Τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο στοχοποιεί εκ νέου η ΝΔ, μετά και τη σταθερή διαφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Την ώρα που η κόντρα με την κυβέρνηση κορυφώνεται ενόψει του συλλαλητηρίου της Κυριακής, με εκατέρωθεν πυρά και ανταλλαγή βίντεο από τα… παλιά, η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει ως αδύναμο κρίκο για την κυβερνητική συνοχή τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και εκεί έχει αποφασίσει να «κτυπήσει».
Από τη μία, η έλλειψη ενιαίας κυβερνητικής φωνής σε ένα μείζον εθνικό θέμα που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε παραίτηση των στελεχών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και από την άλλη, οι έντονες και καθημερινές τελευταία ενδοκυβερνητικές κόντρες μεταξύ βουλευτών των δύο εταίρων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο, δημιουργούν σοβαρό ρήγμα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με απρόβλεπτες τις συνέπειές του. Και πάνω στο σημείο αυτό θέλει η ΝΔ να ρίξει το βάρος της αντιπολιτευτικής της τακτικής.
«Όταν εμείς είχαμε εσωτερικά προβλήματα, όπως έχει τώρα ο Τσίπρας με τον Καμμένο, έφυγε ο Κουβέλης από την κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω, πού θα πάει αυτή η ιστορία;», διερωτήθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι χθες, στην Επιτροπή των Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα των όπλων στη Σαουδική Αραβία, η ΝΔ επανήλθε μετά από μέρες, καταγγέλλοντας ότι «με τρόπο σκανδαλώδη συνεχίζεται πλέον η προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». Πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, σε κάθε ευκαιρία, να επιτίθεται στον Πάνο Καμμένο, για τον οποίο κάποιοι από το περιβάλλον Μητσοτάκη βλέπουν να έχει έτοιμη την ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση, προκειμένου να διασωθεί πολιτικά.
«Αμβλύνει τις ανησυχίες»
Στο θέμα των Σκοπίων, η ΝΔ διατηρεί σταθερά υψηλούς τους τόνους, όπως φάνηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση Γιώργου Κουμουτσάκου με τον Μάθιου Νίμιτς. «Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, που επανέλαβε τη θέση του κόμματος. Η λύση, όπως είπε, πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία, καθώς και την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. «Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος», σημείωσε. Κομματικές πηγές δε αναφέρουν ότι «η ΝΔ επιθυμεί μια λύση-πακέτο, που να ξεκινάει από το Σύνταγμα και τους αλυτρωτισμούς» και επαναλαμβάνουν πως το Βουκουρέστι είναι ο πήχης για την κυβέρνηση.
Ικανοποίηση επίσης επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρίας Pulse για το Action 24. Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, «η ελληνική κοινή γνώμη αποδοκιμάζει τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας. Και αυτό είναι αναμενόμενο καθώς ο πρωθυπουργός: α) Δεν ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις προθέσεις του και τις πρωτοβουλίες του, ούτε ζήτησε τη συναίνεσή τους, β) Ανέχθηκε τις παλινωδίες του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου και κυρίως, γ) Επιχειρεί να απαξιώσει, ταυτίζοντάς τους με την ακροδεξιά, όλους όσοι διαφωνούν με τους χειρισμούς του, που δυστυχώς όμως για αυτόν είναι πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και ενός σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ».