Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυβερνητική κρίση αναβάλλεται… μέχρι νεωτέρας

Οι φήμες για αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και για άρνηση της ΔΗΣΥ... να τους αντικαταστήσει. Σε ποια περίπτωση θα παραιτηθεί από υπουργός Άμυνας ο Π. Καμμένος. Στην Αθήνα σήμερα (και αύριο στα Σκόπια) ο Μ. Νίμιτς για συνάντηση με Ν. Κοτζιά.

Η κυβερνητική κρίση αναβάλλεται… μέχρι νεωτέρας

Δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση, ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές-υφυπουργοί των ΑΝΕΛ δεν αποχωρούν από την κυβέρνηση και οι διαφωνίες για το «μακεδονικό» παραμένουν.

Η λήξη συναγερμού σήμανε νωρίς το απόγευμα χθες και αφού από νωρίς το πρωί είχε κάνει «γύρο» στα πολιτικο-δημοσιογραφικά γραφεία, δημοσίευμα (στο Real.gr) περί αποχώρησης του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, εάν επιτευχθεί συμφωνία σε ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

Μέχρι να το διαψεύσει ο ίδιος, είχαν προλάβει να διαρρεύσουν άλλες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ΔΗΣΥ και Ποτάμι διεμήνυαν στο Μαξίμου ότι δεν επρόκειτο να συνεργαστούν κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι εάν αποχωρούσε ο κ. Καμμένος, «η μόνη λύση είναι εκλογές».

Διαρροές που αξιοποιήθηκαν καταλλήλως από την αξιωματική αντιπολίτευση, στελέχη της οποίας άρχισαν πάλι να βλέπουν πρόωρες κάλπες και να μιλούν για πολιτική αλλαγή.

Εκτός υπουργείου Άμυνας, εάν…

Εάν, πάντως, υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ και φτάσει στη Βουλή προς έγκριση η προτεινόμενη λύση, θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Καμμένος, εάν εξακολουθεί να διαφωνεί, θα παραιτηθεί από υπουργός Άμυνας. Κι αυτό διότι δεν θα είναι δυνατόν να έχει καταψηφίσει τη λύση, αλλά ως αρμόδιος υπουργός να… υπογράψει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Ο ίδιος προτιμά να ροκανίζει τον χρόνο και να ελπίζει σε ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ερωτηθείς χθες για τη στάση που θα κρατήσει στο ΝΑΤΟ απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι διαπραγματεύσεις, θα έχει γίνει δηλαδή η συνταγματική αλλαγή αυτών των προϋποθέσεων που βάζει η ελληνική πλευρά στην ΠΓΔΜ».

Στόχος το αντικυβερνητικό συλλαλητήριο

Με τη χθεσινή διάψευση, τα σενάρια περί ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων ξαναμπήκαν στα συρτάρια. Μέχρι νεωτέρας, καθώς η φράση «κυβερνητική κρίση» ήρθε για να μείνει στη ρητορική της αντιπολίτευσης, η οποία εκτιμά ότι το «μακεδονικό» θα πετύχει ό,τι δεν κατάφεραν τρεις μνημονιακές εξελίξεις: να «ρίξει» την κυβέρνηση -και δη, πριν από τον Αύγουστο που «θα βγούμε από τα μνημόνια».

Αυτός είναι ο λόγος που κάνει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να επαναφέρουν, με τη σειρά τους, σενάρια αποσταθεροποίησης, με αφορμή την ονομασία της ΠΓΔΜ. Βλέπουν δηλαδή να βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να πάρει γενικευμένο αντικυβερνητικό χαρακτήρα το συλλαλητήριο που διοργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή.

Κοινώς, «τώρα που γυρίζει, να βγουν στον δρόμο οι απρόθυμοι να διαδηλώσουν πολίτες, ώστε η προβολή της ελληνικότητας της Μακεδονίας να εξελιχθεί σε… μάχη της κατσαρόλας».

Στην Αθήνα ο Μ. Νίμιτς

Προς το παρόν, η προσοχή εστιάζεται στην πορεία της διαπραγμάτευσης για το τρίπτυχο αλυτρωτισμός-Σύνταγμα-όνομα.

Ο Νίκος Κοτζιάς, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη (στην ΕΡΤ), απέρριψε τα έτερα σενάρια περί τμηματικής επίλυσης του προβλήματος («σαλαμοποίηση») και αφού στο μεταξύ ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Περισσότερο «φως» θα πέσει στην υπόθεση σήμερα, καθώς έφτασε στην Αθήνα ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για να μεταβεί στη συνέχεια (αύριο) στα Σκόπια.

Ο κ. Νίμιτς έχει συνάντηση μόνο με τον κ. Κοτζιά, ενώ δεν ανακοινώθηκε κάποια επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σήμερα θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν για την τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v