Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ΝΔ στοχοποιεί τον Π. Καμμένο

Η γαλάζια στρατηγική και η σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων. Μετωπική επίθεση για την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Τα απόρρητα έγγραφα και η σύσκεψη στην Πειραιώς.

Γιατί η ΝΔ στοχοποιεί τον Π. Καμμένο

Με βολές «κατά ριπάς» εναντίον του Πάνου Καμμένου επιχειρεί η ΝΔ να διασπάσει τη συνοχή των δύο κυβερνητικών εταίρων και να προκαλέσει τριγμούς στον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι η τακτική που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, σε κάθε ευκαιρία, στοχοποιεί τον υπουργό Άμυνας, βάζοντας παράλληλα στο κάδρο των ευθυνών και τον πρωθυπουργό, από τον οποίο ζητά «να απολογηθεί» για τον εταίρο του στο κυβερνητικό σχήμα.

Τελευταία αφορμή για τη μετωπική επίθεση της ΝΔ προς τον κ. Καμμένο είναι η υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, που μετά από δύο αναβολές, αναμένεται να διεξαχθεί το απόγευμα της Δευτέρας, με την ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο πλευρές να μυρίζει «μπαρούτι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ως τον «αδύναμο κρίκο» της κυβέρνησης, η οποία -όπως εκτιμά- δεν αποκλείεται τελικά «να πέσει εκ των έσω». Χαρακτηριστική η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ από το βήμα του προσυνεδρίου του κόμματος: «"Μαζί με τον κ. Τσίπρα  θα πάμε μέχρι το τέλος" είχε πει ο κ. Καμμένος. Τους λέμε λοιπόν ότι το τέλος δεν αργεί», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενη» την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη συζήτηση, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αλλεπάλληλες ερωτήσεις

Η ΝΔ επιθυμεί το συγκεκριμένο ζήτημα να διατηρείται συνεχώς στην επικαιρότητα, θεωρώντας ότι κερδίζει τις εντυπώσεις στα μάτια των πολιτών και για τον σκοπό αυτό κατατίθενται και αλλεπάλληλες σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή από τους γαλάζιους κοινοβουλευτικούς.

Μάλιστα, στην προσπάθεια αυτή η ΝΔ βρίσκει συμμάχους και βουλευτές άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα τον Ανδρέα Λοβέρδο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο οποίος κατέθεσε απόρρητα έγγραφα στη Βουλή για το θέμα, προκαλώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Γαλάζια στελέχη φέρονται να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χωρίς πάντως επισήμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχολιάζει τα εν λόγω έγγραφα και τη δυνατότητα πρόσβασης των βουλευτών σε αυτά, λόγω του απορρήτου που επικαλείται το Υπουργείο Εξωτερικών.

Μόνο ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης επιδίωξε χθες να πάρει στα χέρια του τα έγγραφα, χωρίς όμως να του επιτραπεί. «Πάμε σε μια συζήτηση όπου ένας βουλευτής ξέρει κάτι που δεν ξέρουν οι υπόλοιποι. Ο κ. Λοβέρδος έχει λάβει γνώση, άρα τα έγγραφα παύουν να είναι απόρρητα», υποστηρίζει ο κ. Γεωργιάδης, αφήνοντας υπαινιγμούς για «κουκούλωμα» της υπόθεσης από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο εκείνος αλλά συνολικά η ΝΔ που θέλει να δει τα επίμαχα έγγραφα.

«Να απολογηθεί»

Όσον αφορά τη σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων, κάποια στελέχη της ΝΔ δεν αποκλείουν την περίπτωση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να «εκβίασε» τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε αυτός να βρίσκεται στη συζήτηση στη Βουλή και να τον υπερασπιστεί. Και για τον σκοπό αυτό -λένε- ζήτησε αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αφού θα απουσιάζει στο Παρίσι.

Όπως και να 'χει, η απόφαση που έχει λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να κλιμακωθεί η επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου κυρίως, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα δευτερευόντως, όσο πλησιάζει ο χρόνος για τη σχετική συζήτηση, όπως επιβεβαιώθηκε και σε σύσκεψη στα γραφεία της ΝΔ για τον συγκεκριμένο λόγο.

Το στίγμα δόθηκε ήδη από τον πρόεδρο της ΝΔ: «Μετά από δεκαεπτά μέρες εμφανίστηκε επιτέλους ο κ. Τσίπρας για να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο στην υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Αφού αισθάνθηκε τέτοια ανάγκη, θα τον περιμένουμε για να απολογηθεί και αυτός», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, με την κόντρα να δείχνει πως έχει ακόμα πολλά επεισόδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v