Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Νταβός ανεβάζει στο φουλ τις μηχανές του «μακεδονικού»

Τσίπρας: Χωρίς απάλειψη αλυτρωτισμού και αποδεκτή ονομασία, δεν υπάρχει ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ζάεφ: Ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχτεί το «Μακεδονία-Σκόπια» και τη διπλή λύση. Σε Αθήνα-Σκόπια ο Μ. Νίμιτς. Σήμερα οι συναντήσεις με Λαγκάρντ-Μοσκοβισί.

Το Νταβός ανεβάζει στο φουλ τις μηχανές του «μακεδονικού»

Τα σημερινά, τρίτα, γενέθλια της κυβέρνησης βρίσκουν τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός να επιχειρεί διπλό άλμα: επίλυση του «μακεδονικού» μετά από 25 χρόνια αδράνειας και έξοδο από το μνημόνιο με τους καλύτερους όρους για την «επόμενη ημέρα» -θέμα που, με επίκεντρο το χρέος, θα συζητήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα.

Ως προς το «μακεδονικό» (την επίλυση του οποίου επιθυμούν και οι εταίροι και το ΝΑΤΟ), το Μαξίμου αποτιμά θετικά τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός.

Κατά τις πληροφορίες, στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες (σ.σ. δυόμισι μαζί με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ), ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως είχαν δεχτεί και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.

Χωρίς λύση, όχι ένταξη σε ΝΑΤΟ-ΕΕ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση, την οποία και η γείτονα χώρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της.

Σε αυτή τη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος, με τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, που προσπαθεί να το διαχειριστεί. «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», φέρεται να τον παρότρυνε ο κ. Τσίπρας, κατά τις ίδιες, πάντα, πηγές.

Συνοψίζοντας τη θέση της Αθήνας, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον ομόλογό του τα δύο βήματα για την επίλυση του θέματος:

1. Συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρετε κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού.

2. Στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ.

«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση, κατά τη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται», υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης.

Κινήσεις καλής θέλησης

Και οι δύο πρωθυπουργοί προχώρησαν στις «κινήσεις καλής θέλησης» που είχαν προετοιμάσει δια της διπλωματικής οδού.

* Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα προωθήσει την υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο.

* Ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα μετονομαστούν το αεροδρόμιο και η εθνική οδός της χώρας, που σήμερα ονομάζονται Μέγας Αλέξανδρος.

Την ουσιαστική κίνηση την είχε κάνει ο κ. Ζάεφ λίγες ώρες νωρίτερα, παύοντας τον Βάσκο Ναουμόφσκι από διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ στις συζητήσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του κ. Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων» και θεωρούν την κίνηση «ένα πρώτο προωθητικό βήμα».

Κύκλος ενημέρωσης - Ερχεται ο Μ. Νίμιτς

Πλέον, μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών οι εξελίξεις επιταχύνονται. Ήδη τα Σκόπια ανακοίνωσαν ότι το Σάββατο θα συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με τη συμμετοχή και του εθνικιστικού VMRΟ. Επίσης, από διπλωματικούς κύκλους έγινε γνωστό ότι ο κ. Νίμιτς θα έλθει σε Αθήνα και Σκόπια στο τέλος του μήνα, για να «τρέξει» τις διαπραγματεύσεις.

Μέχρι αργά τη νύχτα δεν είχε γίνει γνωστό εάν ο κύκλος ενημέρωσης των ελληνικών πολιτικών κομμάτων από τον Νίκο Κοτζιά (ή και από τον πρωθυπουργό, εάν κριθεί αναγκαίο) θα γίνει άμεσα ή μετά το συμβούλιο αρχηγών στην ΠΓΔΜ, ώστε να έχει αποσαφηνιστεί η στάση της γείτονος.

Σήμερα με Λαγκάρντ-Μοσκοβισί

Τα φώτα σήμερα είναι σε τέσσερα σημαντικά τετ α τετ που θα έχει ο κ. Τσίπρας:

* Στη συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα: Η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ πρέπει να έχει και ελληνικό εισιτήριο, όπερ να επιλυθούν μειονοτικό-ΑΟΖ και να αρθεί... η εμπόλεμη κατάσταση που διαρκεί από το 1940.


* Στο ραντεβού με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, όπου αναμένεται να γίνει συζήτηση και την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ, εάν βεβαίως, όπως τόνισε χθες ο κ. Τσίπρας, υπάρξει αποδεκτή λύση με την Ελλάδα.


* Στη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί, που όπως ανακοινώθηκε έρχεται στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου, και στις 5:00 μ.μ. με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: η ατζέντα αφορά, βεβαίως, την πορεία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και το χρέος, με την κ. Λαγκάρντ να μιλά (ακόμα) για ελάφρυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v