Σε Σκοπιανό και οικονομία επικεντρώνει την αντιπολιτευτική της τακτική η ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλεί τα κομματικά όργανα προκειμένου να χαραχθεί η περαιτέρω στάση της παράταξης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή και την Τετάρτη η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ενώ μία από τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, να επισπεύσει τις διαδικασίες σύγκλισης του 12ου τακτικού συνεδρίου.
Τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και ο Γενικός Γραμματέας αυτής έχουν διετή θητεία, η οποία -βάσει του καταστατικού- ολοκληρώνεται στο τέλος Απριλίου. Σε θεωρητικό επίπεδο (συνήθως δεν τηρείται πιστά το χρονοδιάγραμμα), κάπου εκεί χρονικά θα πρέπει να διεξαχθεί το Συνέδριο, το οποίο πάντως -βάσει της παραπάνω εισήγησης- θα μπορούσε να γίνει ακόμα και πριν από το Πάσχα. Από τη στιγμή, πάντως, που η κατάσταση στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι ρευστή, όπως τουλάχιστον εκτιμούν στο γαλάζιο στρατόπεδο, όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα εκείνης της ώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί της ουσίας κηρύσσει πανστρατιά στα γαλάζια στελέχη, επιδιώκει τη σύσφιξη των δεσμών με αυτά και θέτει σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό για «παν ενδεχόμενο». Στην Πολιτική Επιτροπή της Τετάρτης, όπως αναγράφεται στην πρόσκληση που έχουν δεχθεί τα μέλη της, εκτός από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, θα τεθεί προς έγκριση και ο νέος κανονισμός λειτουργίας των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος, που, ανάμεσα στα άλλα, θα προβλέπει την εκλογή των προέδρων των Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών (ΝΟΔΕ) της ΝΔ και των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜΤΟ) του κόμματος σε όλη τη χώρα απευθείας από την κομματική βάση, δηλαδή τα απλά μέλη της ΝΔ.
Σύνθετη ονομασία
Η συνεδρίαση γίνεται με φόντο το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το όνομα των Σκοπίων και τη συμμετοχή σε αυτό αρκετών γαλάζιων βουλευτών, παρά την περί αντιθέτου επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και παρόλο που η Πειραιώς διαμηνύει πως δεν υπήρξε καμία απολύτως απαγόρευση σε κανένα στέλεχος του κόμματος να εκφράσει την άποψή του, αλλά και να πάει σε συλλαλητήριο, ο πρόεδρος της ΝΔ, επικαλούμενος φράση του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή, υποστηρίζει ότι «εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συλλαλητήρια».
Η ΝΔ έχει θέσει ως πήχη για την επίλυση του ζητήματος την ελληνική στάση στο Βουκουρέστι, προσδιορίζοντάς την στην σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, τη χρήση έναντι όλων (erga omnes) και την απάλειψη του αλυτρωτισμού. Στην κορυφή της ατζέντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι το ερώτημα «αν υπάρχει ενιαία κυβερνητική πρόταση για το Σκοπιανό», ενώ χαρακτηρίζει αδιανόητο το γεγονός ότι δεν υπάρχει η «παραμικρή ενημέρωση» των πολιτικών κομμάτων για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Τρίτη αξιολόγηση
Στο μικροσκόπιο της ΝΔ βρίσκεται και η οικονομία, με φόντο το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Σε κάθε ευκαιρία, τα γαλάζια στελέχη επαναλαμβάνουν πως τα πράγματα «εξακολουθούν να μην είναι ρόδινα, όπως τα παρουσιάζει η κυβέρνηση», την οποία κατηγορούν ότι έχει ήδη ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος και έχει δεσμευτεί στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολύ μετά το 2018. Παράλληλα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, «ενώ η υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του χρέους όχι μόνο έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι, αλλά εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί από κάποιον αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας».
Η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί τους κυβερνητικούς εταίρους ότι προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες με την «αυταπάτη της καθαρής εξόδου», καταγγέλλοντας την ίδια στιγμή την υπερφορολόγηση όλων των πολιτών και την περαιτέρω εξασθένηση της μεσαίας τάξης.