Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μην περιμένει η ΝΔ να πέσει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό»

Τι και πώς απαντά η κυβέρνηση στον αρχηγό της ΝΔ. Πότε… χάνεται η δεδηλωμένη. Η διαφωνία Καμμένου στον όρο «Μακεδονία», η προαναγγελία Κοτζιά για τη λύση και η χθεσινή παρέμβαση από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.

«Μην περιμένει η ΝΔ να πέσει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό»

«Αν ο κ. Μητσοτάκης περιμένει να πέσει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό θα περιμένει άδικα». Με αυτό το ειρωνικό σχόλιο απαντούν κυβερνητικά στελέχη στον αρχηγό της ΝΔ, ο οποίος δήλωσε χθες πως εάν ο Πάνος Καμμένος δεν συμφωνήσει στη λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ «δεν υπάρχει δεδηλωμένη».

Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και οι υπόλοιποι «κορυφαίοι» της Πειραιώς αναμένουν εδώ και δύο χρόνια την πτώση της κυβέρνησης, ποντάροντας σε ναυάγιο των προηγούμενων δύο αξιολογήσεων. «Τώρα που η τρίτη αξιολόγηση φτάνει στο τέλος της, δείχνουν να ‘αρπάζονται’ από το Σκοπιανό», προσθέτουν.

Επί της ουσίας, η αξιωματική (και η ελάσσων) αντιπολίτευση αξιοποίησαν τρία δεδομένα τα οποία αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού στο κυβερνητικό επιτελείο:

1. Ότι έχει διαφανεί η θέληση της κυβέρνησης να συμφωνήσει σε λύση σύνθετης ονομασίας (σ.σ. πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ από τον καιρό που ήταν ΣΥΝ) και με αυτή τη διάθεση προσήλθε η ελληνική πλευρά στις νέες διαπραγματεύσεις με τον Μάθιου Νίμιτς.

2. Ότι ο κ. Καμμένος δήλωσε προσφάτως πως ο ίδιος δεν πρόκειται να συναινέσει στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου «Μακεδονία».

3. Ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε τη θέση πως αυτό που χρειάζεται (για να περάσει από τη Βουλή μία κοινά αποδεκτή ονομασία) «είναι μία πλειοψηφία βουλευτών, όχι μία πλειοψηφία κομμάτων, μία πλειοψηφία ευθύνης».

Η ουσία, λένε, βρίσκεται στην τρίτη επισήμανση: «σε ένα μείζον θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα 23 χρόνια και έχει ‘δοκιμάσει΄ τη σχέση της χώρας με τους εταίρους της, χρειάζεται υπευθυνότητα (και) της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν η ΝΔ συμφωνήσει με την ονομασία που θα προταθεί και την καταψηφίσει στη Βουλή μόνο και μόνο για να πέσει η κυβέρνηση, ας εξηγήσει τη στάση της στον διεθνή παράγοντα». (υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ ζητά λύση μέσα στην άνοιξη προκειμένου να συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση τον Ιούνιο η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία).

Πέραν της ουσίας, υπενθυμίζουν ότι η περίφημη «δεδηλωμένη» χάνεται μόνο σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης και όχι σε καταψήφιση ενός νομοσχεδίου. Όπερ, «αυτό που θα καταφέρει η ΝΔ θα είναι να καταψηφίσει την προτεινόμενη ονομασία, ασχέτως εάν συμφωνεί μ΄ αυτή, και, στη συνέχεια, να χάσει πάλι το ραντεβού με τις κάλπες αφού η κυβέρνηση θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης»…

«Σοβαρευτείτε κ. Μητσοτάκη»

Γι' αυτό και το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κάλεσε χθες, επισήμως, τον κ. Μητσοτάκη… «να σοβαρευτεί και να καταλάβει, ότι ορισμένα εθνικής σημασίας θέματα δε μπορεί να προσεγγίζονται μέσα από το πρίσμα της μικροκομματικής σκοπιμότητας».

Αποδίδει μάλιστα τη σπουδή του αρχηγού της ΝΔ στις διαφωνίες που υπάρχουν εντός του δικού του κόμματος για το Σκοπιανό: «Αν (σ.σ.: ο κ.Μητσοτάκης) έχει σαφή θέση για το ονοματολογικό, καλό θα ήταν να τη γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό. Αν πάλι δυσκολεύεται, γιατί άλλα προτείνει ο αντιπρόεδρός του και άλλα η αδελφή του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ας καταλάβει ότι το πρόβλημά του δε θα γίνει και πρόβλημα της χώρας», η κατακλείδα.

Σχετικό σχόλιο έκανε και ο κ. Κοτζιάς: «Η ΝΔ θέλει να αποκαλύψουμε δημόσια την διαπραγματευτική μας στρατηγική για ονοματολογικό/ΦΥΡΟΜ. Πρόβλημα που εκείνη άφησε άλυτο καθότι ο Μητσοτάκης συγκρούονταν, χωρίς να παραιτηθεί, με εσωκομματικούς αντίπαλους. Συγκρούσεις που συνεχίζονται. Γι' αυτό και αδυνατεί να προτείνει λύση», σημείωσε.

«Παραιτούμαι από την μοναδική κληρονομιά του Μ. Αλέξανδρου»

Για… την ιστορία πάντως, ο πρώτος γύρος συζητήσεων Ελλάδας-Νίμιτς-ΠΓΔΜ έληξε «σε καλό κλίμα» και χωρίς να πέσει στο τραπέζι πρόταση για όνομα – πόσο μάλλον με την απειλή take it or leave it.

Χθες μάλιστα ο νέος (και «συναινετικός») πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεβ δήλωσε πως ο ίδιος παραιτείται από την άποψη που θέλει τη χώρα του μοναδική κληρονόμο του Μ. Αλέξανδρου.

«Η ώρα τέτοιου είδους πατριωτισμού με τη διατήρηση των δικών μας ιστοριών και παρόμοιων θεμάτων πέρασε. Όλος ο κόσμος προχωράει μπροστά με μεγάλη ταχύτητα, εξασφαλίζοντας προοπτική και μέλλον στους λαούς του», κατέληξε, δίνοντας το συναινετικό στίγμα με το οποίο προσέρχεται η ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις.

Το αντίστοιχο, ελληνικό, στίγμα το έδωσε προ ημερών ο κ.Κοτζιάς: «Αυτό που χρειάζεται είναι η FYROM να αποκτήσει, και εμείς να το επιδείξουμε, μια κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού, που σημαίνει ότι ούτε εμείς ούτε εκείνοι μπορούν να τα πάρουν όλα. Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που να είναι ωφέλιμος και για τα δύο κράτη ο οποίος να αντέχει στο χρόνο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v