Μπορεί στο τέλος του 2014 η ΝΔ να μην κατάφερε να ψηφίσει τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που είχε εξαγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς -λόγω των ενστάσεων του κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ και ακολούθως εξαιτίας της πτώσης της κυβέρνησης-, ωστόσο τρία χρόνια μετά η τάξη... αποκαθίσταται, με αρκετές ιδιαιτερότητες πάντως σε σχέση με τότε. Οι κυριότερες, ότι η ΝΔ είναι πλέον αντιπολίτευση αλλά και ότι τη σχετική πρόταση, με τη μορφή τροπολογίας, φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται μετά και το «πράσινο φως» από το χθεσινό Eurogroup, η αξιωματική αντιπολίτευση κρατά στάση αναμονής και μελετά τις επόμενες κινήσεις της, δεδομένου ότι σε μια σειρά θεμάτων της συμφωνίας με τους δανειστές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δεν είναι αντίθετη.
Ειδικά για τον συνδικαλιστικό νόμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2013, είχε προωθήσει αλλαγές που όμως είχαν βρει τότε πολλά εμπόδια, ενώ και μετά την εκλογή του στην αρχηγία της ΝΔ επανειλημμένα τόνισε την ανάγκη αλλαγής, προκειμένου «να μπει τέλος στην ασυδοσία των συνδικαλιστών».
Η ρύθμιση που κατατέθηκε χθες αλλά αποσύρθηκε αργά το βράδυ για να ξαναέλθει από το υπουργείο Εργασίας σε επόμενο νομοσχέδιο, βρίσκει γενικώς σύμφωνη την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον κ. Μητσοτάκη να εμφανίζεται περισσότερο επιφυλακτικός για τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη ψηφοφορία παρά γι’ αυτούς της ΝΔ.
«Ένα ακόμη ψέμα»
Την ίδια ώρα, «ναι» υπό όρους λέει η αξιωματική αντιπολίτευση και για τους πλειστηριασμούς. Ο κ. Μητσοτάκης συνδέει αυτούς με την τρίτη αξιολόγηση και, όπως επανέλαβε στην ομιλία του από το βήμα του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, «επιτέλους η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από τις βίλες στη Μύκονο και τα εξοχικά των πολλών εκατομμυρίων. Ας ξεκινήσουν οι τράπεζες με τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας. Αυτό από μόνο του θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όχι από τις μικροϊδιοκτησίες των αδυνάμων. Και αν στον νόμο Κατσέλη έχουν παρεισφρήσει ‘στρατηγικοί κακοπληρωτές’, αυτοί να εντοπιστούν» τόνισε, χαρακτηρίζοντας πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας «να αποκαλύψει και να τιμωρήσει τους πονηρούς που εκμεταλλεύονται το πλαίσιο προστασίας του κράτους για τους αδύναμους».
Όπως σημειώνει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, σήμερα προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς δεν υπάρχει και αυτό -καταγγέλλει- «είναι ένα ακόμη ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ. Προστασία υφίσταται μόνο για τους πολύ λίγους συμπολίτες μας που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη. Αν θέλει να προστατέψει την πρώτη κατοικία για τα πιο φτωχά νοικοκυριά η κυβέρνηση, ας αντιγράψει τον νόμο Σαμαρά (ν. 4224/2013) και να τον καταθέσει στη Βουλή», αναφέρει η ίδια πηγή.
Αυτή τη στιγμή, λένε στη ΝΔ, δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός αλλά και η πολιτική βούληση για να εξετάζει το προφίλ του κάθε ιδιοκτήτη και της δυνατότητάς του για αποπληρωμή του δανείου του. Διευκρινίζουν πάντως ότι υπάρχουν παραδείγματα στο εξωτερικό, όπως στην Ιρλανδία, που δείχνουν ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων μπορεί να αντιμετωπιστεί και χωρίς να γίνουν πλειστηριασμοί. Το πραγματικό πρόβλημα, υποστηρίζουν, είναι ότι δεν υπάρχει ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας, αλλά αντίθετα «η κυβέρνηση κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί και μεταθέτει την αντιμετώπισή του στο μέλλον, τότε όμως τα κόκκινα δάνεια θα είναι πολύ περισσότερα και οι λύσεις πιθανόν να είναι ακόμα χειρότερες από σήμερα».