Το Σκοπιανό, με φόντο το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, και η οικονομία, με αφορμή την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της σημερινής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον των μελών της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Διαμηνύοντας ότι έχει λάβει το λαϊκό μήνυμα από τη συμπρωτεύουσα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι τώρα κρατά κλειστά τα χαρτιά του, όσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα: Αν δηλαδή το κόμμα του δέχεται τη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του στην τελική ονομασία των Σκοπίων.
Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αφήσει την μπάλα να παίζεται στο κυβερνητικό γήπεδο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που διαπραγματεύεται και αυτή θα πρέπει με τη στάση της να προασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Όσο πάντως δεν ξεκαθαρίζει με σαφήνεια τη θέση του, τόσο τα γαλάζια στελέχη συνεχίζουν να κινούνται αρκετά διαφοροποιημένα μεταξύ τους.
Κάτι που ανέδειξε με δήλωσή του ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής, την οποία μάλιστα αναπαρήγαγε και επισήμως η Πειραιώς, μέσω του γραφείου Τύπου, γεγονός που έχει τη δική του σημασία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως «δυστυχώς και από τη ΝΔ και από την κυβέρνηση μιλούν πολλοί άνθρωποι που δεν πρέπει να μιλάνε». Όπως είπε, την αξιωματική αντιπολίτευση «την εκφράζει ο πρόεδρος του κόμματος, ο υπεύθυνος τομεάρχης για τα θέματα αυτά και η εκπρόσωπος Τύπου. Αυτοί εκφράζουν τη θέση της Ν.Δ. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει -δεν αναφέρομαι σε κανέναν κι εμείς μιλάμε εδώ για το Μακεδονικό- αλλά τελικά η επίσημη θέση του κόμματος εκφράζεται από αυτά τα άτομα. Και πρέπει αυτό να το καταλάβουμε όλοι», σημείωσε, προκαλώντας πολλά εσωκομματικά σχόλια.
Κάθετα αντίθετοι
Την ίδια ώρα, στην ανακοίνωση του Μαξίμου σχετικά με την προ δέκα ετών δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη που τασσόταν υπέρ του ονόματος «Νέα Μακεδονία» για τα Σκόπια, η ΝΔ χαρακτήρισε «διαφορετική συγκυρία» τη σημερινή από αυτήν του 2008, προκαλώντας αρκετά ερωτήματα. Απάντησε δε με την κοινοποίηση κειμένου του ίδιου έτους με τις υπογραφές των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Κώστα Γαβρόγλου και Τασίας Χριστοδουλοπούλου, οι οποίοι αναγνώριζαν τη χρήση από τη γειτονική χώρα του όρου Μακεδονία.
Κάθετα αντίθετοι στη χρήση του συγκεκριμένου όρου, πάντως, εμφανίστηκαν χθες τρεις γαλάζιοι βουλευτές:
-Ο Θεόδωρος Καράογλου: «Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι ότι δεν δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία ούτε σαν πρώτο ούτε σαν δεύτερο συνθετικό».
-Ο Δημήτρης Σταμάτης, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά: «Η αναγνώριση των Σκοπίων με τον όρο Μακεδονία αυτόματα δημιουργεί καταστάσεις αλυτρωτισμού».
-Ο Βασίλης Κικίλιας: «Βούληση της ΝΔ είναι να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της στην ονομασία των Σκοπίων».
Μάλιστα, ο τελευταίος εξέφρασε την πρόθεσή του να παραβρεθεί στο συλλαλητήριο της Αθήνας, σε αντίθεση με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος εκτιμά πως τα συλλαλητήρια «δεν βοηθάνε την εξωτερική πολιτική».
Στο θέμα παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, εκφράζοντας την άποψη ότι «ο κ. Τσίπρας με το Σκοπιανό ασχολήθηκε με σκοπό να διασπάσει τη ΝΔ». Στο ενδεχόμενο δε δημιουργίας νέου δεξιού κόμματος, απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας χώρος για κόμμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως γιατί κανένας δεξιός δεν θα ρισκάρει να μην πέσει ο Τσίπρας».
«Δύσκολη χρονιά»
Αναφορικά με την οικονομία, το στίγμα της θέσης της ΝΔ έδωσε χθες ο σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας: «Τα "δώρα" που φέρνει η κυβέρνηση στους Έλληνες με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί, επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και ακριβοπληρωμένη και θολή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Όλα αυτά είναι ο λογαριασμός μιας παντελώς αναξιόπιστης κυβέρνησης», σημείωσε, ενώ και ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε πως το 2018 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά για τους πολίτες.
Σύμφωνα με τη γαλάζια ρητορική, μόλις μισό δισ. ευρώ θα πάει στην πραγματική οικονομία, ενώ σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει νέα μέτρα 5 δισ. ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος».