Από τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς προκύπτει ότι «ιχνογραφείται η πιθανότητα ευρείας συναίνεσης» για τη λύση του Σκοπιανού.
Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι επιτελείς της κυβέρνησης, αποφεύγοντας να κάνουν λόγο για «εθνική συναίνεση» εξαιτίας της στροφής 180 μοιρών που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη δήλωσή του ότι για τον ίδιο και το κόμμα του «το θέμα κλείνει εδώ».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά (εξακολουθούν να) συμφωνούν με τη λύση της σύνθετης ονομασίας για ενιαία χρήση και εγκατάλειψη των αλυτρωτικών τάσεων από την ΠΓΔΜ.
Στάση που... υπό κανονικές συνθήκες θα μεταφραζόταν σε άνευ αστερίσκων ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή (σ.σ. εάν υπάρξει συμφωνία με τη γείτονα και φτάσει η προτεινόμενη λύση προς έγκριση) και θα υπερκάλυπτε το «όχι» του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ.
Στις σημερινές συνθήκες, ωστόσο, αυτό το «όχι» μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιδιωκόμενη ευρεία πλειοψηφία: ο κ. Θεοδωράκης μιλά ήδη για πολιτικό ασυμβίβαστο (καταψήφιση της λύσης από τον κ. Καμμένο και παραμονή του στην κυβέρνηση) ενώ η κ. Γεννηματά φέρεται να κάνει ένα βήμα παραπάνω, διαμηνύοντας ότι το κόμμα της θα εξαρτήσει την ψήφο του στη Βουλή από το εάν ο υπουργός Άμυνας παραμείνει ή όχι στη θέση του.
Απάντηση από το Μαξίμου στα εν λόγω «μηνύματα» δεν έχει δοθεί ακόμα, ενώ επιτελικά στελέχη λένε ότι είναι άκαιρη μία τέτοια συζήτηση καθώς δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με τη γείτονα. «Εάν και όταν υπάρξει λύση, ο κάθε αρχηγός και ο κάθε βουλευτής θα κρίνουν εάν αξίζει να την τινάξουν στον αέρα για τον τίτλο που θα φέρει τότε ο κ. Καμμένος», λένε.
«Όχι σαλαμοποίηση»...
Για την ουσία των συζητήσεων, η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Μάθιου Νίμιτς για τη χρήση της ονομασίας, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής». Ότι δηλαδή πρότεινε «ευρεία χρήση της νέας ονομασίας από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά όχι πριν από την ολοκλήρωση της ένταξης» και ότι «στο μεσοδιάστημα υποστηρίζει τη χρήση της νέας ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς και fora».
Ανεπισήμως, πάντως, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στην απόρριψη της «σαλαμοποίησης» από την Αθήνα και παραπέμπουν στη θέση που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή τους στο Νταβός: «Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ».
Τα (βάσιμα) ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν από τον ίδιο τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, τον κ. Νίμιτς, ο οποίος θα φτάσει σε Αθήνα και Σκόπια για επιτόπιες επαφές μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Παύση πυρός στο… αλβανικό μέτωπο
Όσον αφορά στο έτερο μέτωπο, το… αλβανικό, είναι θέμα ημερών (αν όχι ωρών) να λήξει μία 70ετής εκκρεμότητα: η εμπόλεμη κατάσταση που διατηρούσε η Ελλάδα με την Αλβανία. Κατά τις επίμονες πληροφορίες, η… υπογραφή ειρήνης θα γίνει δια χειρός Προέδρου της Δημοκρατίας και θα έχει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος.
Στις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά εντάσσεται η ΑΟΖ και οι θαλάσσιες ζώνες, η δημιουργία κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες στον πόλεμο του 1940 και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τα Τίρανα, κατά το τετ α τετ που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στο Νταβός, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς είχε κρίσιμες συνομιλίες στην Κορυτσά.
Η άρση της εμπόλεμης κατάστασης είναι μείζονος σημασίας για τα Τίρανα καθώς χωρίς αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η ένταξη της χώρας στην ΕΕ.