Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια με σχέδιο «επόμενης ημέρας»

Η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. «Η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει έξοδος από την κρίση». Αναφορά στην υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων, έμφαση στον σχεδιασμό της μετά μνημόνια εποχής.

ΣΥΡΙΖΑ: Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια με σχέδιο «επόμενης ημέρας»

Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, χωρίς επιπλέον δεσμεύσεις από τις προβλεπόμενες και με εκπόνηση (ελληνικού) σχεδίου που θα αποβλέπει στην ανάπτυξη, στην αποτροπή του κινδύνου επιστροφής στην κρίση και στην κοινωνία.

Αυτό είναι, κωδικά, το κεντρικό σημείο στην πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα με αντικείμενο το καθοριστικό (για χώρα, κυβέρνηση, κόμμα) επόμενο επτάμηνο.

Δεδομένου ότι η συνεδρίαση του ηγετικού οργάνου συνέπεσε χρονικά με την τρίτη επέτειο από την (πρώτη) εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, στο πρώτο μέρος της απόφασης παρατίθενται οι όποιες κατακτήσεις κατάφερε η κυβέρνηση μέσα στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο.

Για τις δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο των τελευταίων (πριν από τη μνημονιακή ολοκλήρωση) αξιολογήσεων, προτείνονται κάποιες κινήσεις «παρακολούθησης» της εφαρμογής τους, προκειμένου να μην πληγούν λαϊκά στρώματα. Όπως τροποποίηση-ενίσχυση του νόμου Κατσέλη ή συγκρότηση εποπτικού φορέα παρακολούθησης των πλειστηριασμών, «ώστε να υπάρχει σαφής καταγραφή των ακινήτων που ρευστοποιούνται, ώστε να είναι δυνατή άμεση πολιτική παρέμβαση προς τις τράπεζες ή τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, εάν χρειαστεί».

Τι σημαίνει καθαρή έξοδος;

Για το τι δέον γενέσθαι, η απόφαση απορρίπτει, φυσικά, ένα νέο μνημόνιο ή μία πιστοληπτική γραμμή στήριξης και ζητά «καθαρή έξοδο, χωρίς άλλα προαπαιτούμενα ή άλλες δεσμεύσεις, πέρα από αυτές που προβλέπονταν σε κάθε άλλη χώρα που βρέθηκε στην ίδια κατάσταση».

Εξηγεί δε, τι σημαίνει καθαρή έξοδος: «Σημαίνει ότι ολοκληρώνεται οριστικά ο κύκλος που με την ευθύνη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ άνοιξε και χαρακτηρίστηκε από τη σκληρή επιτροπεία, με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση του κράτους. Η έξοδος που επιδιώκουμε λοιπόν σημαίνει ότι θα βγούμε στις αγορές έχοντας διαμορφώσει ήδη ένα απόθεμα κεφαλαίων που θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι σε απρόβλεπτες απειλές. Αυτός είναι και ο μόνος όρος για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας. Και η ανάκτηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οργάνωση του σχεδιασμού της δικής μας πολιτικής και πρόταξης των μεγάλων διακυβευμάτων του επόμενου διαστήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζονται οι περιορισμοί του μεταμνημονιακού περιβάλλοντος».

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι θα ενταθούν οι δυσκολίες και τα εμπόδια σ' αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης: «Από τη μία, υπάρχουν οι εξωγενείς παράγοντες, που δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν. Από την άλλη, υπάρχουν οι αντίπαλοι και τα σχέδιά τους. Είναι σαφές ότι για το παλαιό καθεστώς του χρεοκοπημένου δικομματισμού, η καθαρή έξοδος συνιστά την πλήρη κατάρρευση της επιχειρηματολογίας τους. Μια αριστερή κυβέρνηση, με μηδαμινή διαχειριστική εμπειρία, κατάφερε αυτό που αυτοί αδυνατούσαν να επιτύχουν».

Ο σχεδιασμός για «μετά»

Οσον αφορά στο σχέδιο που πρέπει να εκπονήσει η κυβέρνηση, αναφέρει:

«Η έξοδος από μόνη της δεν σημαίνει την υπέρβαση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας αλλά θα πρέπει να κατανοηθεί ως μία δυναμική διαδικασία. Η επίτευξη των όρων της εξόδου πρέπει να συνοδεύεται από τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων της επόμενης ημέρας, με την έννοια της προώθησης του δικού μας σχεδίου. Η έξοδος από μόνη της δεν αρκεί για να διασφαλίσει το σχέδιό μας. Επομένως ένα πρώτο καθήκον μας είναι να προετοιμάσουμε το σχέδιο της επόμενης ημέρας ως συμπύκνωση της σωρευμένης εμπειρίας από τη διακυβέρνησή μας».

Επισημαίνοντας ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει έξοδος από την κρίση, σημειώνει ότι, μεταξύ άλλων, πρέπει «να καλύψουμε κενά στις προγραμματικές και πολιτικές επεξεργασίες μας».

Εμμέσως πλην σαφώς δε, γίνεται αναφορά στην... υπερφορολόγηση μέσα από την παραδοχή: «Είναι γεγονός ότι αυτά τα χρόνια της ύφεσης και της φοροδιαφυγής των ισχυρών, προκειμένου να στηριχθούν κατηγορίες πολύ φτωχών συμπολιτών μας, ένα κομμάτι των μεσαίων στρωμάτων πήρε μεγαλύτερη οικονομική πίεση, η οποία σταδιακά πρέπει να εξισορροπηθεί».

Για το «μακεδονικό»

Για το «μακεδονικό», αφού η Κ.Ε. κατηγορεί τη ΝΔ ότι «παλινωδεί μεταξύ της "θέσης του Βουκουρεστίου" και της στρατηγικής του Α. Σαμαρά το 1993», επικροτεί τη θέση και τις κινήσεις της κυβέρνησης.

«Αδήριτη ανάγκη του προοδευτικού, δημοκρατικού, αντι-εθνικιστικού κόσμου είναι οι δυνάμεις που αναφέρονται σε αυτόν να σταθούν στο ύψος αυτής της ιστορικής περίστασης, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο, που θα επιδιώξει την επίλυση του ζητήματος», τονίζεται στην απόφαση.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v