Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως διαβάζουν τα κόμματα τα τετ α τετ στο Μαξίμου

Η σκληρή στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κομβικός ο ρόλος Δημοκρατικής Συμπαράταξης – Ποταμιού. Δεν βλέπει λύση ο Κουτσούμπας, «όχι» στον όρο Μακεδονία από τον Λεβέντη.

Πως διαβάζουν τα κόμματα τα τετ α τετ στο Μαξίμου

Δεν προέκυψαν εκπλήξεις κατά τις χθεσινές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα των Σκοπίων. Όλοι κινήθηκαν -τόσο εντός του πρωθυπουργικού γραφείου όσο και εκτός, στις επίσημες δηλώσεις τους- βάσει όσων είχαν ήδη πει δημοσίως και προαναγγείλει ότι θα πράξουν και στα συγκεκριμένα ραντεβού. Δύο συμπεράσματα προέκυψαν από τα χθεσινά τετ α τετ: 

Το πρώτο ότι όλοι οι αρχηγοί κράτησαν αποστάσεις από τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα κατά την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση, εγκαλώντας τον για διγλωσσία και για μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωση των κομμάτων. 

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι, εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος είχε εκ των προτέρων προδιαγράψει την αποτυχία της συνάντησης πηγαίνοντας σε αυτήν -όπως είπε- μόνο λόγω της θεσμικής του ιδιότητας, οι υπόλοιποι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης συζήτησαν με τον πρωθυπουργό την ουσία του θέματος, εν πολλοίς συμφωνούν με τη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων έναντι όλων (πλην του Β. Λεβέντη) και κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει τη στάση τους στη Βουλή, εφόσον προκύψει συμφωνία και έρθει εκεί προς έγκριση.

Δεσμευτικές εγγυήσεις

Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις ενδεχομένως να παίξουν οι «συνέταιροι» πλέον στο Κίνημα Αλλαγής, Δημοκρατική  Συμπαράταξη και Ποτάμι, που με τη στάση και την ψήφο τους, εάν μέχρι τότε ΑΝΕΛ και ΝΔ επιμείνουν αρνητικά, θα καθορίσουν το αποτέλεσμα.

Τη δική της σημασία ίσως έχει η απάντηση που έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ερώτημα δημοσιογράφου, εάν από αυτά που του είπε ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει ότι πατάει πάνω στην εθνική γραμμή: «Ναι. Νομίζω ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπεραμύνονται της εθνικής γραμμής. Το θέμα είναι τί γίνεται πέρα από τις επίσημες συναντήσεις», σημείωσε, προτείνοντας για τα Σκόπια σύνθετη ονομασία έναντι όλων «που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο», παράλληλα με δεσμευτικές  εγγυήσεις για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού.

Για σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας, μίλησε και η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας εκ νέου την ανάγκη σύγκλισης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Αλλαγή συντάγματος

Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα (ήταν ο πρώτος με τον οποίο συναντήθηκε ο πρωθυπουργός) δεν συμμετείχε σε ουσιαστικό διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι «δίχασε τους Έλληνες» και ότι «επέλεξε να πορευτεί μόνος του». Στη ΝΔ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν «συνένοχοι στις επιζήμιες για τον τόπο επιλογές του πρωθυπουργού» και απαιτούν ενιαία στάση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας, ενώ παράλληλα μιλά για «πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση». Αυτό, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξασθένησε την εθνική γραμμή, με τα πράγματα να γίνονται πλέον πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι πριν.

«Δεν χωρούν εκπτώσεις»

«Κρατάμε μικρό καλάθι», είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του, ότι «οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία δεν είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή. Τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, είναι η μη επαναχάραξη συνόρων και η αλλαγή των συνόρων». Ερωτηθείς, πάντως, αν από τη συνάντηση αισθάνεται ότι το Σκοπιανό οδεύει προς λύση, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτήν τη στιγμή».

Τέλος, ο Βασίλης Λεβέντης, σε εμφανώς πιο σκληρή γραμμή, ανέφερε πως είναι αντίθετος με τη σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Αυτή, είπε, «δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις . Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα». Κατά τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, «αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v