Μαξίμου και ΥΠΕΞ έκλεισαν τη στρόφιγγα της ενημέρωσης για την πορεία των συζητήσεων περί το «μακεδονικό» καθώς μπήκαν στην πιο ευαίσθητη φάση, με τον Μάθιου Νίμιτς να έχει σήμερα συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Παρότι ονόματα και εκδοχές πάνε κι έρχονται τις τελευταίες ώρες, οι αρμόδιοι επιτελείς συνιστούν «προσοχή στις μπλόφες και στις γκάφες», οι οποίες, όπως λένε, θα επιλέγονται πλέον και από τις δύο πλευρές στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πινγκ πονγκ.
Την προσωρινή «ανάπαυλα» επιβάλλουν δύο επιπλέον στοιχεία: το συλλαλητήριο της Κυριακής και η κινητικότητα που εκδηλώνεται στο «κέντρο» εις βάρος του μέχρι τώρα «φλερτ» με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Κατσαρόλα», «σφαίρες» και «αίμα»...
Ως προς το συλλαλητήριο, τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι κάποιοι «κύκλοι» εργάζονται πυρετωδώς ώστε να το μετατρέψουν σε αντικυβερνητική διαδήλωση «κατσαρόλας», ενώ άλλοι επιδιώκουν έκτροπα, υιοθετώντας ανοικτά πλέον εμφυλιοπολεμική ρητορική.
Ως ενδεικτικό παράδειγμα, προς τούτο, αναφέρεται το κάλεσμα της προέδρου της ακροδεξιάς «Ελλήνων Πολιτεία» στο συλλαλητήριο με τη φράση, μεταξύ άλλων, «μία σφαίρα για τον εχθρό, δύο για τους προδότες, αν χρειαστεί και τρεις».
Η Χρυσή Αυγή μάλιστα επιδιώκει να κυριαρχήσει επί διήμερο στο κέντρο της Αθήνας, καθώς όρισε για το Σάββατο συγκέντρωση με αφορμή την επέτειο από την κρίση στα Ίμια.
Η αντισυγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν ομάδες «αντιεξουσιαστών», παράλληλα με το συλλαλητήριο, κάνει το όλο ζήτημα «να μυρίζει μπαρούτι». Προς επίρρωση, εμφανίσθηκε χθες ανάρτηση στο facebook από φερόμενο ως ιδρυτικό μέλος του «Ρουβίκωνα», ο οποίος προειδοποιεί για το ενδεχόμενο «να χυθεί αίμα».
«Στις 4 Φλεβάρη μπορεί να χυθεί αίμα. Κάποιοι θα κρατάνε "σφουγγαρίστρες" και κάποιοι άλλοι μαχαίρια. Άλλοι θεωρούν ότι "θα είναι η μέρα τους" και κάποιοι άλλοι θέλουν "να περάσει η μέρα χωρίς απώλειες". Θα δείξει. Με πολύ θόρυβο και μάλλον με μεγάλο κόστος για όλους», γράφει.
Η ανάρτηση, που παραπέμπει και σε κώδικα, έχει προκαλέσει, φυσικά, ανησυχία στην ΕΛΑΣ, η οποία αποφάσισε να πυκνώσει τις δυνάμεις της στο κέντρο της Αθήνας από νωρίς το πρωί του Σαββάτου μέχρι το βράδυ της Κυριακής.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, πληθαίνουν τα στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ που δηλώνουν ότι «βεβαίως θα πάω στο συλλαλητήριο», ενώ υποστηρικτές τους μιλούν ανοικτά για μετατροπή του σε αντικυβερνητική διαδήλωση «με αφορμή την ονομασία των Σκοπίων».
Κέντρο vs ΝΔ
Αντιστοίχως, δείχνει να μεγαλώνει η απόσταση που χωρίζει πλέον τη ΝΔ και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη από μέχρι χθες «εν δυνάμει συμμάχους» στο κοινό αντιΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα μέτωπο.
Σε επίπεδο πρωταγωνιστών και κορυφαίων στελεχών, μετά τη σαφή θέση του Σταύρου Θεοδωράκη υπέρ λύσης στο ονοματολογικό (με σύνθετη ονομασία κ.λπ.) και του Ευάγγελου Βενιζέλου (ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι η αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος δεν είναι βασικό προαπαιτούμενο διότι υπερτερεί η Ενδιάμεση Συμφωνία του '95), ήρθε και η τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη: ο πρώην πρωθυπουργός όχι απλώς τάχθηκε υπέρ της λύσης με την ΠΓΔΜ, αλλά πρόσθεσε και ότι «στον εθνικολαϊκισμό πρέπει να αντιτάξουμε την πολιτική βούληση, την ευθύνη και τον ενσυνείδητο πατριωτισμό», απευθυνόμενους σε όσους (κυρίως εντός της ΝΔ) αρνούνται αυτή τη λύση τώρα.
Έμπειρα κυβερνητικά στελέχη παρατηρούν ότι «είναι πολύ νωρίς» για να εξαχθούν συμπεράσματα περί των αλλαγών που (ίσως) τεκταίνονται στο πολιτικό προσωπικό. Επισημαίνουν ωστόσο ότι το «σκοπιανό» διαπερνά οριζοντίως όλα τα κόμματα (πλην ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ), ορίζοντας νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους «υπεύθυνους πατριώτες» και στους «εθνικολαϊκιστές».
Αν αυτή η γραμμή, λένε, γίνει τείχος, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και επομένως, η κυβέρνηση «οφείλει να είναι προσεκτική σε εκτιμήσεις και κινήσεις».
Το σταυρόλεξο «Καμμένος»
Τα θραύσματα του «σκοπιανού» άλλωστε βρήκαν κι αυτή την ίδια την κυβερνητική πλειοψηφία, λόγω της σκληρής και επίμονης διαφοροποίησης του Πάνου Καμμένου.
Στο Μαξίμου και στα υπουργικά γραφεία κατανοούν απολύτως ότι εάν υπάρξει συμφωνία και εάν έλθει προς έγκριση στη Βουλή, ένα «όχι» των ΑΝΕΛ θα είναι ισχυρό πλήγμα στην κυβερνητική συνοχή. «Επί της ουσίας, όχι με την ερμηνεία της δεδηλωμένης», διευκρινίζουν, καθώς ο κ. Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ό,τι κι αν γίνει στην ψηφοφορία για την ονομασία της γείτονος.
Αν και ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα γίνει σε ένα-δύο μήνες, που θα ξεκαθαρίσει το θέμα.