Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ετος καμπής το 2018 για επιστροφή στην κανονικότητα

«Κάρφωσε» τον Ντ. Κοστέλο, παρέπεμψε στον Π. Μοσκοβισί και δεσμεύθηκε για τις μετά το μνημόνιο μεταρρυθμίσεις. «Η αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ αγγίζουν τα όρια της υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας». Tο απεργιακό, οι πλειστηριασμοί και... ο Ν. Φίλης.

Τσίπρας: Ετος καμπής το 2018 για επιστροφή στην κανονικότητα

Η κυβέρνηση κινείται ανάμεσα στις καλές ειδήσεις για οικονομία-αξιολόγηση και στις αντιδράσεις που προκαλούν ορισμένα εκ των συμφωνηθέντων (ρύθμιση για την απεργία) και, κυρίως, οι πλειστηριασμοί.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες το βράδυ στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου (με θέμα «η ώρα της ελληνικής οικονομίας») αναφέρθηκε εκτενώς στα βελτιούμενα οικονομικά μεγέθη, επιχειρώντας ταυτόχρονα να τονώσει την ελπίδα για τις θετικές αλλαγές που θα γίνουν όταν βγει η χώρα από το μνημόνιο, χαρακτηρίζοντας το 2018 «έτος καμπής».

«Βασική μας επιδίωξη είναι να περάσουν τα θετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης στην κοινωνία, με τη μορφή καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και ισχυρών δομών κοινωνικής προστασίας», ήταν μία χαρακτηριστική αποστροφή. Και δεν παρέλειψε να αναφερθεί, εκ νέου, στην μείωση των φορολογικών συντελεστών, διότι «οι συνθήκες που οδήγησαν στην υπερφορολόγηση ήταν έκτακτες, όχι μόνιμες».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε εμμέσως και σε όσους αμφισβήτησαν (από το βήμα του συνεδρίου) την ουσιαστική προσήλωση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και τη σταθερή αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. «Μετά τον Αύγουστο του ΄18 δεν θα έχουμε προαπαιτούμενα για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν θα σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Θα προχωρήσουμε στο δικό μας σχέδιο βαθιών τομών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία», ήταν η διαβεβαίωση. Συνοδευόμενη από τη δέσμευση ότι «η μάχη με τη γραφειοκρατία θα είναι καθημερινή».

«Αγγίζει τα όρια της εθνικής υπονόμευσης»

Ειδική αναφορά επιφύλαξε ο πρωθυπουργός (όπως και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες) στην πολεμική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση και ορισμένα μέσα ενημέρωσης, εξαπολύοντας την κατηγορία της εθνικής υπονόμευσης.

«Η αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα όχι μόνο επιμένει στην άρνηση και τη καταστροφολογία, αλλά ακόμα και στην συκοφάντηση, που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από τη κρίση», τόνισε.

Υπενθυμίζοντας δε, ότι κατά την δεύτερη αξιολόγηση η ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για τις καθυστερήσεις, ενώ για το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης την κατηγορεί ότι «τα έδωσε όλα άρον άρον», ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν μπορείς να τους πιάσεις γενικά. Εχουν στρατηγικό αδιέξοδο και επιδιώκουν την αποκατάσταση, με κάθε μέσο, ενός φθαρμένου και διεφθαρμένου καθεστώτος που μας οδήγησε στην κρίση».

Βέλη κατά Κοστέλο

Από τα βέλη του πρωθυπουργού δεν γλύτωσε ούτε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς Ντάκλαν Κοστέλο, με αφορμή τις χθεσινές παρεμβάσεις του, τον οποίον, χωρίς να κατονομάσει, συνέκρινε με τον Πιερ Μοσκοβισί.

