Η υπερψήφιση από τη Βουλή των προαπαιτούμενων μέτρων και ουσιαστικά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης προφανώς και δεν προκάλεσε έκπληξη στη ΝΔ, ωστόσο διαμορφώνει νέα δεδομένα στην αντιπολιτευτική ρητορική του κόμματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες εστιάζουν πλέον στο αφήγημά τους για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, με κομβικό χρονικό σημείο τον προσεχή Αύγουστο, όταν τελειώνει το πρόγραμμα, τουλάχιστον στη σημερινή του μορφή. Κάτι, που -όπως λένε- σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, καθώς «τα δύσκολα δεν θα έχουν τελειώσει για τους πολίτες».
Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε χθεσινή εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου: «Οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διατυμπανίζουν ότι η χώρα οδεύει προς μία δήθεν "καθαρή έξοδο" από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι αυτό που έχει συμφωνήσει η κυβέρνησή τους σε τίποτα δεν μοιάζει με καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα προγράμματα προσαρμογής», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Τρία είναι τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση για την εποχή μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και για τα οποία εγκαλεί την κυβέρνηση:
1. Τα συμφωνημένα μέτρα αξίας 2% του Α.Ε.Π. για εφαρμογή.
2. Τα υψηλά πλεονάσματα για 40 χρόνια και η εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση.
3. Την εποπτεία της Ελλάδας, που κατά τη ΝΔ είναι πολύ βαρύτερη από αυτή άλλων χωρών που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα προσαρμογής.
«Τρία χαμένα χρόνια»
«Η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 θα βρεθεί με τα χίλια ζόρια εκεί που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014», λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, εξηγώντας ότι η κρίσιμη περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ήταν «τρία χαμένα χρόνια». Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, Τάκη Θεοδωρικάκο, «χάσαμε τη δυνατότητα ανάπτυξης κατά 21 δισ. αυτά τα χρόνια, οι εργαζόμενοι έχασαν κατά μέσο όρο δύο μισθούς, οι συνταξιούχοι από του χρόνου θα χάσουν κατά μέσο όρο τρεις μισθούς και καταφέραμε να στείλουμε πεντακόσιες χιλιάδες νέους μας στο εξωτερικό, γιατί δεν μπορούν να βρουν δουλειά εδώ πέρα».
Παρ’ όλα αυτά, εκτιμούν στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός παίζει μικροκομματικά παιχνίδια, ξεδιπλώνοντας την τακτική του με φόντο το καλοκαίρι, «όταν θα προσπαθήσει να πείσει τον ελληνικό λαό για το τέλος των μνημονίων». Και μπορεί, λένε κομματικές πηγές, να μη χρησιμοποιηθεί ο… απεχθής όρος «μνημόνιο», όμως όπως και να λέγεται, θα πρόκειται για ένα σκληρό τέταρτο Μνημόνιο, χωρίς μάλιστα χρηματοδότηση.
Και στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τη στρατηγική της Πειραιώς, θα επιδιωχθεί η σύγκριση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ από τη μία και της ΝΔ από την άλλη, όσον αφορά τη βούληση και την ικανότητα υλοποίησης και εφαρμογής μιας οριστικής και αποτελεσματικής συμφωνίας για την επόμενη μέρα. Έμφαση θα δοθεί στο αναγκαίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να ανακτήσει τη διεθνή αξιοπιστία της. Μέσω αυτής της συμφωνίας, εκτιμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα μας θα μπορέσει να ανακτήσει «τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, χωρίς όμως να υπονομεύει την πρόοδο που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού πετύχαμε».