Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με υπουργικό συμβούλιο ανοίγει αυλαία το καθοριστικό 2018

Εισήγηση Αλ. Τσίπρα για την πορεία προς το τέλος της μνημονιακής οκταετίας. Πρώτος σταθμός, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ενόψει Eurogroup. Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου ενημερώνουν αύριο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Αγκάθια» η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το απεργιακό.

Με υπουργικό συμβούλιο ανοίγει αυλαία το καθοριστικό 2018

Με διπλοβάρδιες θα δουλεύει η Βουλή από μεθαύριο, καθώς το κλείσιμο της εορταστικής ραστώνης βρίσκει κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε θέσεις μάχης για το επόμενο καυτό (και καθοριστικό) οκτάμηνο.

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της θα είναι το αντικείμενο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου (10:30 το πρωί).

Σε αντίθεση με το «μίνι υπουργικό» της προηγούμενης Πέμπτης που συζητήθηκε αποκλειστικά το Σκοπιανό, η σημερινή, επίσημη και σε πλήρη απαρτία συνεδρίαση του οργάνου δεν θα ασχοληθεί με τα εθνικά θέματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις υπουργών, εάν τεθούν.

Στο επίκεντρο, έτσι κι αλλιώς, θα βρεθεί ο πρώτος μεγάλος σταθμός της «πορείας προς την έξοδο από τα μνημόνια». Δηλαδή, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, προκειμένου αυτή να κλείσει και επισήμως στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Λόγω του χρονικού περιορισμού, το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή «μέχρι αύριο», ώστε η κοινοβουλευτική διαδικασία να αρχίσει την Τετάρτη -με πιθανότερη ημέρα ψηφοφορίας την ερχόμενη Δευτέρα, αντί την Παρασκευή που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, το Μαξίμου έβγαλε απαγορευτικό στην κατεπείγουσα μορφή (μία συνεδρίαση στις επιτροπές - μία στην Ολομέλεια). Ως εκ τούτου, και λόγω της πίεσης χρόνου, η συζήτηση θα γίνει με τη διαδικασία του επείγοντος, δηλαδή τρεις συνεδριάσεις στις επιτροπές και τρεις στην Ολομέλεια.

Ενημερώνονται οι βουλευτές

Αύριο (σ.σ. αφού κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο) θα γίνει άτυπη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας, με τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώνουν για διατάξεις-κλειδιά.

Το βάρος φυσικά θα πέσει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην Έφη Αχτσιόγλου, καθώς τους «ανήκουν» προαπαιτούμενα που έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους κυβερνητικούς βουλευτές.

Όπως η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς Εφορία και Ταμεία, η μεγαλύτερη συμμετοχή εργαζομένων σε συνελεύσεις που έχουν θέμα την κήρυξη απεργίας, η μείωση των οικογενειακών επιδομάτων στους πολύτεκνους (σ.σ. αλλά με αντίστοιχη αύξηση στους γονείς με λιγότερα παιδιά), οι αλλαγές στην ενέργεια και στη ΔΕΗ.

Αντιθέτως, θα υπερπροβληθούν θετικά στοιχεία του πολυνομοσχεδίου, όπως η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων και το λεγόμενο «υπερπρονόμιο» των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης μίας επιχείρησης (σ.σ. θα προηγούνται στις αποζημιώσεις έναντι των λοιπών δικαιούχων για έξι μισθούς).

Τα δύο «αγκάθια»

Οι διατάξεις που θεωρούνται «αγκάθια» αφορούν τους πλειστηριασμούς και το απεργιακό. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει:

* Ως προς το πρώτο, η γενική απάντηση κυβερνητικών στελεχών ότι ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη προστατεύει την πρώτη κατοικία μέχρι 280.000 ευρώ δεν ισχύει, καθώς ο εν λόγω νόμος αφορά μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες. Η επίκληση της «συμφωνίας κυρίων», δηλαδή μεταξύ κυβέρνησης και ΑΑΔΕ, να μην εκπληστηριάζεται «πρώτη λαϊκή κατοικία» προβάλλει, προς το παρόν, ως η μοναδική εκδοχή, ωστόσο αρκετοί βουλευτές υποστηρίζουν πως «όταν το σπίτι δεν το παίρνει μόνο… ο κακός τραπεζίτης αλλά και το κράτος, υπάρχει θέμα».

* Ως προς το απεργιακό, το κυβερνών κόμμα διστάζει να βγει «επιθετικά», προβάλλοντας, δηλαδή, την πάγια θέση του για αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Κι αυτό διότι, όπως λένε στελέχη του, το μέτρο «είναι προϊόν επιβολής και όχι επιλογής» και απαιτήθηκε (από τους δανειστές) με το βλέμμα στις ΔΕΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσε την εν λόγω διάταξη στη Βουλή λίγο πριν από τις γιορτές, ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ωστόσο την απέσυρε λόγω των διαμαρτυριών (και) κυβερνητικών βουλευτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v