«Θα υπογραμμίσω τα λόγια που δημόσια είπε για την Ελλάδα ο καθ ύλην αρμόδιος από τη πλευρά της Κομισιόν, που όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι κάποιος ασήμαντος τεχνοκράτης που υπερεκτίμησε το μπόι του και πήρε τα μικρόφωνα των συνεδρίων, αλλά ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών, ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ο οποίος έκανε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα είναι, από τον Αύγουστο του ’18, ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, όπως συνέβη με τη Πορτογαλία την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αλλά χωρίς άλλα προγράμματα».

Η αστοχία του «απεργιακού»

Στο κυβερνητικό επιτελείο (και «στρατόπεδο», γενικότερα) είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η πίεση και το σφυροκόπημα «των απέναντι» οδηγούν σε αστοχίες. Ως τέτοια θεωρείται η κατάθεση-απόσυρση από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου της τροπολογίας για την απόφαση σε απεργία (σ.σ. με συμμετοχή του 50% των εργαζομένων). Το επιχείρημα για την απόσυρση είναι ότι θα απουσίαζαν από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή 15 υπουργοί και πολλοί βουλευτές λόγω του αναπτυξιακού συνεδρίου στην Κέρκυρα.

Δεδομένου του αιτήματος του ΚΚΕ για ονομαστική ψηφοφορία, η τροπολογία είτε δεν θα περνούσε είτε θα περνούσε με τις ψήφους της ΝΔ – κάτι που ήδη είχε αναδείξει αρνητικά η ΔΗΣΥ.

Η αστοχία, εν προκειμένω, αφορά στην χρονική στιγμή της κατάθεσης της τροπολογίας αφού ήταν γνωστή από καιρό η διεξαγωγή του συνεδρίου στην Κέρκυρα. Η τροπολογία θα επανακατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο, ωστόσο δίνεται ο χρόνος στον σκληρό πυρήνα των συνδικαλιστών (ΠΑΜΕ) να διατηρήσουν επί μακρόν στην επικαιρότητα ένα θέμα που φέρνει αμηχανία στην κυβερνητική πλευρά – και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, όπως τα χθεσινά έξω από το Μαξίμου.

Πλειστηριασμοί και… Φίλης

Όσο για τους πλειστηριασμούς, η αναβολή όσων επρόκειτο να γίνουν σήμερα εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνα, δίνει μία μικρή ανάσα στην κυβέρνηση – και το χρονικό περιθώριο να οργανώσει την αντεπίθεσή της.

Οπως ομολογούν κυβερνητικά στελέχη, αφενός δεν έχει γίνει καθαρό στην κοινωνία ότι οι μέχρι τώρα πλειστηριασμοί δεν αφορούν την πρώτη «λαϊκή» κατοικία (εάν πρόκειται για τραπεζικό δάνειο) ή εμπίπτουν σε άλλες κατηγορίες διεκδικήσεων (π.χ. από ιδιώτη σε ιδιώτη). Αφετέρου δε, το αίτημα για νομοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αντί της προφορικής συμφωνίας κυρίων μεταξύ κυβέρνησης-τραπεζών, έχει ισχυρή απήχηση τόσο στην κοινωνία όσο και... εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η υιοθέτησή του από τον Νίκο Φίλη προκάλεσε (πάλι) έναν εκνευρισμό στο επιτελείο, ενώ την απάντηση στον βουλευτή έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Ο κ. Φίλης γνωρίζει πολύ καλά και το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και ο ίδιος το έχει ψηφίσει και αυτό προβλέπει ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία μέχρι ποσού αξίας του ακινήτου 280.000 ευρώ (…)Αυτό το οποίο υπάρχει είναι η εκκίνηση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και των πλειστηριασμών σε φυσικό τόπο, που αφορούν ακίνητα και περιουσίες μεγαλο-οφειλετών. Αυτή είναι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτά αποδεικνύονται από τη μέχρι τώρα πορεία και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και των Ειρηνοδικείων. Νομίζω ότι τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης είναι απολύτως σαφή και ο κ. Φίλης τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v