Ή θα βρεθεί λύση-πακέτο ή η εκκρεμότητα θα παραμείνει ανοικτή φρενάροντας την πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη συζήτηση στο μίνι υπουργικό συμβούλιο το οποίο συγκάλεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας για τις εξελίξεις περί το σκοπιανό.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς που συγκροτούν την άτυπη κυβερνητική επιτροπή, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και όλη την ηγεσία του ΥΠΕΞ υπό τον Νίκο Κοτζιά, για την πορεία των συζητήσεων με τη γείτονα.
Κατά τις πληροφορίες, εμφανίσθηκε απόλυτος στο θέμα των συλλαλητηρίων: “όταν έχεις ξεκινήσει κάτι σε σωστή κατεύθυνση δεν μπορείς στα μισά του δρόμου να γυρίσεις πίσω λόγω πιέσεων”, φέρεται να είπε. Διευκρινίζοντας ότι το στοιχείο που θα κάνει την κυβέρνηση να συνεχίσει ή να τερματίσει την προσπάθεια είναι ένα: η αποδοχή ή όχι από την ΠΓΔΜ του αδιαπραγμάτευτου ελληνικού όρου να αλλάξει το Σύνταγμά της αφαιρώντας τα σημεία που αναδεικνύουν τις αλυτρωτικές τάσεις.
Αυτός ο όρος καλύπτει και το «erga omnes», δηλαδή την χρήση έναντι όλων του νέου ονόματός της – εάν βεβαίως οι δύο πλευρές καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή ονομασία. Κι αυτό διότι το σημερινό όνομα «Μακεδονία» είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, γεγονός που επικαλέσθηκε στο παρελθόν η ΠΓΔΜ για να προωθήσει την διπλή ονομασία – και να χάσει, τελικά, το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008.
Γι αυτό άλλωστε η επίμονη αναφορά του κ.Τσίπρα στο “erga omnes” κατά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, ήταν το σημείο που ανέδειξαν (οργισμένα…) τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση της γείτονος.
Απορρίπτεται η σύσταση Βενιζέλου
Στο σημείο αυτό, κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν το επιχείρημα που προέβαλε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με το οποίο η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 για το σκοπιανό υπερέχει του Συντάγματος της γείτονος και, άρα, είναι περιττό το αίτημα για αλλαγή του.
«Αυτό ακριβώς προβάλλει και η ΠΓΔΜ», σημειώνει στο Euro2day.gr κυβερνητικός παράγοντας με γνώση του θέματος. Και επικαλείται άλλη τοποθέτηση του κ.Βενιζέλου το 2014, όταν ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Σαμαρά: «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αλλάζουμε συνεχώς τα εθνικά Συντάγματα για να συμμορφωθούμε είτε με το ευρωπαϊκό δίκαιο είτε με τη νομολογία του ΕΔΔΑ και, γενικώς, για να συγκροτήσουμε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό συνταγματικό χώρο».
Επ' αυτού, έμμεση απάντηση εκτιμάται ότι έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό: “ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, αλλά και της ΕΕ, είναι αντίθετος με την ΕΕ” είπε, παραπέμποντας στην πορεία που θέλει να έχει η ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη.
“Βλέπουν” αποχή των ΑΝΕΛ, εάν…
Το πλαίσιο της συζήτησης στο μίνι υπουργικό θα παρουσιαστεί σήμερα από τον κ. Τσίπρα στους πολιτικούς αρχηγούς (πλην της Χρυσής Αυγής) με τους οποίους θα έχει διαδοχικές συναντήσεις.
Στο ερώτημα “τι θα γίνει με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ” η απάντηση θα δοθεί από τον ίδιο στις κομματικές συσκέψεις που συγκαλεί την Δευτέρα, ωστόσο εκτιμάται ότι περιθώρια να αποδεχθεί σύνθετη ονομασία με τον όρο “Μακεδονία” είναι μηδενικά.
Εάν υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ και φτάσει στη Βουλή προς έγκριση η προτεινόμενη λύση, το πιθανότερο είναι οι ΑΝΕΛ να απέχουν από την ψηφοφορία. Σ΄αυτή την περίπτωση, και με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση για να χάσει τη δεδηλωμένη, θεωρείται βέβαιη η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από όλους τους βουλευτές των ΑΝΕΛ – πλην δύο: του Δημήτρη Καμμένου και του Κώστα Κατσίκη.
Ειδικά για τον πρώτο, η παρουσία του πλέον στα έδρανα της συμπολίτευσης προκαλεί μεγάλη δυσφορία στους βουλευτές της πλειοψηφίας, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Προς άρση… του εμπόλεμου Ελλάδας-Αλβανίας
Η κουρτίνα του Σκοπιανού “σκέπασε” τις σημαντικές εξελίξεις στο έτερο μέτωπο των ελληνο-αλβανικών σχέσεων. Οι πολύμηνες συζητήσεις υπό τον Νίκο Κοτζιά οδήγησαν σε αποτέλεσμα και , σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εντός των ημερών θα ξεκινήσει διαδικασία άρσης… της εμπόλεμης κατάστασης που διατηρεί η Ελλάδα με την Αλβανία από το 1940.
Στις ελληνικές προϋποθέσεις εντάσσεται η ΑΟΖ και οι θαλάσσιες ζώνες, η δημιουργία κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες στον πόλεμο του '40 και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τα Τίρανα, κατά το τετ α τετ που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στο Νταβός, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε κρίσιμες συνομιλίες στην Κορυτσά.
Η άρση της εμπόλεμης κατάστασης είναι μείζονος σημασίας για τα Τίρανα καθώς χωρίς αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η ένταξή της χώρας στην ΕΕ.