Με τη φράση «σας το υπογράφω», ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε εκ νέου χθες ότι η λαϊκή κατοικία θα προστατευτεί από τους πλειστηριασμούς, ενώ προανήγγειλε κόντρα με όποιες ευρωπαϊκές δυνάμεις ακυρώσουν τις συμφωνίες για το προσφυγικό, αρχής γενομένης από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «άστοχη, άκαιρη και άσκοπη» την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εκτιμώντας ότι «δεν έχει πιθανότητες να υιοθετηθεί».
Αποφεύγοντας (σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον) να καταλογίσει προθέσεις, τόνισε ότι η εν λόγω πρόταση βάζει από το παράθυρο μία συζήτηση που είχε λήξει, με τρόπο που αφήνει ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης.
«Θα είμαστε σύνολο κρατών που ο καθένας θα κοιτάζει την πάρτη του ή μία ένωση κρατών που θα μοιράζεται ευθύνες και βάρη;», ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές στον κ. Τουσκ: «Είναι δυσάρεστο που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται να δικαιώσει τους πρώτους.
Κατόπιν τούτων, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε πως «δεν θα μασήσω τα λόγια μου αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Σύνοδο Κορυφής». «Η Ελλάδα ή θα βρίσκεται μέσα στην ΕΕ με υποχρεώσεις και δικαιώματα που θα έχουν και οι άλλες χώρες, ή δεν μπορεί να έχει μόνο υποχρεώσεις χωρίς δικαιώματα», είπε και, επομένως, αφού «η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι άλλες χώρες».
Σε ό,τι αφορά τη δική του στάση σήμερα, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνει αποδεκτό να ενταχθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου φράση που να παραπέμπει σε μη ισότιμη κατανομή βαρών από όλες τις χώρες».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις κατοίκων στα υπερφορτωμένα νησιά, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «καχύποπτες κοινωνίες, με το δίκιο τους ίσως, διότι βλέπουν ότι στις δικές τους πλάτες πέφτει όλο το βάρος».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει όλες οι πλευρές να συνεργαστούν, ώστε να εφαρμοστεί η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό, διότι στην αντίθετη περίπτωση τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα.
«Έχουμε σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, που αφορά στις ‘επιστροφές’ (όσων προσφύγων δεν θα πάρουν άσυλο) όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα», είπε αναφερόμενος στην κατ' αρχάς συμφωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν που θα συζητήσει αύριο με την Άγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Δεν χρειάζεται νέος νόμος για τους πλειστηριασμούς
Για το μείζον θέμα των πλειστηριασμών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές.
«Δεν χρειάζεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία για πλειστηριασμούς» είπε και εξήγησε: «Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία διάθεση να σώσω τις βίλες του 1,5 εκατομμυρίου με τις πισίνες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό και σήμερα δεν πληρώνουν μία. Διότι αυτά τα σπίτια βγαίνουν σε πλειστηριασμό».
Όπως διευκρίνισε δε, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (σ.σ. η μετεξέλιξη του νόμου Κατσέλη σε νόμο Σταθάκη) προβλέπει προστασία για χρέη έως 200.000 ευρώ και για αντικειμενική αξία έως 280.000 ευρώ, η οποία «δεν τελειώνει στο τέλος του 2018 αλλά θα ισχύει εσαεί».
Αυτό, είπε, που τελειώνει στο τέλος του 2018 είναι η προθεσμία για ένταξη του ενδιαφερόμενου στη διαδικασία.
«Σας υπογράφω ότι οι πλειστηριασμοί που θα γίνουν δεν θα αφορούν λαϊκΈς κατοικίες αλλά καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών, διότι μ΄αυτές τις περιπτώσεις θέλουν να ξεμπερδέψουν οι τράπεζες για να εξυγιανθούν. Και θα πρέπει να ντρέπονται όσοι σπεύδουν να υπερασπίσουν αυτές τις καραμπινάτες περιπτώσεις», ήταν μία χαρακτηριστική αποστροφή.
Θα κριθούμε από τα αποτελέσματα
Σε μία προσπάθεια να τονώσει την ελπίδα για βελτιώσεις -κυρίως στα ζητήματα της υπερφορολόγησης και της ανεργίας-, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στους δύσκολους συμβιβασμούς που έγιναν αλλά και στις νίκες που κερδήθηκαν στα (καυτά...) τρία, περίπου, χρόνια, της διακυβέρνησής του.
«Πήραμε αποφάσεις που δεν ήταν δική μας επιλογή, διότι τα κλειδιά του ελληνικού χρηματοκιβωτίου δεν ανήκαν στην ελληνική κυβέρνηση αλλά στους δανειστές. Αυτά τα κλειδιά θα πάρουμε πίσω τον ερχόμενο Αύγουστο. Κι αυτή θα είναι στιγμή-ορόσημο για τη χώρα», τόνισε.
«Όλοι θα κριθούμε στο τέλος της ημέρας, με βάση τις δυνατότητες που είχαμε και τα αποτελέσματα που φέρνουμε», ήταν η απάντηση στις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, αντιστρέφοντας το ερώτημα: «Γιατί εμείς πετυχαίνουμε εκεί που οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά απέτυχαν; Δώστε μου μία απάντηση».
Στις επιτυχίες ενέταξε τη μείωση της ανεργίας κατά έξι μονάδες, στους ρυθμούς ανάπτυξης («1,7% φέτος με πρόβλεψη για 2,5% του χρόνου, όταν στην πρώτη μνημονιακή πενταετία είχαμε 25% συρρίκνωση του ΑΕΠ»), στη διασφάλιση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ή στη δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων («δεν ήταν εύκολα, δεν μας είπαν ‘περάστε’»).
«Αγανακτώ με κάποιες αποφάσεις των δικαστών»
Ο κ. Τσίπρας δεν απέφυγε να αναφερθεί στην κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνησή του και στη Δικαιοσύνη.
«Προφανώς υπάρχει σεβασμός στη Δικαιοσύνη. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να μην παρεμβαίνουν και εμείς δεν παρεμβαίνουμε. Ωστόσο ως πολίτης έχω το δικαίωμα να κρίνω αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με το περί δικαίου αίσθημα του μέσου πολίτη. Όταν βλέπω φαινόμενα που δικαστές επιχειρούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα ή να μην ελέγχονται, αγανακτώ. Και ως πολίτης και ως έχων βαρύνουσα ευθύνη, οφείλω να εκφράζω τη δυσαρέσκειά μου».
Σε άλλο σημείο δε, τόνισε ότι ο ίδιος εκλέχθηκε για να προστατεύσει τους αδύναμους και όχι για να συμβιβαστεί με τα μεγάλα συμφέροντα.
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στη διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, με διακύβευμα, όπως είπε, την επόμενη ημέρα της εκτός μνημονίων εποχής.