To fast track κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στο... καθόλου κρίσιμο χθεσινό Eurogroup και η διαφαινόμενη (πλην απροόπτου) ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τον Ιανουάριο, οδηγεί το κυβερνητικό επιτελείο στον σχεδιασμό επικοινωνιακής επίθεσης «για τα καλύτερα που έρχονται».
Οχι τόσο με προβολή της εξόδου «από τα μνημόνια» τον ερχόμενο Αύγουστο, αφού αυτό έχει ήδη προβληθεί κατά κόρον, όσο με την ανάδειξη των άμεσων διορθώσεων αδικιών και ελάφρυνσης βαρών που επέφερε η μνημονιακή οκταετία.
Σχετικά δείγματα πάντως να εμφανίζονται, όπως η χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου σε αυξήσεις μισθών και συλλογικές συμβάσεις αμέσως μόλις βγει η χώρα από τη μνημονιακή επιτροπεία.
Το «κάν' το όπως η Πορτογαλία» άλλωστε (αν και όχι... ακριβώς) έχει αρχίσει να βρίσκει τη θέση του στις τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι στην «αδελφή» χώρα του Νότου (που επίσης βγήκε από το δικό της μνημόνιο), οι αυξήσεις μισθών και η τόνωση της ζήτησης συνέβαλαν στην εντυπωσιακή ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.
Χρεοκοπία λόγω (και) υποφορολόγησης
Κατά τον σχεδιασμό, οι «καλές δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα» θα συνοδεύονται από το νέο μοντέλο ανάπτυξης, τη νέα κουλτούρα και συμπεριφορά όλων των τμημάτων της κοινωνίας, ώστε να μην επιστρέψουμε στην κρίση.
Το στίγμα έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Αφού τόνισε ότι η κρίση δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της κακής λειτουργίας του δημόσιου τομέα, διότι ούτε ο ιδιωτικός τομέας λειτουργούσε άψογα, πρόσθεσε: «Πώς μπορούμε να βγούμε από την κρίση, με μια επιχειρηματικότητα που βγάζει τα κέρδη της στο εξωτερικό, που δεν επενδύει στην κατάρτιση, στην έρευνα και στην τεχνολογία; Δεν θέλω να αντιστρέψω τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Φέσσας, διότι και υπερφορολόγηση υπάρχει, αλλά κυρίως η Ελλάδα χρεοκόπησε διότι υπήρχε σημαντική υποφορολόγηση. Άρα, σήμερα πρέπει να λύσουμε το ζήτημα στην ολότητά του, οπότε προωθούμε, με τη συνεργασία όλων, ένα νέο υπόδειγμα για την ελληνική παραγωγή, με περιφερειακή εξειδίκευση».
Στο παραπάνω πλαίσιο θα κινηθεί η ομιλία που θα εκφωνήσει απόψε ο Αλεξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας». Επίσης, 16 υπουργοί θα μιλήσουν στο Περιφερειακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων, που ξεκινά σήμερα στην Κέρκυρα, ενώ την κεντρική παρέμβαση θα κάνει αύριο το βράδυ ο πρωθυπουργός.
«Ψηφίζουμε, τα δύσκολα πέρασαν»
Σχετικά με τα επόμενα ελληνικά βήματα, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας». Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν, «τα δύσκολα πέρασαν, η τέταρτη αξιολόγηση δεν θα έχει μέτρα και προαπαιτούμενα, ενώ ουδείς θα τορπιλίσει την τελευταία προσπάθεια για την έξοδο από το μνημόνιο».
Ορισμένα από τα προαπαιτούμενα θα ψηφιστούν πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές, όπως η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο Β. Αιγαίο, εάν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, ή η απόφαση για τη λήψη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία που κατατέθηκε ως τροπολογία χθες αλλά αποσύρθηκε για να κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.
Τα περισσότερα ωστόσο αναμένεται να κατατεθούν μετά, με τη μορφή πολυνομοσχεδίου.