Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μ. Νίμιτς άνοιξε τον ασκό του… ονοματολογικού

«Μη αξιοπρεπή» θεωρεί τη λύση ο Σκοπιανός εκπρόσωπος Β. Ναουμόφσκι. «Ενταξη στο ΝΑΤΟ μόνο με επίλυση της ονομασίας» ξεκαθαρίζει στην ΠΓΔΜ ο ΓΓ της Συμμαχίας. Το μήνυμα Τσίπρα για «ευρύτερη συναίνεση». Γρίφος προς (αναγκαία) επίλυση η στάση Καμμένου.

Ο Μ. Νίμιτς άνοιξε τον ασκό του… ονοματολογικού

Ένα συνδυασμό σύνθετων ονομασιών που εμπεριέχουν τον όρο «Μακεδονία» παρέδωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στους εκπροσώπους της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι.

Εάν διαμορφωθεί θετικό κλίμα και στις δύο χώρες, ο κ. Νίμιτς έκανε γνωστό πως θα επισκεφτεί σύντομα (σε δυο-τρεις εβδομάδες) Αθήνα και Σκόπια, προκειμένου να βοηθήσει την προσπάθεια οριστικής συμφωνίας. Η οποία, όπως είπε επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, πρέπει να υπάρξει μέσα σε διάστημα ενός-δύο μηνών. Κι αυτό διότι τον Μάιο θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και, κυρίως, τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, κατά την οποία η ΠΓΔΜ διεκδικεί να πάρει «υποσχετική» ένταξής της στη Συμμαχία.

Την προϋπόθεση που θέτει η Ελλάδα για ενιαία χρήση (erga omnes) αυτής της ονομασίας φωτογράφισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στα Σκόπια και σήμερα θα εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης, εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας της, απάντησε: «Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου (σ.σ. το 2008) και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία, τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Αυτή θα είναι και η μεγάλη πίεση που θα ασκηθεί σήμερα από τον κ. Στόλτενμπεργκ στον πολιτικό κόσμο της γείτονος, καθώς η χώρα θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξή της την ένταξη στο ΝΑΤΟ (άμεσα) και στην ΕΕ (στη συνέχεια).

Δυσαρέσκεια στα Σκόπια

Η «μπάλα» συνεπώς βρίσκεται στα χέρια των δύο χωρών. Οι πρώτες αντιδράσεις στη γείτονα είναι αρνητικές, καθώς ο κ. Ναουμόφσκι, αμέσως μετά την τριμερή στη Ν. Υόρκη, έδωσε συνεντεύξεις σε σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντας «μη αξιοπρεπή» τη λύση που πρότεινε ο κ. Νίμιτς.

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος-μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα, το 2018, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του ‘μακεδονικού’ λαού και της ‘μακεδονικής’ γλώσσας», τόνισε.

Εάν είναι… ειλικρινής η αντίδραση ή εντάσσεται στη διαπραγματευτική τακτική των Σκοπίων, θα φανεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ανακοίνωση, πάντως, εξέδωσε και η κυβέρνηση των Σκοπίων, με σαφώς πιο θετικό πρόσημο. «Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές. Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης» τονίζει.

«Νέα Μακεδονία» και… Καμμένος

Η Αθήνα εξακολουθεί να τηρεί σιγή ιχθύος για την εξέλιξη του ζητήματος. Ο κ. Βασιλάκης δεν μιμήθηκε τον Σκοπιανό ομόλογό του και το ΥΠΕΞ κράτησε επτασφράγιστο μυστικό τον συνδυασμό των ονομάτων που παρέδωσε ο κ. Νίμιτς.

Ωστόσο, οι «φήμες» ότι η πλέον πιθανή εκδοχή είναι το «Νέα Μακεδονία» (σ.σ. θεωρείται προτιμότερο από το «βόρεια» ή «άνω», διότι δεν αφήνει παράθυρο αλυτρωτισμού) εντείνονται. Ως εκ τούτου, το ζήτημα απασχόλησε και τον χθεσινό «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε το βράδυ.

Η προσοχή των επιτελών της κυβέρνησης εστιάζεται, αντικειμενικά, στη στάση του Πάνου Καμμένου. Αντιλαμβάνονται πλέον ότι ένα ελληνικό «ναι» σε λύση που θα συνοδεύεται από το «όχι» του κυβερνητικού εταίρου, θα ανοίξει θέμα αντοχής της κυβέρνησης, έστω κι αν δεν ισχύουν τα περί «δεδηλωμένης», όπως την εννοεί η ΝΔ.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Καμμένος έχει κάνει δηλώσεις διαμετρικά αντίθετες: δεν θέλει τον όρο Μακεδονία από τη μία, αλλά, από την άλλη, έχει εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά και δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση εξαιτίας του Σκοπιανού.

«Είμαστε στην αρχή του δρόμου. Θα καταλήξουμε στην εκδοχή του ονόματος που φέρνει περισσότερο κοντά Αθήνα και Σκόπια και θα συζητήσουμε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εάν την αποδέχονται. Η συνεννόηση Τσίπρα-Καμμένου θα προχωρά παράλληλα με την παραπάνω διαδικασία. Κρατήστε τη δέσμευση του προέδρου των ΑΝΕΛ ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Euro2day.gr.

Ο ίδιος σπεύδει  να αποσυνδέσει την επιχείρηση διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τον φόβο «ρήξης» με τον κ. Καμμένο -αν και ουδόλως αποκλείει την «εν καιρώ» ένταξη ή συνεργασία «και με άλλους τρεις βουλευτές».

Τσίπρας: Ενημέρωση και συναίνεση

Τον προσανατολισμό του στην επίτευξη εθνικής συναίνεσης στο ονοματολογικό ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τόνισε ότι πρέπει να ενημερωθεί η κοινωνία για το θέμα και για το τι έχει συμβεί τα τελευταία 25 χρόνια, ώστε να δημιουργηθεί η ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση που απαιτείται για την επίλυσή του.

Ως εκ τούτου, κάλεσε το κόμμα να πρωταγωνιστήσει σ' αυτή την προσπάθεια και να αναλάβει πρωτοβουλίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v