Τον τρόπο με τον οποίο θα δεχθούν και θα σχολιάσουν δημοσίως την προδιαγραφόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης μελετούν στη ΝΔ. Το οικονομικό επιτελείο του κόμματος εξετάζει στην κάθε της λεπτομέρεια την πορεία της διαπραγμάτευσης και εκτιμά ότι σύντομα η κυβέρνηση θα βγει να πανηγυρίσει, επικαλούμενη τον δρόμο προς «την έξοδο από τα μνημόνια».
Η τρίτη αξιολόγηση, λένε πάντως στην αξιωματική αντιπολίτευση, έπρεπε να κλείσει τέλος Οκτωβρίου, όπως είχε υπογράψει η κυβέρνηση το καλοκαίρι. Κάτι όμως που δεν συνέβη, «σε μία ακόμα ανακολουθία του Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του, με τεράστιο και πάλι το κόστος για την πραγματική οικονομία». Όσο για την εκταμίευση πόρων, όπως εκτίμησε χθες ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σταϊκούρας, «μετατίθεται για το τέλος Ιανουαρίου απ' ό,τι φαίνεται».
Το πρόβλημα στην οικονομία μας είναι ευρύτερο και εκτείνεται πολύ πιο πέρα από τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, είναι η κοινή πεποίθηση στο στρατόπεδο της ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες να δίνει τον ρυθμό της αντιπολιτευτικής ρητορικής στην οποία θα επιμείνουν τα γαλάζια στελέχη: «Όλοι θέλουμε η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και να αρχίσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», τόνισε, εξηγώντας ότι ενώ υπάρχει επιτυχία στο δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος, η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης «που σκοτώνει την πραγματική οικονομία».
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά την κριτική της προς το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι με το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζει, «βάζει φρένο στην ανάπτυξη, δεδομένου ότι πέραν των πολύ υψηλών φόρων, δεν προχωρά τις μεταρρυθμίσεις, βάζει εμπόδια στις αποκρατικοποιήσεις και γενικότερα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη». Θυμίζουν μάλιστα ότι εκτός από τα νέα μέτρα 1,9 δισ. ευρώ για το 2018, έρχονται και άλλα το 2019, ύψους 5,1 δισ. ευρώ, με περαιτέρω μείωση των συντάξεων αλλά και του αφορολόγητου ορίου.
Η Ελλάδα, εκτιμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να κτίσει από την αρχή την εμπιστοσύνη της και να αλλάξει την αντίληψη ότι αυτό που χρειάζεται είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.
Εμπάργκο όπλων
Την ίδια ώρα, αντιδράσεις υπήρξαν από κόμματα εξαιτίας της στάσης της ΝΔ να καταψηφίσει την παράγραφο με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο «καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας». Λίγα 24ωρα μετά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, την οποία είχε προκαλέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, οι ευρωβουλευτές της είπαν «ναι» επί της αρχής στο ψήφισμα, με το οποίο ζητείται μια πολιτική λύση στη σύγκρουση της Υεμένης, καθώς και για εμπάργκο όπλων της ΕΕ κατά της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο το παραπάνω άρθρο ήταν το μοναδικό το οποίο καταψήφισαν.
Κομματικές πηγές σημείωναν πως «στην ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία της ευρωβουλής όλοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν το σύνολο του ψηφίσματος στο οποίο αναφέρεται δύο φορές η παραίνεση προς το Συμβούλιο να δρομολογήσει πρωτοβουλίες για να επιβληθεί εμπάργκο της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία». Γεγονός είναι ότι οι ευρωβουλευτές θέλησαν να κινηθούν εντός της γραμμής του ΕΛΚ, το οποίο επίσης καταψήφισε, στη συντριπτική του πλειοψηφία, το άρθρο, το οποίο φέρονται να εισηγήθηκαν στο σώμα δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς.
«Έχουμε αποφασίσει να συντονιστούμε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Αμνηστία. Όχι με τον λαϊκισμό», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, θυμίζοντας ότι «από το 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εμού προσωπικά, τέθηκε το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη».