Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοτζιάς: Εκτός πραγματικότητας τα σενάρια «σαλαμοποίησης»

«Θα υπάρξει ένα σύμφωνο που θα ετοιμάσει η ελληνική πλευρά για όνομα, αλυτρωτισμό και μια θετική ατζέντα για τις σχέσεις μας», δηλώνει ο υπ. Εξωτερικών. Να είναι προσεκτική η αντιπολίτευση, γιατί «υπάρχουν χαρτιά». Θέλουμε αμετάφραστη ονομασία στη γλώσσα της πΓΔΜ.

Κοτζιάς: Εκτός πραγματικότητας τα σενάρια «σαλαμοποίησης»

Η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ανακοινώσιμο.

«Πρέπει να γίνει ένα σύμφωνο που θα ετοιμάσει η ελληνική πλευρά για το όνομα, τον αλυτρωτισμό και μια θετική ατζέντα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας», συμπλήρωσε. Αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο και θα αφορά σημεία-προτάσεις που έχει βάλει ο Μ. Νίμιτς (με ορισμένες εκ των οποίων δεν θα συμφωνήσουμε).

Αναφορικά με το Σύμφωνο, είπε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συνταγματικές επιταγές για την επικύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας. Αν υπάρξει συμφωνία από την άλλη πλευρά, αυτό θα φτάσει στην ελληνική Βουλή.

Όπως τόνισε, το πρώτο μήνυμα που πέρασε στα Σκόπια εδώ και χρόνια είναι ότι πρέπει να λυθεί το θέμα του αλυτρωτισμού. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας τα όσα λέγονται περί σαλαμοποίησης του θέματος. Όπως είπε, η πρόταση Νίμιτς για σταδιακή χρήση του ενιαίου ονόματος έως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να προχωρήσει. 

Σε ό,τι αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι η πΓΔΜ θα πρέπει να ανοίξει τη διαδικασία αναθεώρησης. Οποιαδήποτε αλλαγή, αν δεν συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές, θα υπόκειται σε αναθεώρηση από μια επόμενη κυβέρνηση. Θύμισε δε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι οι διεθνείς συμφωνίες υποτάσσουν σε κάποιες περιπτώσεις το Σύνταγμα μιας χώρας. «Υπάρχουν ενδιαφέρουσες σκέψεις».

Ορισμένοι εντός χώρας ζητούν αλλαγή Συντάγματος, κάτι το οποίο ως κυβέρνηση δεν το ζητούσαν ποτέ, είπε και κάλεσε (δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία) να είναι πιο προσεκτικοί. Υποστήριξε ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας ονομάστηκε ως «Μακεδονική» στον ΟΗΕ το 1977 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα. Το 1992-94 δεν πήγε κανένας στον ΟΗΕ να διαπραγματευτεί για τη γλώσσα.

«Όταν ανοίγω τα χαρτιά στο υπουργείο Εξωτερικών, μένω κατάπληκτος», υποστήριξε. «Να μη σηκώνουν τον πήχη όσοι δεν τον πέρασαν, εμείς θα περάσουμε από πάνω», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, στα ονόματα που πρότεινε ο κος Νίμιτς είναι τέσσερα στα σλαβικά και ένα, το «Μακεδονία-Σκόπια», που ήταν πρόταση πριν από πολλά χρόνια και ελληνικών κυβερνήσεων. Όπως είπε ο κος Ζάεφ εμφάνισε στις διαπραγματεύσεις ορισμένα έγγραφα με ανάλογες προτάσεις.

Εχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για το όνομα να μην είναι στην αγγλική αλλά στη γλώσσα αυτής της χώρας. Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να είναι αμετάφραστη.

Όπως ανέλυσε, το πρώτο στοιχείο θα είναι το όνομα αφού θα περιλαμβάνει τη «Μακεδονία» ως γεωγραφικό χώρο. Το δεύτερο είναι αν θα είναι μία ή δύο λέξεις. Το τρίτο είναι αν θα πρωτοδιατυπωθεί στη γλώσσα τους ή σε διεθνή γλώσσα και το τέταρτο αν θα είναι σε διεθνή γλώσσα, αν θα είναι αμετάφραστο ή όχι.

Ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση η διαφωνία του Πάνου Καμμένου στο θέμα καθώς ανάλογες διαφοροποιήσεις υπάρχουν και σε άλλες χώρες, όπως στη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit. «Παντού στον κόσμο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v