Το ύψος του κοινωνικού μερίσματος και -κυρίως- ο τρόπος διανομής του αποφασίσθηκαν σε συμφωνία με τους θεσμούς.
Αυτή την επισήμανση κάνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, τονίζοντας επιπλέον ότι η επισφράγιση της συμφωνίας έγινε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Το «ok» ξεπέρασε τις αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς αφορά στη διάθεση πολύ μεγάλου μέρους του υπερπλεονάσματος (1,4 δισ. ευρώ) σε δράσεις προς σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες και όχι ένα μικρό μέρος του σε μικρότερες ομάδες. «Και μάλιστα χωρίς ενεργοποίηση του κόφτη, όπως ήθελαν τα καταστροφολογικά σενάρια της αντιπολίτευσης», η επωδός.
Κατά τους ίδιους, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει το διάγγελμα από την προηγούμενη εβδομάδα και περίμενε το αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της τηλεδιάσκεψης, για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό.
Ως εκ τούτου, κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν με ειρωνεία το επιχείρημα αντιπολιτευτικών κύκλων ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες σε διάγγελμα επειδή «θορυβήθηκε από τη δυναμική που είχαν οι εκλογές για τον νέο αρχηγό του υπό σύσταση κόμματος της κεντροαριστεράς».
«Βάρη στους μεσαίους - offshore η ελίτ»
Αντιθέτως, λένε, το καλύτερο timing το πρόσφεραν τα Paradise Papers και οι νέες αποκαλύψεις για τις offshore. Είναι ενδεικτική η σύνδεση που έκανε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας το κοινωνικό μέρισμα -με εντυπωσιακή αναφορά (πολλάκις) στη «μεσαία τάξη»:
* «Τόσο τα χαμηλά εισοδήματα όσο και η μεσαία τάξη, έχουν υποστεί τα τελευταία επτά χρόνια μεγάλη οικονομική πίεση. Όχι μόνο εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας, που μας ανάγκασε σε μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η ελίτ του τόπου φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς, φοροδιαφεύγοντας και βγάζοντας τον πλούτο της σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού».
* Σήμερα ορισμένοι από αυτούς που εξέθρεψαν, ανέχτηκαν ή και συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα εις βάρος της μεσαίας τάξης και των φτωχών στρωμάτων στο τόπο μας, έχουν και το θράσος να μας κατηγορούν για την υψηλή φορολογία.
* Κάθε ευρώ από τα βάρη που συσσωρεύτηκαν στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους, ισοδυναμεί με τον κρυμμένο και αφορολόγητο πλούτο που γέμιζε τους τραπεζικούς λογαριασμούς από τα μαύρα ταμεία της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Γιατί offshore δεν έφτιαχναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Offshore δεν έφτιαχνε η μεσαία τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι. Offshore και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό έκανε η καλομαθημένη πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, που διαπλεκόταν για να εξασφαλίσει τη χλιδή της.
«Θα το ψηφίσετε;»
Να σημειωθεί ότι, σε επίπεδο συνταξιούχων, ενώ πέρυσι ωφελήθηκαν από το έκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα οι «μικροί» (έως 800 ευρώ μηνιαία σύνταξη), φέτος θα ωφεληθούν οι μεσαίοι, καθώς οι επιστροφές από τις υπερεισφορές αφορούν, πρακτικά, τους άνω των 1.000-1.100 ευρώ μηνιαία σύνταξη.
Το κυβερνητικό σφυροκόπημα, πλέον, έχει τη μορφή ερωτήματος: θα ψηφίσετε ή όχι το σχετικό (για τη διανομή του μερίσματος) νομοσχέδιο; Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή και η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους θα γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Στα σκαριά νέος νόμος πόθεν έσχες
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα εντείνει τις πιέσεις προς την αντιπολίτευση (και τα μηνύματα προς τους πολίτες), στο πεδίο της διαπλοκής-διαφθοράς-φοροαποφυγής.
Ενδεικτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ανακοίνωσε χθες, από το βήμα της Βουλής, ότι έρχεται νέος νόμος για τα πόθεν έσχες, που θα «αντιμετωπίσει» την αρνητική απόφαση του ΣτΕ για υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους δικαστές.
Υψώνοντας μάλιστα τους τόνους, ο κ. Παπαγγελόπουλος πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι οι αντιδράσεις για την πάταξη της διαφθοράς οφείλονται μόνο σε αντιπολιτευτικό μένος και όχι σε σκελετούς στις ντουλάπες, στα στρώματα, στις θυρίδες και στις offshore κάποιων. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση στη Βουλή, που θα γίνει πολύ σύντομα, για το νέο νόμο, θα είναι αποκαλυπτική. Απεύχομαι ειλικρινά να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις για άλλους».
Τέσσερις «καναλάρχες» στο Μαξίμου
Όσον αφορά στο μέτωπο της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, τέσσερις εξ αυτών (Γιάννης Βαρδινογιάννης, Θοδωρής Κυριακού, Δημήτρης Κοντομηνάς, Γιάννης Αλαφούζος) συναντήθηκαν χθες το πρωί στο Μαξίμου με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.
Κατά τις πληροφορίες, το αντικείμενο συζήτησης ήταν οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον ΕΔΟΕΑΠ και για τη μείωση του φόρου από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, ενόψει του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. (Οι κύριοι Μαρινάκης και Σαββίδης δεν εκλήθησαν καθώς, όπως διευκρινίσθηκε, δεν είναι ακόμη κάτοχοι τηλεοπτικών σταθμών).
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δόθηκε η διαβεβαίωση στους τέσσερις «καναλάρχες» ότι δεν θα προκηρυχθούν στο άμεσο διάστημα θεματικές άδειες και, σε κάθε περίπτωση, όταν γίνει αυτό, το τίμημα δεν θα υπολείπεται σημαντικά αυτού που θα καταβάλουν όσοι μετάσχουν τώρα στον διαγωνισμό για τις άδειες ενημερωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.