Στον αστερισμό του Σκοπιανού μπήκε και επισήμως από χθες το πολιτικό προσωπικό, με τις πρώτες διαρροές και δηλώσεις να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι το εν λόγω ζήτημα θα αποδειχθεί «ακανθώδες» για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, τέμνοντας οριζοντίως τα κόμματα.
Είναι ενδεικτικό ότι το Μαξίμου προσπέρασε (επιδεικτικά…) τη νέα, χθεσινή, δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι δεν θα συμφωνήσει σε ονομασία που θα εμπεριέχει το όνομα «Μακεδονία». Αντί σχολιασμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να απαντήσει στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, με τη σειρά της, είχε στηλιτεύσει (μέσω twitter) την απουσία ενιαίας θέσης για το Σκοπιανό από τους κυβερνητικούς εταίρους.
«Η κυρία Μπακογιάννη θα έπρεπε να γνωρίζει, και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets. Όσο για την ουσία του ζητήματος, την ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, για να πετάξει το «μπαλάκι» στη ΝΔ: «Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης».
«Δεν θα ‘πέσουμε’ για το Σκοπιανό»
Επί της ουσίας, κυβερνητικά επιτελικά στελέχη διαμηνύουν στη ΝΔ (και όχι μόνο…) ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να «πέσει» από το Σκοπιανό ζήτημα.
Προς το παρόν, εξηγούν ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει αναφορά σε ονομασία της γείτονος, καθώς ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές μέσω του Μάθιου Νίμιτς έληξε την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς να κατατεθεί πρόταση.
Το βέβαιο, λένε, είναι ότι η κινητικότητα θα ενταθεί το επόμενο πεντάμηνο, καθώς η άλλη πλευρά του Ατλαντικού πιέζει για λύση πριν από το καλοκαίρι, ώστε στη Γενική Συνέλευση του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο να δρομολογηθεί η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.
Ότι καμία πλευρά δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά της φάνηκε και από τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά: «Η ΝΔ θέλει να αποκαλύψουμε δημόσια την διαπραγματευτική μας στρατηγική για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Πρόβλημα που εκείνη άφησε άλυτο καθότι ο Μητσοτάκης συγκρούονταν, χωρίς να παραιτηθεί, με εσωκομματικούς αντίπαλους. Συγκρούσεις που συνεχίζονται. Γι' αυτό και αδυνατεί να προτείνει λύση», σημείωσε.
Το Σκοπιανό Σύνταγμα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πέραν του ονόματος, θέμα διόρθωσης του σκοπιανού Συντάγματος, ώστε να απαλειφθούν αλυτρωτικές αναφορές. «Αυτό είναι το σημαντικό και όχι το γκρέμισμα κάποιων αγαλμάτων ή η μετονομασία του αεροδρομίου τους», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος.
Παράγοντας των ΑΝΕΛ δε, προσθέτει (στο Euro2day.gr) ότι συμφωνεί με αυτή την οπτική, δεδομένου ότι και η σημερινή προσωρινή ονομασία της γείτονος... εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία».
Γιατί τώρα ο Π. Καμμένος;
Στο γιατί ο κ. Καμμένος άνοιξε τις τελευταίες ημέρες θέμα ονομασίας Σκοπίων, οι εξηγήσεις είναι ενδιαφέρουσες: άλλος το συνδέει με τον επικείμενο ανασχηματισμό, άλλος παραπέμπει στην προσπάθεια του προέδρου των ΑΝΕΛ να εκφράσει το λεγόμενο πατριωτικό λαϊκοδεξιό ακροατήριο και άλλος εκτιμά ότι λειτούργησε ως προπομπός για να αναδειχτούν οι αντιθέσεις (και) στο εσωτερικό της ΝΔ.
Όλοι συμφωνούν ότι η ουσία βρίσκεται στη στάση που θα τηρήσουν τα «ευρωπαϊκά» κόμματα όταν έλθει η ώρα της ψηφοφορίας – εάν βεβαίως υπάρξει συμφωνία με τη γείτονα σε ονομασία.
«Σε ένα μείζον θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα 23 χρόνια και έχει ‘δοκιμάσει΄ τη σχέση της χώρας με τους εταίρους της, χρειάζεται υπευθυνότητα (και) της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν η ΝΔ συμφωνήσει με την ονομασία που θα προταθεί και την καταψηφίσει στη Βουλή μόνο και μόνο για να πέσει η κυβέρνηση, ας εξηγήσει τη στάση της στον διεθνή παράγοντα», η επωδός.
Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στάση όταν το θέμα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση, ενώ δείχνει να κάνει πίσω στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Αντ’ αυτού, προκρίνει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, καθώς μόνο αυτό, όπως σημειώνει, μπορεί να ανατρέψει την εν ενεργεία απόφαση για μη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Συνεργάτες του υπουργού επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα συνοχής της κυβέρνησης και υπενθυμίζουν ότι και σε άλλα ζητήματα τα δύο κόμματα έχουν διαφοροποιηθεί (σύμφωνο συμβίωσης, τέμενος, ιθαγένεια, ιδιωτικά αποτεφρωτήρια κ.α.). «Εκεί που υπάρχει θέμα αρχών, δεν αλλάζουμε», επισημαίνει πάντως ο κ. Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα.
Εμμονή της ΝΔ με τη «δεδηλωμένη»
Η ΝΔ επιμένει να μην μπαίνει στην ουσία του προβλήματος, δηλαδή την ονομασία, αλλά εστιάζει στην κυβερνητική διαφωνία, θέτοντας θέμα απώλειας της δεδηλωμένης.
Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ξεκαθαρίζουν τι ακριβώς θα πράξουν όταν έρθει η ώρα της… κρίσης, δηλαδή η ψηφοφορία στη Βουλή. Προς ώρας επιμένουν να απαιτούν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να λειτουργήσει με ενιαία φωνή.
Υπενθυμίζουν δε ότι ο Πάνος Καμμένος, ως υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008, δεν είχε εκφράσει καμία αντίρρηση με την εθνική γραμμή στο Βουκουρέστι. Δηλαδή, μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων (erga omnes) και επίλυση του ζητήματος του ονόματος ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι και η θέση στην οποία παραπέμπουν επισήμως από την Πειραιώς, η οποία, με δημόσιες παρεμβάσεις των στελεχών της, θα συνεχίσει την προσπάθεια αμφισβήτησης της κυβερνητικής συνοχής.
«Από την ώρα που δεν συμφωνούν σε μείζον εθνικό θέμα, δεν υπάρχει κυβέρνηση», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη.
Ενδιαφέρον εξάλλου έχει αν όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές θα συνταχθούν με την κομματική γραμμή, δεδομένου ότι, για παράδειγμα, οι βορειοελλαδίτες, υπό την πίεση και των τοπικών κοινωνιών, δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, ενώ άγνωστη είναι και η στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Οι «ναι» και οι «όχι»
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Ανδρέα Λοβέρδου, στηρίζει «τη θέση της Ελλάδας για μια λύση με χρήση έναντι όλων, εσωτερική και διεθνή (erga omnes), που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, θα προηγείται του ονόματος Μακεδονία και συνεπώς δεν θα δημιουργεί βάση για αλυτρωτισμούς και διεθνείς παρεξηγήσεις».
Αντίθετα, κάθετα αντίθετοι στην χρήση του όρου Μακεδονία είναι τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, όσο και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.