Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ποιες γραμμές προσέρχονται οι αρχηγοί στο Μαξίμου

Οι σκέψεις, τα επιχειρήματα και οι προσδοκίες. Η δυσφορία Μητσοτάκη και η συνάντηση με τον Πάιατ. Ποιοι ζητούν συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Η ξαφνική κόντρα του ΠΑΣΟΚ με το Μαξίμου. Ολοκληρώθηκε το ραντεβού Τσίπρα-Μητσοτάκη.

Με ποιες γραμμές προσέρχονται οι αρχηγοί στο Μαξίμου

Περισσότερο για να ακούσουν τον πρωθυπουργό παρά για να επαναλάβουν τις ήδη διατυπωμένες θέσεις τους προσέρχονται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μολονότι σχεδόν όλοι θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να τους είχε ενημερώσει νωρίτερα, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων αποδέχθηκαν την πρόσκληση, άλλοι απλώς λόγω της θεσμικής τους υποχρέωσης και άλλοι προσδοκώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξεύρεση μιας επιθυμητής λύσης.

Ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργού περιλαμβάνει με χρονική σειρά τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη (το ραντεβού μεταξύ των δυο ανδρών ολοκληρώθηκε), την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τελευταίο, τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ενώ δεν προσκλήθηκε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Στη φράση «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση», συνοψίζεται η θέση της ΝΔ αναφορικά με την σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο για ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στους δύο άνδρες. Μάλιστα, προς στιγμή υπήρχε η σκέψη απόρριψης της πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο τελικά αποφασίστηκε, έστω για τους τύπους, να γίνει αποδεκτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επαναλάβει ότι η λύση στο Σκοπιανό θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία και αφού πρώτα η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει έμπρακτα αποδείξει ότι επιθυμεί πραγματική λύση. Κομματικοί παράγοντες, εξάλλου, απορρίπτουν την πρόταση για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αφού -όπως τονίζουν- «δεν συντρέχουν οι συνθήκες για κάτι τέτοιο». Ενδιαφέρον εξάλλου παρουσιάζει, εν μέσω έντονων διεθνών πιέσεων για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, η χρονική συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στον οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πειραιώς, «επανέλαβε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, που έχει διατυπώσει και δημόσια, για το Σκοπιανό».

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Το σημερινό τετ α τετ γίνεται στην σκιά της ξαφνικής κόντρας που προέκυψε χθες ανάμεσα στην Χαριλάου Τρικούπη και το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γεννηματά. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εγκαλεί τον πρωθυπουργό για «μυστική διπλωματία» και του συνιστά «να προσέξει γιατί διχάζει τους Έλληνες». Πεποίθησή της είναι ότι θα πρέπει να διεξαχθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προειδοποιεί ότι «κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη τελική μας στάση». Όπως αποφάσισε εξάλλου χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μια λύση αποτελεσματική, κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές που διασφαλίζει πλήρως  τα εθνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης  της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν. Διευκρινίζει δε ότι αναμένει την πρόταση της Κυβέρνησης, εάν και εφόσον υπάρξει, για την τελική του τοποθέτηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Για να διαπιστώσει την ακριβή διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης και τις «κόκκινες» γραμμές της, θα περάσει την πόρτα του πρωθυπουργού γραφείου ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Το κλείσιμο του αλυτρωτικού ζητήματος και οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ είναι προϋπόθεση πριν από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση», σημειώνει, ενώ για το όνομα θεωρεί πως σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζεται, να έχει απαραίτητη προϋπόθεση συγκεκριμένες εγγυήσεις. Επίσης, θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, καθώς και ότι θα πρέπει να υπάρχει ενιαία κυβερνητική θέση για το ζήτημα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», αλλά με την προϋπόθεση «οι Σκοπιανοί να αφήσουν τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις, να αλλάξουν το Σύνταγμα και τα σχολικά τους βιβλία», τάσσεται ο Σταύρος Θεοδωράκης. Χαρακτηρίζει «εκτός πραγματικότητας» όσους υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει μία ονομασία σε αυτό το κράτος χωρίς καμία αναφορά στη λέξη «Μακεδονία» και ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να αναβληθεί και αυτή η εξέλιξη. «Χάνουμε από αυτήν την καθυστέρηση. Μπορεί αυτή η ευκαιρία να είναι η τελευταία», τονίζει. Όπως αποφάσισε εξάλλου το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, στο οποίο συμμετέχει και το Ποτάμι, «τα συλλαλητήρια αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν, καθώς δίνουν βήμα σε ακραίες φωνές που επιδιώκουν να διχάσουν τον ελληνικό λαό».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, όπως έγινε γνωστό, θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα με τρεις θέσεις. Συγκεκριμένα, θα ζητήσει α) τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας β) την διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, και γ) θα του διαμηνύσει ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν θεωρεί «προαπαιτούμενο» για το όνομα την αλλαγή Συντάγματος της γείτονας χώρας, γιατί, όπως λέει, «η ΠΓΔΜ δεν είναι αξιόπιστη χώρα και ανά πάσα ώρα μπορεί μία άλλη κυβέρνηση να αλλάξει και πάλι το Σύνταγμα εις βάρος της Ελλάδας». Ο κ. Λεβέντης υποστηρίζει πως «εμείς έχουμε ένα πράγμα, το όνομα της Μακεδονίας και αν τους το δώσουμε, δίνουμε τα πάντα». Στο πλαίσιο αυτό, αντιτίθεται σε μια υποχώρηση στο όνομα, γιατί «από μια τέτοια υποχώρηση, μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εθνική τραγωδία». 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v