Φώφη Γεννηματά ή Νίκος Ανδρουλάκης; Το φαβορί του 41,27% του πρώτου γύρου ή το αουτσάιντερ του 24,73%; Η δοκιμασμένη επιλογή που εδώ και 2,5 χρόνια βρίσκεται στον αρχηγικό θώκο του ΠΑΣΟΚ ή ο φιλόδοξος νεαρός ευρωβουλευτής ο οποίος υπεραμύνεται της πολιτικής ανανέωσης;
Σήμερα το βράδυ θα γνωρίσουμε, καθώς η ώρα της κρίσης για τον επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς έφτασε. Από τις 8 το πρωί όσοι από τους 210.000 (και μόνο) πολίτες που ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή το επιθυμούν, προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο ηγέτη που θα επιχειρήσει να ανασυγκροτήσει το χώρο και να διεμβολίσει το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.
Η συμμετοχή ήταν σχετικά υψηλή καθώς λίγο πριν το κλείσιμο της κάλπης στις 20:00, είχαν προσέλθει να ψηφίσουν πάνω από 140.000 πολίτες.
Η τρίμηνη προεκλογική περίοδος έφτασε στο τέλος της, η διαδικασία πέρασε από χίλια μύρια κύματα, οι αλληλοαιχμές μεταξύ των συνυποψηφίων πολλές και απόψε το βράδυ η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει, με όλους του εμπλεκομένους να αισιοδοξούν για μια καινούρια μέρα στην πολύπαθη παράταξη.
Ακόμα και την τελευταία στιγμή πάντως, η ανταλλαγή κομψών μεν, ευδιάκριτων δε «καρφιών» ανάμεσα στις δύο υποψηφιότητες δεν έλειψαν. Μετά τις σπόντες Ανδρουλάκη περί «κληρονομικού δικαιώματος», αλλά και το αίτημά του (που δεν έγινε αποδεκτό) για αλλαγή της ημερομηνίας του δεύτερου γύρου λόγω της τραγωδίας στην Δυτική Αττική, ήρθε η σειρά του debate που δεν έγινε ποτέ να ταράξει τα ύδατα της προεκλογικής περιόδου ελάχιστα πριν από το τέλος της.
Ο κ. Ανδρουλάκης, κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, τον ενημέρωσε ότι η Φώφη Γεννηματά δεν δέχεται ούτε την αναβολή των εκλογών, ούτε και τη διενέργεια debate το Σάββατο, λόγω του τριήμερου πένθους για τους νεκρούς των πλημμυρών.
Η πλευρά Γεννηματά ακολούθως κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή για «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων», με συνεργάτες της να σημειώνουν: «Είναι απορίας άξιο πως μπορεί από την μία να ζητάς αναβολή των εκλογών της Κυριακής λόγω πένθους και από την άλλη να ζητάς εκ των υστέρων debate το Σάββατο, που κατηγορηματικά είχες απορρίψει, μερικές ώρες πριν». Άμεση ήταν η ανταπάντηση του περιβάλλοντος Ανδρουλάκη που έκανε λόγο για διάψευση και διαστρέβλωση γεγονότων τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί με δημόσιες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων.
Τα μηνύματα
Ανεξάρτητα πάντως από το συγκεκριμένο ζήτημα, οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί θέλησαν την ύστατη ώρα να στείλουν τα δικά τους μηνύματα προς τους ψηφοφόρους και να τους προσκαλέσουν στις κάλπες, με φόντο το μεγάλο στοίχημα της συμμετοχής.
«Καθαρή εντολή σημαίνει εντολή ενότητας και αλλαγής. Αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης. Νέος φορέας χωρίς τις παθογένειες του χθες, με δημοκρατία και αποτελεσματικότητα», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, διαμηνύοντας ότι από τη συγκεκριμένη μάχη «δεν υπάρχουν χαμένοι, αφού όσοι συμβάλλαμε για να φτάσουμε μέχρι εδώ συνεχίζουμε όλοι μαζί με μεγάλο κερδισμένο την παράταξη».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι από σήμερα «αλλάζουμε σελίδα, αλλάζουμε νοοτροπία», ευελπιστώντας στην ψήφο των πολιτών που την περασμένη Κυριακή είχαν επιλέξει τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Οι συμμαχίες για τη σημερινή διαδικασία παρουσιάζουν το δικό τους ενδιαφέρον με φόντο και την επόμενη μέρα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης διακριτικά «γέρνει» προς την Φώφη Γεννηματά, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και για άλλα στελέχη του Ποταμιού, όπως οι ευρωβουλευτές Γ. Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος, οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Γ. Μαυρωτάς καθώς και ο γραμματέας της ΚΟ του Ποταμιού Κ. Καρκατσούλης, «ψηφίζουν» Ανδρουλάκη.
Ο Γιάννης Μανιάτης επίσης εξέφρασε στήριξη του στο πρόσωπο του Ν. Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για ένα «εγχείρημα που επιβάλλεται από τώρα να συμπορευτεί με τη Νέα Γενιά». Αντίθετα, στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά τάχθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, δύο στελέχη των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ο Γ. Τούντας και ο Π. Ιωακειμίδης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σ’ όλη την επικράτεια και σε 22 στο εξωτερικό , από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Η διαδικασία θα είναι απλούστερη γιατί δεν συμπληρώνουμε αίτηση, ούτε καταβάλουμε τα 3 ευρώ. Ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στις 12 Νοεμβρίου, ενώ μπορεί κάποιος να ψηφίσει, όπου διευκολύνεται, σε διαφορετική πόλη, σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από εκείνο που ψήφισε την περασμένη Κυριακή.