Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Κέρδισε ένα έξτρα «ναι» στη μάχη του Προϋπολογισμού

«Αντί να μειωνόμαστε που θέλουν κάποιοι, αυξανόμαστε», το σχόλιο του Αλ. Τσίπρα. Τα έξτρα τρία «δώρα» του ΥΠΟΙΚ και η έμπρακτη στήριξη των εταίρων. Η κόντρα με Μητσοτάκη για… Αϊνστάιν, φόρους και offshore.

Κυβέρνηση: Κέρδισε ένα έξτρα «ναι» στη μάχη του Προϋπολογισμού

«Είμαστε ακόμα εδώ και ψηφίζουμε τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό» ήταν τα πρώτα λόγια του Δημήτρη Τζανακόπουλου από το βήμα της Βουλής, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα, στην ψηφοφορία για τον νέο κρατικό Προϋπολογισμό, το «είμαστε»... αυξήθηκε κατά ένα μέλος του Κοινοβουλίου: η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (σ.σ. αποχώρησε τον Ιούλιο από την Ένωση Κεντρώων) ψήφισε «ναι», εξηγώντας στους δημοσιογράφους ότι ακούγοντας τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, «με έπεισε ο πρωθυπουργός».

Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε ικανοποιημένος (φυσικά) με την εξέλιξη, διότι «αντί να μειωνόμαστε, όπως θέλουν κάποιοι, αυξανόμαστε».

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος απουσίασε για λόγους υγείας (νοσηλεύεται), οπότε με την κ. Μεγαλοοικονόμου οι θετικές ψήφοι ξαναέγιναν 153.

Οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη από την πολυήμερη «μάχη του Προϋπολογισμού» στη Βουλή. Όχι μόνο -όπως λένε- από τις τοποθετήσεις των υπουργών που στάθηκαν κυρίως στο δίπτυχο «έξοδος από το μνημόνιο - επόμενη μέρα», αλλά και από τα έξτρα «δώρα» που μοίρασε τις τελευταίες ημέρες, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων.

Πέραν, δηλαδή, του κοινωνικού μερίσματος, η κυβέρνηση προσήλθε στη συζήτηση-ψηφοφορία του Προϋπολογισμού με:

1. Το επίδομα των 400 ευρώ σε περίπου 55.000 άνεργους νέους 18-24 ετών (το ανακοίνωσε η Έφη Αχτσιόγλου το Σάββατο).

2. Τη μείωση του ΦΠΑ στα γηροκομεία από το 24% στο 13% (σ.σ. το ανακοίνωσε ο Γιώργος Χουλιαράκης τη Δευτέρα).

3. Τη διατήρηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Β/Α Αιγαίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο) για ένα εξάμηνο ακόμα: την ανακοίνωση έκανε χθες το υπουργείο Οικονομικών και, προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, στους κατοίκους των υπόλοιπων νησιών που θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, θα δοθεί οικονομικό βοήθημα ως αντιστάθμισμα.

Ο Αϊνστάιν, τα «καρφιά» και οι δεσμεύσεις

Όπως αναμενόταν, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε (άλλοτε επιθετικά και άλλοτε ειρωνικά) στον αρχηγό της ΝΔ για τα όσα καταμαρτύρησε νωρίτερα στην κυβέρνηση, παίρνοντας «πάσα» από το λάθος που έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αποδώσει στον Αϊνστάιν φράση που δεν είπε.

Οι απαντήσεις-παρεμβάσεις του πρωθυπουργού αφορούσαν κυρίως την «επόμενη ημέρα» (από το τέλος του μνημονίου) και είχαν αποδέκτες συγκεκριμένα και μεγάλα τμήματα των πολιτών. Ενδεικτικά:

* «Ούτε νοσοκομεία συγχωνεύσαμε, ούτε σχολεία κλείσαμε, ούτε δημόσιους υπαλλήλους απολύσαμε και εξοικονομήσαμε 180 εκατομμύρια. Αλλά εσείς φαίνεται ακόμα δεν έχετε κάνει update τα δεδομένα αυτά. Και υπόσχεστε μείωση φορολογικών συντελεστών μέσω μιας αόριστης μείωσης των δαπανών. Πείτε μας όμως, κ. Μητσοτάκη, ποιων δαπανών;».

