Νέα δεδομένα δείχνουν να έχουν διαμορφωθεί στη ΝΔ, ύστερα από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό.
Το μήνυμα της πολύ μεγάλης συμμετοχής ελήφθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως τουλάχιστον άφησε ο ίδιος να διαφανεί με τη δήλωσή του το απόγευμα της Κυριακής, αλλά και τις δημόσιες παρεμβάσεις των στενών του συνεργατών που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Στόχος πλέον της ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να πείσει για την κυβερνητική… απομόνωση, μακριά από το «λαϊκό αίσθημα» και αγνοώντας την «ευαισθησία των πολιτών».
Η έκφραση του κόσμου «πρέπει να λαμβάνεται υπόψη», δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία μάλιστα προανήγγειλε ότι στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής «θα συναξιολογήσουμε τα γεγονότα». Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σαφής τοποθέτηση για το αν η ΝΔ συμφωνεί με τη χρήση του όρου Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία ή όχι.
Η Πειραιώς, από την άλλη, θέλοντας να αποδομήσει το σχετικό κυβερνητικό επιχείρημα, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που κατέβηκαν στους δρόμους της συμπρωτεύουσας δεν ήταν ακροδεξιοί, ενώ στην κορυφή της γαλάζιας ατζέντας βρίσκονται οι κατηγορίες σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα ότι κάνει «μυστική διπλωματία, σε βάρος τελικά των ίδιων των εθνικών μας συμφερόντων».
Παράλληλα, με στόχο να περιχαρακώσει τον χώρο στα δεξιά της παράταξης, τα γαλάζια στελέχη απορρίπτουν μετ’ επιτάσεως το σενάριο ίδρυσης νέου κόμματος στον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο, για τον οποίο ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος ήταν εκ των βασικών ομιλητών στο προχθεσινό συλλαλητήριο. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει χώρος για νέο κόμμα στα δεξιά της ΝΔ. Όλοι είναι ελεύθεροι να δοκιμαστούν, όμως εμείς είμαστε η μεγάλη δεξιά παράταξη», δήλωσε η κ. Σπυράκη.
Διαρροές και γρίφοι
Την ίδια ώρα, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς εξακολουθούν να παρεμβαίνουν με διαρροές και γρίφους, μολονότι αρκετά είναι τα στελέχη της ΝΔ που θα ήθελαν να τους ακούσουν να τοποθετούνται δημοσίως επί της ουσίας του θέματος.
Στενοί συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή διέψευδαν κατηγορηματικά ρεπορτάζ κυριακάτικης εφημερίδας και τo οποίo του αποδίδεται ως δήθεν παρέμβασή του. Το μόνο που ισχύει και έχει πει σε συνομιλητές του ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η φράση του από παλαιότερη διαρροή του ότι «δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος και αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό».
Όσον αφορά τον Αντώνη Σαμαρά, φέρεται να είναι ικανοποιημένος από το πλήθος που συγκεντρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, προσερχόμενος χθες σε εκδήλωση προς τιμήν του Γιάννη Κεφαλογιάννη, απάντησε σιβυλλικά σε σχετική ερώτηση: «Όλα καλά. Προς το παρόν, όλα καλά…».
Πάντως, δεν τάσσονται όλα τα στελέχη της ΝΔ υπέρ των συλλαλητηρίων, όπως για παράδειγμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας: «Η άποψή μου γενικά δεν είναι υπέρ των συλλαλητηρίων σε ό,τι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε χθες, ενώ και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν θα πήγαινε σε ένα συλλαλητήριο που δεν έχει την οργανωτική υπεροχή η ΝΔ.
Στην αυριανή Πολιτική Επιτροπή, πέραν της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα τεθεί προς έγκριση ο νέος κανονισμός Περιφερειακών Οργανώσεων της ΝΔ. Το πράσινο φως, βάσει του καταστατικού, έδωσε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος που συνεδρίασε στα κεντρικά γραφεία. Με τα νέα δεδομένα, πλέον οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών (ΝΟΔΕ) θα εκλέγονται από τη βάση και όχι από ειδικό εκλεκτορικό σώμα, όπως μέχρι τώρα. Επίσης, θα λειτουργεί μία τοπική οργάνωση ανά δήμο με δυνατότητα δημιουργίας παραρτημάτων, αν χρειαστεί, κάτι που αφορά κυρίως την επαρχία, ενώ ανασυστήνονται τα γυναικεία τμήματα σε κάθε νομαρχιακή και τοπική οργάνωση.
Ειδικά για τις γυναίκες, διατηρείται η υποχρεωτική συμμετοχή τους στα όργανα της περιφερειακής οργάνωσης.