O ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την κυβέρνηση στην προσπάθεια επίλυσης ενός χρόνιου εθνικού ζητήματος και καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει την ανεύθυνη μικροπολιτική στάση της.
Σ' αυτή την ανακοίνωση κατέληξε το Πολιτικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος, που συνεδρίασε το μεσημέρι υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
«Η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και η εμπέδωση της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποτελούν κυρίαρχους στόχους της κυβέρνησης και του κόμματος, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσηλωμένος σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Και επισημαίνεται: «Τη σημασία αυτών των στόχων πρέπει να αντιληφθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, που εμμονικά επιμένει σε μια κοντόφθαλμη και ανεύθυνη μικροπολιτική στάση, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της χώρας».
Στο Πολιτικό Συμβούλιο αποφασίσθηκε, επίσης, να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα η Πολιτική Γραμματεία και, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, η Κεντρική Επιτροπή.
Σε τροχιά (και) τρίτης αξιολόγησης
Πέραν του Σκοπιανού, το κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο προετοιμάζεται πυρετωδώς για το επίσημο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης -πλην απροόπτου στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Για τον λόγο αυτό σχεδιάζεται και σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας την ερχόμενη εβδομάδα.
Κατά τον προγραμματισμό, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα κατατεθεί στη Βουλή Δευτέρα ή Τρίτη, για να ψηφισθεί την ερχόμενη Παρασκευή με τη διαδικασία του επείγοντος (τρεις συνεδριάσεις στις επιτροπές και τρεις στην Ολομέλεια).
Επέκταση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών - απεργιακό
Από το περιεχόμενό του, «αγκάθια» θεωρούνται δύο σημεία: η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς Εφορία-ασφαλιστικά Ταμεία και η πλειοψηφία του 51% στη λήψη απόφασης για απεργία.
Ως προς το πρώτο, η γενική αναφορά αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών ότι ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη προστατεύει την πρώτη κατοικία μέχρι 280.000 ευρώ δεν απαντά στο πρόβλημα καθώς ο εν λόγω νόμος αφορά μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες.
«Όταν το σπίτι δεν το παίρνει μόνο... ο κακός τραπεζίτης αλλά και το κράτος, υπάρχει θέμα», το επιχείρημα.
Ως προς το απεργιακό, το κυβερνών κόμμα διστάζει να βγει «επιθετικά» (σ.σ. να προβάλει δηλαδή την πάγια θέση του για αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν), επειδή το μέτρο «είναι προϊόν επιβολής και όχι επιλογής».
Επίσης, επειδή (το μέτρο) απαιτήθηκε με το βλέμμα στις ΔΕΚΟ και επομένως θεωρούνται βέβαιες οι αντιδράσεις που θα προκληθούν.
Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου «έφερε» την εν λόγω διάταξη στη Βουλή λίγο πριν από τις γιορτές, ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ωστόσο την απέσυρε λόγω των διαμαρτυριών (και) κυβερνητικών βουλευτών.