Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίσκεψη Ερντογάν: Πού επικεντρώνει τα πυρά η αντιπολίτευση

«Ασυγχώρητη προχειρότητα και έλλειμμα προετοιμασίας», καταγγέλλει η ΝΔ. Σηκώνει ψηλά τους τόνους η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μιλώντας για «επίσκεψη φιάσκο». Πώς τοποθετούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Επίσκεψη Ερντογάν: Πού επικεντρώνει τα πυρά η αντιπολίτευση

Με κριτική -λιγότερο ή περισσότερο έντονη- προς την κυβέρνηση σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα μας, αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Πριν καν ο Τούρκος πρόεδρος ολοκληρώσει τις πρώτες επαφές του στην Αθήνα και ενώ η επίσκεψη συνεχίζεται σήμερα με την κρίσιμη μετάβασή του στη Θράκη, τα κόμματα έσπευσαν το ένα μετά το άλλο να παίρνουν θέση και να επιτίθενται στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, παράλληλα με τις αιχμές προς τον κ. Ερντογάν. Την πιο σκληρή τοποθέτηση έκανε η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιο συγκρατημένος, ως επί το πλείστον ασχολήθηκε στη δήλωσή του με τον… υψηλό προσκεκλημένο, προαναγγέλοντας την τελική αποτίμηση μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης.  

Από το πρωί πάντως και η ΝΔ, μέσω διαρροών, είχε κάνει λόγο για «ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας» εκ μέρους της κυβέρνησης. Υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας μιλά για «ερασιτεχνική» συμπεριφορά της κυβέρνησης, που προσκάλεσε τον κ. Ερντογάν στην  Αθήνα, χωρίς προηγουμένως να έχει διασφαλίσει το πλαίσιο των συζητήσεων. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η ΝΔ είχε ζητήσει ενημέρωση στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψή του, αλλά ο υπουργός το αρνήθηκε. Η ζημιά, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, έγινε ήδη από την κυβέρνηση, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος «το θέμα το δημιούργησε και το έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων. Εμείς δεν είχαμε κανένα λόγο να στρώσουμε το χαλί για να έρθει να πατήσει πάνω».

Ειδικά για τη σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη, όπως αναφέρουν στο γαλάζιο επιτελείο, δεν είναι η πρώτη φορά που μεταβαίνει , ωστόσο αποκτά τη δική της σημασία, δεδομένων και των νέων αιτιάσεων από την τουρκική πλευρά, ιδίως όσον αφορά την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης. «Είναι τεράστια διπλωματική και εθνική ήττα και εθνικό πρόβλημα», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν «θέτει ζητήματα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς, αλλά εμείς του επιτρέπουμε να τα θέτει. Και πρέπει να σοβαρευτούμε και να σταματήσουμε αυτές τις ανοησίες, που διακυβεύουν τα εθνικά συμφέροντα για δεκαετίες και εκατονταετίες  μπροστά».

Η Συνθήκης της Λωζάνης, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, με βάση την εθνική θέση, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Αιγαίο αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις «υποδείξεις Ερντογάν προς την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη», αναφορικά με την τύχη των Τούρκων αξιωματικών.

Η ελάσσονα αντιπολίτευση

Από την πλευρά της, η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε «άκαμπτες» τις δηλώσεις Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, που επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με την ίδια, ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως διπλωματική προετοιμασία της επίσκεψής του. Απαράδεκτο αλλά κυρίως επικίνδυνο για τη χώρα». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού: «Συνεχώς ο κ. Τσίπρας "πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος", και δυστυχώς μαζί του τα ελληνικά συμφέροντα. Φιάσκο η επίσκεψη στις ΗΠΑ, μεγαλύτερο φιάσκο η επίσκεψη Ερντογάν, που τείνει να καταλήξει σε ναυάγιο».

Τη θέση ότι ο Τ. Ερντογάν υποκατέστησε το διεθνές δίκαιο με το πολιτικό δίκαιο, εξέφρασε το Ποτάμι, προσθέτοντας ότι «θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις». Ο κ. Ερντογάν, κατά το Ποτάμι, «πίσω από τη διατύπωση περί "επικαιροποίησης" μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το διεθνές δίκαιο με το "πολιτικό δίκαιο"». 

Η Ένωση Κεντρώων μίλησε για «ανήθικες» διεκδικήσεις τους, ενώπιον του πρώτου πολίτη της χώρας. Τους Τούρκους, αναφέρουν στο επιτελείο του Βασίλη Λεβέντη, τους ενδιέφερε να θέσουν επίσημα και ωμά τις αξιώσεις τους και να ενισχύσουν μέσα στην Τουρκία το πεσμένο από τις οσμές σκανδάλων, προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν. «Η κυβέρνηση ανοήτως διευκόλυνε τους Τούρκους σε αυτό τους το παιχνίδι», είναι η διαπίστωση από τις τελευταίες εξελίξεις. 

Τέλος, η Χρυσή Αυγή κάλεσε την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου «να πράξει το ιστορικό καθήκον της, να απαγορεύσει τη θριαμβευτική περιοδεία του Ερντογάν στη Θράκη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v