* «Η όποια ενίσχυση προς τους νέους που βρίσκονται στην ανεργία για εσάς είναι φιλοδώρημα, χαρτζιλίκι, ίσως γιατί ξεχνάτε ότι εσείς μετατρέψατε τον κατώτατο μισθό για νέους μέχρι είκοσι πέντε ετών σε φιλοδώρημα και χαρτζιλίκι. Και ένα από τα πρώτα πράγματα που θα θυμηθούμε τον Αύγουστο του 2018 είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις και για την εναρμόνιση των μισθών εκεί που πρέπει να είναι και όχι εκεί που τους πήγατε εσείς».

* «Υπόσχεστε μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων. Για πότε; Εφόσον ούτε σήμερα σας άκουσα -και λογικό είναι να έχετε προσαρμοστεί στην πραγματικότητα- να ζητάτε εκλογές άμεσα. Άρα, για πότε αυτή η μείωση; Την υπόσχεστε για το 2019 και το 2020, ακριβώς, δηλαδή, για τότε που εμείς εδώ σ’ αυτή την αίθουσα θεσμοθετήσαμε τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%. Όμως, εσείς δεν την ψηφίσατε. Την καταψηφίσατε. Έρχεστε, λοιπόν, και υπόσχεστε αυτό που καταψηφίσατε».

* «Μας λέγατε ότι θα κόψουμε τα οικογενειακά επιδόματα, ενώ εμείς τα αυξάνουμε κατά 40%. Στον Προϋπολογισμό του 2017 προβλέπονταν 650 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στον Προϋπολογισμό του 2018 προβλέπονται 910 εκατομμύρια ευρώ».

* «Εκεί που είστε ακόμα πιο φειδωλός είναι στο θέμα των φορολογικών παραδείσων. Όλη η Ευρώπη βοά. Εσείς, όμως, δεν λέτε κουβέντα. Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια νομική τεχνολογία φοροαποφυγής, ιδιαίτερα χρήσιμη για τα συμφέροντα που πρόσκεινται σ’ αυτούς που θέλετε να εκπροσωπήσετε, ταξικά εννοώ. Η σιωπή σας, όμως, πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι αποκαλυπτική. Σας ζητώ, κύριε Μητσοτάκη, να πάρετε θέση. Πάρτε θέση».

* «Αυτή η κυβέρνηση τιμά και σέβεται την ελληνική Δικαιοσύνη κι όχι α λα καρτ. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παραγωγή δικτύων παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής ελέγχων. Πουθενά. Και μην ξεχνάτε ότι πάνω από τους μισούς δικαστές έχουν ήδη κάνει κανονικά δήλωση για το «πόθεν έσχες» τους. Έχουμε εντολή να λειτουργήσουμε με βάση τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας. Αυτήν τη δέσμευση ούτε θα κουραστώ να την επαναλαμβάνω ούτε θα είμαστε εμείς αυτοί που θα κουραστούμε πρώτοι μέχρι να την επιβάλουμε σε όλους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, ό,τι και να γίνει».

«Διορθώνουμε λάθη»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  έκανε λόγο για 1,83 δισ. ευρώ που προβλέπονται το 2018 για κοινωνική πρόνοια, τονίζοντας ότι «αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, να φέρει σταθερότητα, να βγούμε από τα μνημόνια, να βάλει τη βάση του κοινωνικού κράτους και να βελτιωθούν οι δείκτες της οικονομίας».

Στην επόμενη ημέρα εστίασε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης: «Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουν τα μνημόνια και μαζί τους τελειώνει το καθεστώς της επιτροπείας που τα συνοδεύει. Η ευθύνη για τη διαμόρφωση της πολιτικής επανέρχεται σε μας, στην εκλεγμένη κυβέρνηση και στα όργανα της ελληνικής Δημοκρατίας», είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει έξοδο και από όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, με μακροχρόνιες συνέπειες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v