Πιο κοντά φέρνει τις εξελίξεις περί το Σκοπιανό η επίσπευση των συζητήσεων στη Ν. Υόρκη, από τις οποίες θα εξαρτηθεί και η πραγματοποίηση του άτυπου τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός.
Όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, ο νέος γύρος συζητήσεων για το ονοματολογικό θα ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου στη Ν. Υόρκη (αντί για τις 19 του μήνα, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός) ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο πλευρών Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Εάν το αποτέλεσμα αφήνει παράθυρο ανοικτό σε συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει θετικά στον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ για να συναντηθούν στο Νταβός, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ (21-23 Ιανουαρίου), όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα το Euro2day.gr. «Η αποδοχή ή η απόρριψη του αιτήματος για συνάντηση ανήκει στα διαπραγματευτικά χαρτιά και δεν υπάρχει λόγος να το ανοίξουμε τώρα», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Φέρτε σοβαρή πρόταση»
Διπλωματικός παράγοντας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τώρα αρχίζει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό», με τις δύο πλευρές να έχουν διαμηνύσει τα «θέλω» τους και να περιμένουν η μία την ανταπόκριση της άλλης.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ (και επικεφαλής του αλβανικού συγκυβερνώντος κόμματος) Μπουγιάρ Οσμάνι, κατά τη χθεσινή συνάντηση (μετά γεύματος εργασίας) που είχε με τον Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα, διέψευσε τις πληροφορίες περί ονομασιών που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες, λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία για κάποιου είδους λύση».
Μεταφέροντας τη δέσμευση των Σκοπίων για την αναζήτηση λύσης μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ο κ. Οσμάνι παρέπεμψε στις συζητήσεις στη Ν. Υόρκη, ενώ συνομίλησε με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο για ζητήματα οικονομικής συνεργασίας.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε στον κ. Οσμάνι ότι εάν η σκοπιανή κυβέρνηση θέλει πράγματι λύση, πρέπει να εργαστεί ώστε να παρουσιάσει «σοβαρή» πρόταση ονομασίας, που να μπορεί δηλαδή να αντιμετωπισθεί θετικά από την Αθήνα.
Σημειώνεται ότι η αλβανική και η σλαβική πλευρά στην ΠΓΔΜ έχουν τις δικές τους, εσωτερικές διαφωνίες για το ονοματολογικό, καθώς η πρώτη δεν θέλει όνομα που να πριμοδοτεί το σλαβικό στοιχείο και να την ακυρώνει ως οντότητα.
Το «άγνωστο και περίεργο site»
Σ' αυτό το πλαίσιο, και οι δύο πλευρές διέψευσαν αλβανικό site που ανέφερε χθες ότι η Ελλάδα συζητά με την ΠΓΔΜ το όνομα «Νόβα Μακεντόνιγια» (NovaMakedonijia).
Ελληνικές πηγές σημειώνουν ότι «πρόκειται για ένα "περίεργο" και απολύτως άγνωστο ιστότοπο». Επίσης, ότι «θεωρείται εκ του πονηρού ένα αλβανικό site να ανακινεί θέμα ονοματολογικού, αναπαράγοντας ουσιαστικά τα ίδια ονοματολογικά σενάρια που έχουν γραφτεί κατά καιρούς και στην Ελλάδα».
«Εσείς καίγεστε...»
Κατά τις ίδιες πηγές, το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα στα Σκόπια είναι το εξής: «Ως Ελλάδα επιθυμούμε ειλικρινά τη λύση αλλά δεν είμαστε εμείς που "καιγόμαστε". Εσεις καίγεστε για τη λύση (για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ), βρείτε τα (οι Σλάβοι με τους Αλβανούς) για το ονοματολογικό».
Μόλις προχθές άλλωστε ο κ. Κοτζιάς άφησε… ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να ασκήσει veto η Ελλάδα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία στην ονομασία -που με τη σειρά της προϋποθέτει απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών από τη γείτονα.