Σε τροχιά Σκοπιανού μπαίνει και επισήμως από αυτή την εβδομάδα η χώρα και όλα δείχνουν ότι σ΄ αυτήν θα παραμείνει μέχρι – τουλάχιστον – το τέλος του μήνα, που θα συναντηθούν στο Νταβός οι πρωθυπουργοί Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
Παρότι αύριο ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, η προσοχή του Μαξίμου αλλά και της αντιπολίτευσης θα βρίσκεται στραμμένη στις εξελίξεις περί το ονοματολογικό, που προβλέπονται ραγδαίες. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογός του Νικολά Δημητρόφ αποφάσισαν να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, έχοντας βρει «σημεία επαφής» στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.
Κρίσιμη ημέρα θεωρείται η προσεχής Τετάρτη, καθώς αρχίζουν στη Ν. Υόρκη οι συνομιλίες των εκπροσώπων των δύο χωρών (Βασιλάκη και Ναουμόφσκι) με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο συζητήσεων τον Δεκέμβριο που καμία πλευρά δεν μπήκε στο ονοματολογικό, αυτή τη φορά ο κ. Νίμιτς θα παρουσιάσει πρόταση.
Την ίδια ημέρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργ θα φτάσει στα Σκόπια (σ.σ. πρώτη επίσκεψη από το 2014) για να συνομιλήσει με την ηγεσία της χώρας και να εκφωνήσει ομιλία στο σκοπιανό Κοινοβούλιο.
Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν «πολύ σημαντική έως καθοριστική» αυτή την κίνηση, καθώς αυτό που περιμένουν από τον ΝΑΤΟϊκό αξιωματούχο είναι να αναδείξει την καθοριστική σημασία που θα έχει για την γείτονα η ένταξή της στη ΒΑ Συμμαχία.
Πρακτικά, να «πιέσει» τις πολιτικές δυνάμεις της γείτονος να κάνουν τους απαιτούμενους συμβιβασμούς ώστε να λυθεί το ονοματολογικό τους και να πάρουν τον Ιούλιο την «υποσχετική» ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.
Στο ερώτημα τι συμβιβασμό καλείται να κάνει η ΠΓΔΜ αφού η Ελλάδα έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση (εντός κι εκτός συνόρων) ότι δέχεται σύνθετη ονομασία, δηλαδή με τον όρο «Μακεδονία», η απάντηση που δίνουν ελληνικές πηγές αφορά δύο «λεπτά», σημεία:
Πρώτον, την αποδοχή από την γείτονα ότι η ονομασία θα είναι erga omnes (έναντι όλων) και όχι «διπλή» (άλλη στις σχέσεις της με την Ελλάδα και άλλη με τις τρίτες χώρες και στο εσωτερικό της) όπως επέμενε το 2008 οδηγώντας στο ναυάγιο του Βουκουρεστίου.
Δεύτερον, την απάλειψη του αλυτρωτικού στοιχείου, που σημαίνει αλλαγή στο Σύνταγμά τους – και κατ΄ επέκταση στα βιβλία τους και στα επίσημα κρατικά έγγραφα.
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα κυβερνητικά στελέχη εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στα περί αλυτρωτισμού αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο το όνομα, ως αποτέλεσμα της αποδοχής της σύνθετης ονομασίας.
Στο Νταβός η «σφραγίδα»
Η πληροφορία που μετέφερε το Euro2day.gr στις 2 Ιανουαρίου για επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του στο Νταβός, στα τέλη του μήνα, επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές ως σχεδιασμός.
Οι ίδιες πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το αίτημα για το τετ α τετ ανήκει στον κ. Ζάεφ, εξηγούν ότι «η θετική ή η αρνητική απάντηση θα δοθεί από το Μαξίμου όταν αποδειχθεί στη Ν. Υόρκη η ειλικρινής πρόθεση της γείτονος να λυθεί το πρόβλημα».
Όπερ, «η συνάντηση είναι ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που δεν θα το κάψουμε άνευ ουσιαστικού λόγου».
Αν και το θέμα του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός δεν είναι βεβαίως ...το Σκοπιανό, εν τούτοις η παρουσία σ΄ αυτό του Ντόναλντ Τραμπ και της Άγκελα Μέρκελ επιδράσει επιταχυντικά, δεδομένου ότι τα ισχυρά κέντρα της Δύσης (Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, Βερολίνο) επιθυμούν σφόδρα ένταξη της ΠΓΔΜ (και της Αλβανίας) σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια να παίξουν τον ρόλο της «ασπίδας» απέναντι στη Μόσχα.
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δ. Βαλκανίων
Είναι ενδεικτικό ότι την άνοιξη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας που ανέλαβε η Βουλγαρία για το πρώτο εξάμηνο του έτους, θα διεξαχθεί στη Σόφια Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.
Οι πρόσφατες αναφορές του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ότι κύριο σημείο εισόδου των χωρών σε ΝΑΤΟ-ΕΕ «είναι η Ελλάδα», αποδεικνύουν ότι το θέμα «Δυτικά Βαλκάνια-Σκοπιανό» ήταν στα top των συζητήσεων που είχε ο κ. Τσίπρας στον Λευκό Οίκο με τον κ. Τραμπ κατά την επίσκεψή του τον Οκτώβριο.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι άλλωστε έλεγαν τότε ότι ένα από τα σημεία των συζητήσεων ήταν «η στήριξη στον ευρωατλαντικό δρόμο της ΠΓΔΜ».
Ο Καμμένος θέλει... δημοψήφισμα
Ως εκ τούτων, μένει να φανεί στην πράξη μέχρι πού θα φτάσει το «αντάρτικο» ο Πάνος Καμμένος: όχι μόνο επιμένει να αρνείται ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», αλλά σήμερα, με άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», προτείνει και δημοψήφισμα για το όνομα.
Κι αυτό, τη στιγμή που οι «δυτικοί σύμμαχοι» κινούνται ώστε να μη γίνει δημοψήφισμα στα Σκόπια (σ.σ. αποτελεί προγραμματική θέση των κομμάτων) ή να γίνει με «εκβιαστικό» δίλημμα του τύπου «θέλετε να λυθεί το όνομα και να μπούμε σε ΝΑΤΟ-ΕΕ ή όχι;».
Σ΄ αυτή τη χρονική στιγμή η άρνηση του κ. Καμμένου φέρεται να προβάλλεται (και) για διαπραγματευτικούς λόγους, ακριβώς για να μη θεωρείται δεδομένη η θέση της Αθήνας υπέρ σύνθετης ονομασίας.
Εάν τελικώς επιλεγεί αυτή η λύση, παραμένει ζητούμενο η στάση του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ στη Βουλή, ακριβώς επειδή απευθύνονται στο λαϊκοδεξιό-πατριωτικό κοινό το οποίο διεκδικεί και τμήμα της ΝΔ.
Στο ερώτημα πάντως εάν τα (εννέα) «όχι» των βουλευτών των ΑΝΕΛ στη Βουλή, όταν φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας για το όνομα, υπερκαλύπτονται από τα «ναι» του ευρωπαϊκού τμήματος της αντιπολίτευσης, η απάντηση είναι καταφατική.
Προς το παρόν, τουλάχιστον.