Εορταστική ανάπαυλα... με δόντια αρχίζει αύριο για την κυβέρνηση, καθώς δεν φαίνεται να κλείνουν εύκολα τα μέτωπα που άνοιξε χθες: με... βουλευτές της για τους πλειστηριασμούς και με τον Γιάννη Στουρνάρα για το «μη καθαρόν» της εξόδου από το μνημόνιο.
Ως προς το πρώτο: η πολύωρη και σε έντονο κλίμα σύσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τους υπουργούς Σταύρο Κοντονή, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Τόσκα και Πάνο Σκουρλέτη έληξε με «νίκη στα σημεία» των πρώτων.
Κι αυτό διότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διόρθωσε τελικά την τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν και απειλούν συμβολαιογράφους για τη διενέργεια πλειστηριασμών, αποσύροντας το «απειλούν». Για μεγάλο τμήμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελεχών του κόμματος, το εν λόγω ρήμα ακύρωνε το δικαίωμα στην κινητοποίηση και οδηγούσε σε ένα ιδιόμορφο «ιδιώνυμο» που «δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά».
Η αρχική βερσιόν της τροπολογίας απασχόλησε επί διήμερο το Μαξίμου (τόσο στην προχθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που δεν δημοσιοποιήθηκε) όσο και στην πρωινή σύσκεψη (χθες) του κυβερνητικού επιτελείου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Κριτική και ένταση
Κυβερνητικά στελέχη επέρριψαν ευθύνες στον κ. Κοντονή για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε (πολιτικά και επικοινωνιακά) το θέμα, ενώ στη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας υπήρξε ένταση ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο και στον Νίκο Φίλη: ο πρώτος επέμεινε στην ανάγκη να περάσει η τροπολογία, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες και ο δεύτερος επανέφερε τη γνωστή του πρόταση για νομοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Βουλευτές σημείωναν αργότερα ότι και ο κ. Τσακαλώτος, υπό το βάρος της ανάγκης να κυλήσει ομαλά η χώρα προς την έξοδο από το μνημόνιο, «υπερβάλλει» σε ρυθμίσεις όπως η χθεσινή και, άρα, το κόμμα οφείλει να υπενθυμίζει τις ισορροπίες.
Μπροστά στον κίνδυνο να μην περάσει το σύνολο της τροπολογίας και να ξεσπάσει... πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα (του οποίου πολλά μέλη και στελέχη εξέφραζαν στη διάρκεια της ημέρας δημοσίως τη διαφωνία τους) βρέθηκε η χρυσή τομή: η απάλειψη της «απειλής» και η δέσμευση ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα με θέμα τους χειρισμούς που μπορούν και πρέπει να γίνουν για την προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την απάλειψη της «απειλής» υπήρξε επικοινωνία με τους εκπροσώπους των συμβολαιογράφων και των δανειστών, οι οποίοι έδωσαν την έγκριση.
Κατόπιν τούτων η ψηφοφορία στην Ολομέλεια κύλησε ομαλά, καθώς μόνο ένας κυβερνητικός βουλευτής, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, απουσίασε χωρίς αιτιολογία (άλλοι έξι που απουσίασαν για προσωπικούς λόγους έστειλαν επιστολές υπέρ της τροπολογίας).
Αντιθέτως, απουσίασε πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών της αντιπολίτευσης, με τους παρόντες από ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι να επιλέγουν το «παρών» -έναντι του «όχι» από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων.
Ο «αποτυχημένος κ. Στουρνάρας»
Το άλλο μέτωπο, με τον Γιάννη Στουρνάρα, δεν είναι καινούργιο και δεν θα κλείσει εύκολα.
Το Μαξίμου αντέδρασε με ασυνήθιστα αιχμηρό τρόπο στη σύσταση του κεντρικού τραπεζίτη (μέσω της Eνδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας) να μην επιλεγεί καθαρή έξοδος της χώρας από τα μνημόνια αλλά «ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».
«Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα», ήταν το σχόλιο πηγών του Μαξίμου.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο κ. Στουρνάρας προωθεί τη γραμμή του προληπτικού προγράμματος ακριβώς επειδή αυτό ήταν, θεωρητικά, «το τέλος του δρόμου» για την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (σ.σ. εάν ολοκλήρωνε την αξιολόγηση και δεν «έπεφτε»), ώστε να εμφανισθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση «θα καταλήξει στο ίδιο σημείο μετά από τρία χαμένα χρόνια διακυβέρνησης».
Υπενθυμίζουν ακόμα ότι ο κ. Στουρνάρας είχε αντιδράσει στη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι, χαρακτηρίζοντας «ρίσκο» τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. «Η έξοδος έγινε και ήταν επιτυχημένη. Ίσως θα πήγαινε ακόμα καλύτερα, εάν δεν είχε στείλει αρνητικά μηνύματα στους επενδυτές ο κεντρικός τραπεζίτης», προσθέτουν με νόημα.