Την έγκριση και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση στο προσφυγικό, σε συνεννόηση με την τουρκική πλευρά, θα επιχειρήσει να διασφαλίσει το επόμενο διήμερο ο Αλέξης Τσίπρας.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους «ψήνεται» συνάντησή του αύριο με την Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες -πέραν δηλαδή των συζητήσεων για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης.
Κυβερνητικά στελέχη, με γνώση του θέματος, θεωρούν την παρέμβαση της καγκελαρίου καθοριστική, προκειμένου να «εγκριθεί» από το ευρωπαϊκό κέντρο η προφορική συνεννόηση του κ. Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Η εν λόγω συνεννόηση αφορά τη μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, ώστε όσοι λάβουν απορριπτική απάντηση από τις ελληνικές αρχές να «επιστρέφονται» στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ευρωτουρκική συμφωνία, οι αναμένοντες απάντηση για άσυλο θα πρέπει να παραμένουν (και να περιμένουν...) στα νησιά, ώστε να διασφαλίζεται ότι στην Τουρκία θα επιστρέφουν αυτοί που έφτασαν από τα παράλιά της και όχι «κάποιοι άλλοι».
Δεν πρόκειται, δηλαδή, για τις ευάλωτες ομάδες (ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και μακροχρόνια ασθενείς), που ήδη μεταφέρονται στην ενδοχώρα.
Οι ελληνικές εγγυήσεις
Να σημειωθεί ότι ανάλογες προσπάθειες για διμερή συμφωνία (ελληνικής-τουρκικής πλευράς) έγιναν και στο παρελθόν, ωστόσο δεν απέδωσαν καθώς δεν δόθηκε το ευρωπαϊκό «ok».
Κατά τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική πλευρά θα δώσει τις εγγυήσεις που (θεωρείται βέβαιο ότι) θα ζητήσουν οι Βρυξέλλες -και το Βερολίνο, σε πρώτη φάση. Η βασικότερη εγγύηση είναι ότι οι πρόσφυγες που θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα θα «κρατούνται» σε συγκεκριμένους χώρους, μέχρι να πάρουν άσυλο ή να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Κι αυτό διότι οι «σκληροί της Ευρώπης», με πρώτες τις χώρες του Βίζεγκραντ που ξανασκλήρυναν τη στάση τους εσχάτως, θεωρούν ότι η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα είναι το πρώτο βήμα για να περάσουν τα σύνορα με προορισμό τις κεντρικές και βόρειες χώρες.
Η Αθήνα, συνεπώς, θα κληθεί να παρουσιάσει κατάλογο «κέντρων κράτησης» -με πρώτα τα γνωστά υπάρχοντα συν το υπό διαμόρφωση (σ.σ. εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες) στα Οινόφυτα, χωρητικότητας 700 ατόμων.
Δεδομένο είναι ότι για να αποδώσει η συγκεκριμένη προσπάθεια, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχίσουν να έρχονται σε μεγάλους αριθμούς πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες (και στην κ. Μέρκελ) τη διαμαρτυρία Ερντογάν, ότι η χώρα του δεν έχει λάβει τα ποσά που έχει δεσμευθεί η ΕΕ να δώσει για τα «προσφυγικά έξοδα».
Μεταφέρθηκαν 5.701 πρόσφυγες
Νωρίτερα χθες, κυβερνητικές πηγές ανακοίνωσαν τον αριθμό των προσφύγων που έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα, στο διάστημα 16 Οκτωβρίου - 10 Δεκεμβρίου, καθώς υπάγονται στις παραπάνω «ευάλωτες» ομάδες.
Πρόκειται για 5.701 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 3.589 από τη Λέσβο, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.
Οι ίδιες πηγές κατηγόρησαν τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό για την άρνησή του να στηθούν στα hot spots τροχόσπιτα, προς αντικατάσταση των σκηνών, οι οποίες δεν προσφέρονται για τις χειμερινές συνθήκες.
«Αντί να εκμεταλλεύεται πολιτικά μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, θα ήταν προτιμότερο και πιο χρήσιμο για την τοπική κοινωνία να λειτουργήσει όπως αρμόζει στον θεσμικό του ρόλο και την ευθύνη που αυτός συνεπάγεται», τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Εν τω μεταξύ πάντως, ο επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος αντέδρασε χθες στο έγγραφο Τουσκ για κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Αβραμόπουλος το χαρακτήρισε «απαράδεκτο και αντι-ευρωπαϊκό», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη α λα καρτ και ότι «αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια μαζί».