Από τις πιο σκληρές, σε επίπεδο αντιπολιτευτικής ρητορικής, στη διετή θητεία του στην ηγεσία της ΝΔ ήταν η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του.
«Ο κ. Τσίπρας είναι το χθες», «κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του έθνους μας», «φαύλο, κυνικό και αδίστακτο κατεστημένο, χωρίς ηθικούς φραγμούς και αναστολές», «πάει να στήσει επικίνδυνα παιχνίδια, δεν θα εμπλακούμε στις μεθοδεύσεις».
Είναι κάποιες από τις φράσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, όπως είχε δείξει από το απόγευμα της Κυριακής στη δήλωσή του μετά το συλλαλητήριο, αποφάσισε να μετατοπιστεί προς τα… δεξιά και τη σκληρή γραμμή, όσον αφορά το θέμα της Μακεδονίας.
Η συγκέντρωση στη συμπρωτεύουσα, ως φαίνεται, ήταν καθοριστική για τη συγκεκριμένη επιλογή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε ήδη εισπράξει τα μηνύματα των τοπικών κοινωνιών από την πρόσφατη επίσκεψή του σε Πιερία και Πέλλα, αλλά και από τους Βορειοελλαδίτες γαλάζιους βουλευτές στις δύο συναντήσεις που είχαν την περασμένη εβδομάδα.
«Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες προς την κυβέρνηση, σε έντονα πατριωτική γραμμή, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε παράθυρο συναίνεσης με την κυβέρνηση.
Ειδικά η Μακεδονία, σύμφωνα και με τα δημοσκοπικά ευρήματα που έχει στα χέρια της η Πειραιώς, είναι καθοριστικός παράγοντας για το εκλογικό αποτέλεσμα στις επόμενες εθνικές κάλπες. «Οι επόμενες εκλογές θα κριθούν κυρίως στις δυτικές συνοικίες του λεκανοπεδίου της Αττικής και στη Μακεδονία, στους ανθρώπους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του (στον Ελεύθερο Τύπο) ο συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Ν.Δ., Τάκης Θεοδωρικάκος, αποκαλύπτοντας έναν ακόμα λόγο για τον οποίο η βόρεια Ελλάδα έχει ξεχωριστή σημασία για το γαλάζιο επιτελείο.
«Για εμάς το θέμα κλείνει εδώ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον των στελεχών της παράταξής του και ενώ τις τελευταίες μέρες, λόγω της θολής επίσημης κομματικής θέσης (αποδοχής ή όχι του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του στην ονομασία των Σκοπίων) υπήρχαν διάφορες προτάσεις-θέσεις βουλευτών της ΝΔ.
Διευρύνει την ατζέντα
Στόχος του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το θέμα των Σκοπίων να μη μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να μένουν στο περιθώριο τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης, στη χθεσινή του ομιλία, θέλησε να διευρύνει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου, βάζοντας στο τραπέζι την οικονομία, την υγεία, την ασφάλεια, την παιδεία και τη δικαιοσύνη.
Η χθεσινή, υψηλών τόνων και έντονα πατριωτικής χροιάς ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κάποιους θύμισε αυτήν του Αντώνη Σαμαρά, με τον ίδιο πάντως να ψάχνει τρόπο να κρατήσει τις απαραίτητες εσωκομματικές ισορροπίες. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η αναφορά του στην «επιτυχία του Βουκουρεστίου» και στη «μεγάλη διπλωματική παρακαταθήκη» που αυτή αφήνει για τον τόπο. «Το 2008, σε μία κρίσιμη συγκυρία, με τις ΗΠΑ να πιέζουν ασφυκτικά, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς προηγούμενη λύση του ζητήματος του ονόματος», είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει καθόλου σίγουρος ότι τελικά θα ευρεθεί λύση για την ονομασία των Σκοπίων, με τακτικό συνομιλητή του να εκτιμά ότι η πλάστιγγα γέρνει προς το «ναυάγιο» των συνομιλιών. Κάτι που, εφόσον επαληθευτεί, δεν θα… στενοχωρήσει ιδιαίτερα την Πειραιώς. «Έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Καλού-κακού πάντως, δεν παρέλειψε να στείλει και μήνυμα σε όσους σκέφτονται τη δημιουργία νέου δεξιού κόμματος: «Δεν θα επιτρέψω -και δεν θα επιτρέψουμε όλοι μαζί- σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευθούν τις εύλογες ανησυχίες του ελληνικού λαού», σημείωσε.