Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναίνεση στο «μακεδονικό» θέλει η κυβέρνηση

«Το θέμα δεν είναι αριθμητικό αλλά πολιτικό» λένε κυβερνητικά στελέχη. Στ. Θεοδωράκης: Δεν θα βρούμε καλύτερη ευκαιρία σε μια… δεύτερη πολιτική παρουσία. Αντιδράσεις στα Σκόπια για το «erga omnes» και τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Από την αυριανή σύσκεψη κορυφής θα εξαρτηθεί η συνέχεια.

Συναίνεση στο «μακεδονικό» θέλει η κυβέρνηση

Με ευρεία συναίνεση επιθυμεί η κυβέρνηση να εγκριθεί από τη Βουλή η λύση στο «μακεδονικό» -εάν, βεβαίως, οι δύο χώρες καταλήξουν σ' αυτή. Κι αυτό παρά τη δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα για την τυπική πλειοψηφία των 151 ψήφων ή και λιγότερων, εάν κάποια κόμματα (όπως η ΝΔ;) επιλέξουν την απουσία.

Οι προϋποθέσεις για μία τέτοια συναίνεση φαίνεται να υπάρχουν, δεδομένου ότι το Ποτάμι και το ΚΚΕ διαμηνύουν πως μεταξύ της επίλυσης του ζητήματος και της αντικυβερνητικής πρόταξης επιλέγουν, εν προκειμένω, το πρώτο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης το ξεκαθάρισε και χθες: «Η Ελλάδα πρέπει να λύσει σήμερα μερικά προβλήματα. Δεν νομίζω ότι κάθε φορά πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από την πλάτη του αντιπάλου, λέγοντας ότι σε μια δεύτερη πολιτική παρουσία θα βρούμε μια καλύτερη ευκαιρία να λύσουμε τα προβλήματα. Γιατί αυτή η ευκαιρία μπορεί να μην έρθει ποτέ για τους Έλληνες».

Με τη δήλωση αυτή (στον Real fm) ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά... για να τον ακούσει και η Φώφη Γεννηματά, καθώς «κύκλοι» της ΔΗΣΥ διέρρεαν νωρίτερα ότι η στάση του κόμματος στη Βουλή δεν είναι δεδομένη.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η θέση του είναι «μια σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αλλά με την προϋπόθεση οι Σκοπιανοί να αφήσουν τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις, να αλλάξουν το Σύνταγμα και τα σχολικά τους βιβλία».

«Ψάχνονται» οι ΑΝΕΛ

Έστω κι έτσι, το ερώτημα «τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ» παραμένει, αν και τείνει να γίνει πλέον ρητορικό. Ο Πάνος Καμμένος προτιμά τις τελευταίες ώρες τη σιωπή, σε αντίθεση με τον συνεπίθετό του βουλευτή (και αντιπρόεδρο της Βουλής) Δημήτρη Καμμένο, του οποίου οι λεκτικές επιθέσεις στην κυβέρνηση και «στους αριστερούς» ξεπερνούν πλέον κάθε όριο ανοχής.

Πυροσβεστικά λειτουργούν άλλοι βουλευτές του κόμματος, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος: «Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά. Λέω όμως κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει η κυβέρνηση από τους ΑΝΕΛ. Κάντε λίγο υπομονή, γιατί είναι θέμα πολύ σοβαρό, πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση», δήλωσε.

Σχεδόν όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ διαβεβαιώνουν ότι, ακόμη κι αν απέχουν από την ψηφοφορία ή καταψηφίσουν την πρόταση, θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εάν τεθεί (που θα τεθεί…) τέτοιο θέμα από την αντιπολίτευση.

Πολιτικά, πάντως, μία τέτοια εξέλιξη θα είναι προβληματική.

Ταραχή στην ΠΓΔΜ για το «erga omnes»

Προς το παρόν, οι λογαριασμοί επιχειρούνται… χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι τα Σκόπια: αφενός, διότι βρίσκονται στη θέση του επισπεύδοντος (σ.σ. θέλουν λύση για να μπουν στο ΝΑΤΟ) και, αφετέρου, επειδή η εκεί κυβέρνηση πρέπει να κάνει άλματα μπροστά στα δικά μας βήματα.

Ο Ζόραν Ζάεφ παραδέχθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την προχθεσινή συνάντησή τους στο Νταβός, ότι είναι πολύ δύσκολο να περάσει από τη Βουλή την αλλαγή του Συντάγματος. Η απάντηση του πρωθυπουργού ότι «χωρίς αυτό λύση δεν υπάρχει» έδωσε το μέτρο της πίεσης στη γείτονα, αφού, ως γνωστόν, «χωρίς λύση δεν υπάρχει και ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Κεντρικό θέμα στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης χθες δεν ήταν τόσο το ελληνικό αίτημα για σύνθετη ονομασία αλλά το περίφημο «erga omnes» που το συνοδεύει. Κι αυτό διότι «η χρήση έναντι όλων» προϋποθέτει την αλλαγή Συντάγματος, που δεν θέλει με τίποτα η εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO.

Καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η αυριανή ημέρα καθώς ο κ. Ζάεφ συγκάλεσε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να τεθεί το ζήτημα. Εκεί θα φανεί εάν υπάρχουν περιθώρια επίλυσης, ώστε το επόμενο βήμα να γίνει στο τέλος του μήνα, όταν ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφτεί τις δύο χώρες.

Οσο για τις εδώ κινήσεις, εάν στείλουν αύριο θετικά μηνύματα τα Σκόπια, η κυβέρνηση σχεδιάζει κύκλο ενημέρωσης των κομμάτων «στη βάση γεγονότων και όχι εικασιών». Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέστρεψε χθες αργά το βράδυ από το Νταβός, συγκάλεσε μίνι υπουργικό συμβούλιο για το μεσημέρι, συναντήθηκε με τον Πάνο Καμμένο, ενώ αναμένεται να ενημερώσει σύντομα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τα όσα συζήτησε με τον κ. Ζάεφ.

Έτσι κι αλλιώς, η διαπραγμάτευση περνάει πλέον σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (Κοτζιά-Ντιμιτρόφ), με την ενεργό συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών. Υπό την προϋπόθεση ότι η αυριανή σύσκεψη κορυφής στην ΠΓΔΜ δεν θα καταστήσει περιττή κάθε ενασχόληση με το θέμα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v