Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική για Σκοπιανό χαράζει η ΝΔ

Η θέση Μητσοτάκη και τα ραντεβού Καραμανλή - Σαμαρά. Δεν αποκλείουν συμφωνία μέσα στην άνοιξη για το θέμα. Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και οι αιχμές της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Αντώνη Σαμαρά.

Στρατηγική για Σκοπιανό χαράζει η ΝΔ

Στάση αναμονής τηρεί η ΝΔ αναφορικά με τις εξελίξεις για το Σκοπιανό και τις διεργασίες που εξελίσσονται για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του παρακολουθούν με προσοχή τις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν και πάλι χθες στη Νέα Υόρκη υπό τον Μάθιου Νίμιτς, ωστόσο ακόμα -όπως λένε- είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση. Η εικόνα πάντως που υπάρχει από τα μέχρι τώρα δεδομένα, σύμφωνα με στενό συνομιλητή του προέδρου της ΝΔ, είναι ότι «φαίνεται να υπάρχει μια βάση συζήτησης. Οι προτάσεις Νίμιτς συζητιούνται από τις δύο πλευρές. Πολλά θα φανούν στο Νταβός και δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία ακόμα και μέσα στην άνοιξη», σημειώνει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προσώρας δεν ανοίγει τα χαρτιά της, πετώντας το γάντι στην κυβέρνηση, «η οποία και κάνει τη διαπραγμάτευση» και η οποία, σύμφωνα με γαλάζια στελέχη, θα πρέπει να «κινηθεί με ενιαία στάση, προς όφελος του εθνικού συμφέροντος» και να ενημερώσει τα άλλα κόμματα για τις όποιες εξελίξεις.

«Την εξωτερική πολιτική την καθορίζει η κυβέρνηση. Όταν όμως η κυβέρνηση βγαίνει δημόσια με δύο διαφορετικές γραμμές, μία του υπουργού Εξωτερικών και μία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, να μη ρίχνουμε  τα βάρη στους ανθρώπους που θα πάνε στο συλλαλητήριο», τόνισε σε συνέντευξή του (Θέμα) ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, την ίδια ώρα  που υπέρ της συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη τάσσονταν και οι Μάκης Βορίδης και Κώστας Τζαβάρας. Στη ΝΔ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αφήσουν τον «πατριωτικό» χώρο στα χέρια του Πάνου Καμμένου, ο οποίος επιμένει να αρνείται τη χρήση οποιουδήποτε παραγώγου του όρου «Μακεδονία».

Τρεις προτεραιότητες

Οι προτεραιότητες για την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης, διαμηνύει η ΝΔ, είναι τρεις: 1. Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα συμφωνηθεί να ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes), 2. Τα Σκόπια να εγκαταλείψουν δημόσια, ξεκάθαρα και απόλυτα κάθε ισχυρισμό, έργο ή δράση αλυτρωτικού χαρακτήρα, και 3. Να υπάρχει ενιαία και αδιαίρετη συμφωνία και να μη μείνει προς διαπραγμάτευση κάποιος από τους όρους για μεταγενέστερο χρόνο.

Τη δική τους συμβολική σημασία έχουν και οι συναντήσεις που είχαν το τελευταίο διήμερο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς με εκπροσώπους Μακεδονικών Ενώσεων. «Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος», το μήνυμα του κ. Καραμανλή, όπως το μετέφεραν οι συνομιλητές του, οι οποίοι εξέφραζαν και την ικανοποίησή τους για τις θέσεις του κ. Σαμαρά. «Είναι ξεκάθαρος στις θέσεις του και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από αυτές», δήλωσαν μετά τη συνάντηση.

Αίσθηση εξάλλου προκάλεσαν οι αιχμές της Ντόρας Μπακογιάννη κατά του Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή την παραπάνω συνάντηση. Σε συνέντευξή της στον Alpha, η πρώην υπουργός Εξωτερικών ερωτήθηκε αν ο πρώην πρωθυπουργός, δια των εκπροσώπων των Μακεδονικών Ενώσεων, στέλνει κάποιο «πλάγιο μήνυμα» για την ονομασία των Σκοπίων: «Εγώ δεν ξέρω πλάγια μηνύματα ανθρώπων και υπεύθυνων πολιτικών, ξέρω σοβαρά μηνύματα και επώνυμα μηνύματα. Ούτε ένας υπεύθυνος άνθρωπος μιλάει μέσω τρίτων. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη της ΝΔ, η άποψη της ΝΔ ήταν κατά τρόπο ενιαίο αποδεκτή», απάντησε, «ξύνοντας» με τον τρόπο της… πληγές του παρελθόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v