Η κυβέρνηση πέτυχε να υπερψηφιστεί χθες το κοινωνικό μέρισμα από σύσσωμη την αντιπολίτευση (πλην της Χρυσής Αυγής) και συζητά τυχόν αξιοποίηση κι άλλου μέρους του υπερπλεονάσματος-μαμούθ, το οποίο φέρεται να αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες θέλουν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου να εισηγούνται την παρακράτηση ενός σημαντικού ποσού, της τάξης των 100 εκατ. ευρώ («τουλάχιστον»), προκειμένου να αντιμετωπισθούν με ολοκληρωμένο τρόπο οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην Δυτική Αττική -πέραν των μέσων στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις-, αλλά και οι ανάγκες σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σημειώνεται πάντως ότι η προ καταστροφών διαβεβαίωση από πλευράς ΥΠΟΙΚ (τόσο από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και από τον Γιώργο Χουλιαράκη) ήταν πως τα 800 εκατ. ευρώ του υπερπλεονάσματος θα κατέληγαν στο «μαξιλάρι ρευστότητας».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητείται η διενέργεια ενός έκτακτου συνεδρίου, αναπτυξιακού, που θα αφορά μόνο τη Δυτική Αττική, προκειμένου να εντοπισθούν όλα τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε η άναρχη δόμηση (αυθαίρετα σπίτια και εργοστάσια, μπαζωμένα ρέματα, έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων) και να αναζητηθούν λύσεις «άμεσης υλοποίησης με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση».
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στη Βουλή, προανήγγειλε έναν «ολοκληρωμένο σχεδιασμό εθνικής κλίμακας για αντιπλημμυρική προστασία» σε βάθος πενταετίας, με αξιοποίηση εθνικών πόρων και με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ.
Η... ατυχία της Δούρου
Όπως αναμενόταν, ο κ. Τσίπρας υπερασπίσθηκε από το βήμα της Βουλής την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, λέγοντας ότι οι εναντίον της επιθέσεις από την αντιπολίτευση οφείλονται στο γεγονός «πως είχε την ατυχία να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ». Επικαλέσθηκε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη που, ενώ με οποιαδήποτε αφορμή ζητά την παραίτηση υπουργών, χθες δεν ζήτησε την παραίτηση της κ. Δούρου.
Η ίδια η κ. Δούρου, από την πλευρά της, «εξόπλισε» τους κυβερνητικούς βουλευτές με ειδικά σημειώματα για τα πεπραγμένα και τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας στο αντιπλημμυρικό πεδίο.
Σήμερα η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στη Λευκωσία για την τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής συνεργασιών που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως προσθέτουν, η Ελλάδα και η Κύπρος πραγματοποιούν τριμερείς συναντήσεις με τις χώρες της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος και Ιορδανία), με στόχο τη σύσφιξη της συνεργασίας, ενώ, εκ των πραγμάτων, λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας σε μία ευαίσθητη περιοχή.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή τριμερή είναι ενεργειακού, οικονομικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Κυρίως θα τεθούν τα ζητήματα της χάραξης της ΑΟΖ και της αμυντικής συνεργασίας (σ.σ. πρόσφατη άσκηση Μέδουσα ΙΙ που διεξήχθη από δυνάμεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου).
Κατασκευαστικές και λιμάνια
Στον οικονομικό τομέα, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών όσον αφορά τον τουρισμό, με έμφαση στην κρουαζιέρα. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στην Αίγυπτο και η διαλιμενική συνεργασία Σουέζ με ελληνικά λιμάνια.
Επίσης, θα συζητηθεί ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Για τους λόγους αυτούς, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε μία περίοδο κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.
Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος εκπροσωπείται στο Κατάρ από την Ελληνική Πρεσβεία, καθώς και ότι (ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου) Σάαντ αλ-Χαρίρι, εάν δεν αντιμετώπιζε την πολιτική κρίση στη χώρα του επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα για την Ευρω-Αραβική σύνοδο και την Κύπρο, για την τριμερή.