Χρονιά-ορόσημο χαρακτήρισε το 2018 ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Μίλησε για προκλήσεις οι οποίες για να κερδηθούν θα χρειαστεί σκληρή δουλειά, προκειμένου να υπάρξει δικαίωση των θυσιών του ελληνικού λαού.
Μίλησε για καλά μηνύματα από την οικονομία με την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης στο προσεχές Eurogroup, προκειμένου να περάσουμε στο τελευταίο στάδιο του προγράμματος προσαρμογής, «που συμφωνήθηκε υπό γνωστές συνθήκες το καλοκαίρι του 2015».
Κλείνουμε έναν πολύ μεγάλο κύκλο επιτροπείας που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010, όταν αποκλειστήκαμε από τις αγορές χρήματος. Αυτό δεν έγινε τυχαία, ήταν αποτέλεσμα πολιτικών δεκαετιών, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.
Πώς φτάσαμε στα μνημόνια
Αναφερόμενος στις αιτίες, μίλησε για μια οικονομία με σαθρή βάση και διαχρονική υστέρηση στον τομέα των εσόδων, αλλά και για ένα κράτος όπου οργίαζε η διαφθορά και η γενικευμένη φοροδιαφυγή-φοροαποφυγή.
Όπως είπε, το τελευταίο δεν ήταν τυχαίο αλλά αποτέλεσμα μιας «στρατηγικής συναινέσεων». Σε αυτά, συμπλήρωσε, προστέθηκαν προγράμματα που όχι μόνο δεν οδήγησαν σε αλλαγές αλλά σε ένα καθοδικό σπιράλ, που βύθισε την οικονομία στην ύφεση και μεγάλα στρώματα σε κοινωνικό αποκλεισμό.
Η κυβέρνηση, είπε, προσπάθησε να αντιστρέψει τη φορά αυτών των επιλογών. «Δεν καταφέραμε όσα θέλαμε αλλά πετύχαμε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα, γιατί λάβαμε υπόψη όχι μόνο τα δημοσιονομικά μεγέθη αλλά και την κοινωνία και τις ανάγκες της, που εντάχθηκαν στην εξίσωση ως μία από τις μεταβλητές του προγράμματος».
Είμαστε στην τελική ευθεία
Όπως είπε, το τρίτο είναι το πρώτο πρόγραμμα που ολοκληρώνεται με επιτυχία. Η δημοσιονομική προσαρμογή ολοκληρώθηκε, είχαμε για τρία χρόνια υπεραπόδοση, ενώ η τρίτη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ σε νέα δημοσιονομικά μέτρα για πρώτη φορά.
Κατά τον πρωθυπουργό, η οικονομία ανακάμπτει και οι ξένες επενδύσεις το 2017 άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ, ποσό-ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία. Το εμπόριο ανακάμπτει χάρη και στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, που έπεσε σε μεγάλο βαθμό στην πραγματική οικονομία.
Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια αυξάνονται οι αμοιβές αλλά και το μέσο εισόδημα πέρασε σε θετικό έδαφος.
Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην πορεία των ομολόγων, με την απόδοση στο 10ετές να είναι κάτω από το 4%, στα καλύτερα επίπεδα της τελευταίας 12ετίας. Είμαστε σε πορεία που φανερώνει ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος «δεν θα είναι μια ρητορική αλλά κάτι που μπορεί να συμβεί».
Τον Αύγουστο θα μπει ένα οριστικό τέλος στα μνημόνια και στην επιτροπεία, επανέλαβε. Αν αυτή τη στιγμή βγούμε στις αγορές, έχουμε ένα κόστος που αντιστοιχεί στο κόστος δανεισμού του 2006, πολύ πριν την κρίση.
Η κοινωνία
Το κρίσιμο είναι να μεταφέρουμε τους θετικούς δείκτες στην πραγματική ζωή των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του. Στάθηκε στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία 320.000 θέσεων εργασίας, κατά κύριο λόγο μόνιμης απασχόλησης στα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μειώθηκε το ποσοστό αδήλωτης εργασίας από το 19% στο 13%.
Μίλησε για μεταρρυθμίσεις και τη μάχη κατά της διαφθοράς, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικού κράτους. Εδώ φαίνεται πως η κοινωνική μεταβλητή έχει ενταχθεί στην εξίσωση του προγράμματος προσαρμογής. Όπως είπε, ο προϋπολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων αυξήθηκε κατά 360 εκατ. ευρώ. Σημείωσε τις προσπάθειες για τη στελέχωση του συστήματος υγείας αλλά και τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Το 2018 θα είναι χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των κινήσεων και των πρωτοβουλιών. «Θα κάνουμε πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας προσανατολισμό. Αυτό είναι και το "κλειδί" για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του μεγάλου μέρους της κοινωνίας».
«Κάποιοι μάς κατηγορούν για μεροληψία. Αυτή η μεροληψία δεν οδηγεί σε κοινωνικό διχασμό. Ενώνει όλους τους πολίτες σε ένα ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτή η μεροληψία μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη», δήλωσε καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη χωρίς ενίσχυση του εισοδήματος και αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. «Κάθε άλλη συνταγή δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα κρίση».
«Το τέλος των μνημονίων θα είναι ένας σταθμός στη μακρά πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Σημαντικός αλλά όχι το τέλος της διαδρομής. Στόχος μας δεν είναι να επιστρέψει η χώρα στην προ 2010 περίοδο, κουβαλώντας τις ίδιες στρεβλώσεις. Γι’ αυτό προχωρούμε σε ένα νέα παραγωγικό μοντέλο».
Η διαφθορά και η δικαιοσύνη
Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα της διαφθοράς. «Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η στήριξη της εργασίας αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών της νέας περιόδου».
«Δίνουμε επί τρία χρόνια αγώνα ενάντια σε πρακτικές και δίκτυα, σε διαμορφωμένες αντιλήψεις. Είναι λαϊκή απαίτηση να συνεχίσουμε τη μάχη και να πετύχουμε πιο απτά αποτελέσματα. Να αποδείξουμε όχι μόνο ότι είμαστε διαφορετικοί, αλλά και αποφασισμένοι να επιμερίσουμε ευθύνες και να αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαίου».
«Θα κάνουμε όλοι μας ό,τι πρέπει για να μη μείνει αυτή η μάχη στη μέση. Εχουμε ευθύνη να μην επιτρέπουμε να γίνονται στόχος του κράτους ή των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι της εργασίας και της μικρής επιχειρηματικότητας, ενώ την ίδια στιγμή μεγαλοεπιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις εταιρείες τους και έβγαλαν τις περιουσίες στο εξωτερικό ή πολιτικοί που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα συνεχίζουν ανενόχλητοι να απολαμβάνουν τους καρπούς των παρανομιών τους».
Το Σκοπιανό
Αναφορικά για το θέμα των Σκοπίων, μίλησε για ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε. Εχουμε παράθυρο για λύση στον βαθμό που η στροφή των γειτόνων αποδειχθεί ειλικρινής, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, μια λύση θα είναι θετική για την πορεία της Βαλκανικής αλλά και για τη χώρα μας.
«Τις επόμενες ημέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».
Η τελική φάση για την έξοδο
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το 2018 θα φανούν οι ορίζοντες που ανοίγονται «για μια μεγάλη πολιτική νίκη στις εκλογές του 2019». Κάλεσε τους υπουργούς να δουλέψουν συντονισμένα, χωρίς παλινωδίες και με προσήλωση για τα καλύτερα αποτελέσματα.