Το νέο έτος βρήκε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την απότομη όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαιτίας της πολιτικής διαχείρισης που επέλεξε για την τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.
Παρά την επικοινωνιακή αρρυθμία των πρώτων ωρών, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κατάσταση βρίσκεται εντός ελέγχου, διότι:
* Η κυβέρνηση παρέπεμψε το θέμα του ασύλου στη δικαιοσύνη, «ως όφειλε».
* Κατέστησε σαφές ότι οι «οκτώ» δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να εκδοθούν στην Τουρκία, αφού αυτό αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.
* Κατέρρευσε η κατηγορία αντιπολιτευτικών κύκλων ότι «ο Τσίπρας τα βρήκε με τον Ερντογάν και ανταποκρίνεται στα αιτήματά του».
Γιατί στη Δικαιοσύνη;
Με βάση την αλληλουχία των γεγονότων που επικαλούνται, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε on camera στον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι «η Ελλάδα δεν υποστηρίζει πραξικοπηματίες», προσθέτοντας παράλληλα ότι στη χώρα μας «υπάρχει διάκριση εξουσιών και σεβασμός στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».
Ως εκ τούτων, όταν την Παρασκευή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε να χορηγήσει άσυλο στον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς τους οποίους κατηγορεί η Άγκυρα για εμπλοκή στο προπέρσινο αποτυχημένο πραξικόπημα, η κυβέρνηση όφειλε να πράξει βάσει της πρωθυπουργικής απάντησης. Δηλαδή, να παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η Τουρκία θα μιλούσε για κυβερνητική και όχι για δικαστική απόφαση.
«Η κυβέρνηση κινήθηκε με γνώμονα την αποφυγή ελληνοτουρκικής κρίσης και όχι τις πρόσκαιρες πολιτικές εντυπώσεις. Η Άγκυρα ήταν αυτή που εκτέθηκε με την αντίδραση και τις απειλές της», είναι το σχόλιο επιτελικού στελέχους.
Δεδομένης της εύλογης απορίας για την τύχη των «οκτώ», εάν δεν τους χορηγηθεί άσυλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε… στο παρά πέντε της εκπνοής του έτους να ξεκαθαρίσει (έστω και μέσω social media) ότι ο Άρειος Πάγος έχει ήδη απορρίψει το τουρκικό αίτημα για έκδοσή τους και άρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η αποσαφήνιση Τζανακόπουλου έγινε μετά τις πρωτοφανείς απειλές του Τούρκου αντιπροέδρου Χακάν Τσαβούσογλου («δεν θα μείνει χώρα να υπερασπίσετε»!). Κίνηση που, όπως λένε, αποδεικνύει ακόμα και στους κακοπροαίρετους, ότι «δεν φοβηθήκαμε και δεν υπαναχωρήσαμε».
Άσυλο, έκδοση, απέλαση
Τι μέλλει γενέσθαι για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς; Προς το παρόν, θα πρέπει να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, στην οποία προσέφυγε η κυβέρνηση.
Τη συνέχεια τη «φωτογράφισε» ο κ. Τζανακόπουλος, εξηγώντας ότι η αίτηση ασύλου αφορά την υπαγωγή τους σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, κάτι εντελώς διαφορετικό από την έκδοση. «Και η έκδοση δεν ταυτίζεται με την απέλαση», κατά τη διευκρίνιση έτερου παράγοντα.