Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Έκλεισε» συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Γιούνκερ για το προσφυγικό

Ευρωτουρκικές σχέσεις και αποσυμφόρηση των νησιών στο επίκεντρο. Η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Γιούνκερ με αιχμή το προσφυγικό οριστικοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Έκλεισε» συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Γιούνκερ για το προσφυγικό

Ελληνοτουρκικά και προσφυγικό θα συζητηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να διεξαχθεί συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό.

Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή των τριών, καθώς και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, κ. Μπορίσοφ.

Το πρωί το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Την έγκριση και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση στο προσφυγικό, σε συνεννόηση με την τουρκική πλευρά, θα επιχειρήσει να διασφαλίσει το επόμενο διήμερο ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους «ψήνεται» συνάντησή του αύριο με την Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες -πέραν δηλαδή των συζητήσεων για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης.

Κυβερνητικά στελέχη, με γνώση του θέματος, θεωρούν την παρέμβαση της καγκελαρίου καθοριστική, προκειμένου να «εγκριθεί» από το ευρωπαϊκό κέντρο η προφορική συνεννόηση του κ. Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Η εν λόγω συνεννόηση αφορά τη μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, ώστε όσοι λάβουν απορριπτική απάντηση από τις ελληνικές αρχές να «επιστρέφονται» στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ευρωτουρκική συμφωνία, οι αναμένοντες απάντηση για άσυλο θα πρέπει να παραμένουν (και να περιμένουν...) στα νησιά, ώστε να διασφαλίζεται ότι στην Τουρκία θα επιστρέφουν αυτοί που έφτασαν από τα παράλιά της και όχι «κάποιοι άλλοι». Δεν πρόκειται, δηλαδή, για τις ευάλωτες ομάδες (ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και μακροχρόνια ασθενείς), που ήδη μεταφέρονται στην ενδοχώρα.

Οι ελληνικές εγγυήσεις

Να σημειωθεί ότι ανάλογες προσπάθειες για διμερή συμφωνία (ελληνικής-τουρκικής πλευράς) έγιναν και στο παρελθόν, ωστόσο δεν απέδωσαν καθώς δεν δόθηκε το ευρωπαϊκό «ok». Κατά τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική πλευρά θα δώσει τις εγγυήσεις που (θεωρείται βέβαιο ότι) θα ζητήσουν οι Βρυξέλλες -και το Βερολίνο, σε πρώτη φάση. Η βασικότερη εγγύηση είναι ότι οι πρόσφυγες που θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα θα «κρατούνται» σε συγκεκριμένους χώρους, μέχρι να πάρουν άσυλο ή να επιστρέψουν στην Τουρκία. Κι αυτό διότι οι «σκληροί της Ευρώπης», με πρώτες τις χώρες του Βίζεγκραντ που ξανασκλήρυναν τη στάση τους εσχάτως, θεωρούν ότι η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα είναι το πρώτο βήμα για να περάσουν τα σύνορα με προορισμό τις κεντρικές και βόρειες χώρες.

Η Αθήνα, συνεπώς, θα κληθεί να παρουσιάσει κατάλογο «κέντρων κράτησης» -με πρώτα τα γνωστά υπάρχοντα συν το υπό διαμόρφωση (σ.σ. εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες) στα Οινόφυτα, χωρητικότητας 700 ατόμων.

Δεδομένο είναι ότι για να αποδώσει η συγκεκριμένη προσπάθεια, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχίσουν να έρχονται σε μεγάλους αριθμούς πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες (και στην κ. Μέρκελ) τη διαμαρτυρία Ερντογάν, ότι η χώρα του δεν έχει λάβει τα ποσά που έχει δεσμευθεί η ΕΕ να δώσει για τα «προσφυγικά έξοδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v