Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το Σκοπιανό γίνεται στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε χθες το Euro2day.gr, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το λεγόμενο «μίνι» υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από τον ίδιο και από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για την εξέλιξη του ζητήματος (καθώς και για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις), ώστε να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, η εναρμόνιση δηλώσεων από τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου, καθώς η αρχική του δήλωση ότι δεν θα στηρίξει ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» άνοιξε τον ασκό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έσπευσε να θέσει... και θέμα «δεδηλωμένης».
Τόσο ο κ. Καμμένος όσο και οι (περισσότεροι) βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει ότι «δεν πρόκειται να πέσει η κυβέρνηση από το Σκοπιανό», ενώ επικεντρώνουν τις προσπάθειες στην εξεύρεσης λύσης που θα μπορούσε να γίνει δεκτή με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση από το λεγόμενο «λαϊκο-πατριωτικό» κοινό.
Η διαβεβαίωση του Μαξίμου ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί «στη γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή του 2007» φαίνεται να δίνει ικανό επιχείρημα στον κ. Καμμένο, δεδομένου ότι δεν είχε αντιδράσει με την εν λόγω γραμμή.
Υπενθυμίζεται ότι η θέση της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes» (έναντι όλων), η οποία προσέκρουσε στην επιμονή της ΠΓΔΜ για διπλή ονομασία (άλλη για τις διμερείς σχέσεις της με την Ελλάδα και άλλη για τις σχέσεις της με τρίτες χώρες).
Το «μπαλάκι» στον Κ. Μητσοτάκη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε εκ νέου χθες (μέσω του Euronews) σ' αυτή την προοπτική: «Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση ακριβώς με αυτή την πολιτική θέση, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση και ισχύς της ονομασίας έναντι όλων».
Παρατήρησε δε ότι η ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια στον δημόσιο διάλογο, παρά το γεγονός ότι ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση. «Δεν έχει πει με ποια θέση προσέρχεται σε αυτή την προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος και δεν έχει επιβεβαιώσει ο κ. Μητσοτάκης το αν και κατά πόσο αποδέχεται την κυβερνητική γραμμή, έτσι όπως εκείνη είχε διαμορφωθεί το 2007, επί κυβερνήσεως Καραμανλή», τόνισε με νόημα.
‘Οσον αφορά στον κ. Καμμένο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι παρά τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει για την ονομασία, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση.
«Εφόσον βρεθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος», κατέληξε.