Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «απειλή» της πρότασης μομφής και η κυβερνητική γραμμή

Τα Paradise Papers και η επίθεση της αντιπολίτευσης με τον Π. Καμμένο στο στόχαστρο. Tο timing της άδειας Κουφοντίνα, οι πιέσεις για αλλαγή του νόμου και τα περί «μεσάζοντα» που καταλογίζει η ΝΔ στον υπουργό Αμυνας. Η… στοχοπροσήλωση στην γ’ αξιολόγηση και το πρόσκομμα του Ελληνικού.

Η «απειλή» της πρότασης μομφής και η κυβερνητική γραμμή

«Εάν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής στον Πάνο Καμμένο ή σε οποιονδήποτε άλλον υπουργό θα την υποδεχτούμε με μεγάλη χαρά κι αυτό θα φανεί στην τριήμερη συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Βουλή».

Αυτή την απάντηση δίνουν κυβερνητικά στελέχη σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει «επιτέλους» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την «απειλή» που επισείει εδώ και μήνες για πρόταση δυσπιστίας, είτε σε μέλος της κυβέρνησης (με προτίμηση στον υπουργό Άμυνας), είτε σε ολόκληρη την κυβέρνηση.

Το θέμα επανέφερε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, με αφορμή την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Κι αυτό διότι, κατά τη ΝΔ, ο κ. Καμμένος χρησιμοποίησε μεσάζοντα για την πώληση, ενώ ο υπουργός απάντησε με έγγραφα που δείχνουν, όπως λέει, ότι «ο υποτιθέμενος μεσάζοντας είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα».

Ειδικά στο θέμα της «σύλληψης του διευθυντή της εφημερίδας ΝΕΑ», ο κ. Καμμένος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι είχε ή έχει τέτοια πρόθεση. «Σαφώς προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη για το συκοφαντικό δημοσίευμα (σ.σ. περί του μεσάζοντα) ωστόσο ουδέποτε κατέθεσε μήνυση και, άρα, ουδέποτε υπήρξε απόπειρα σύλληψης», αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού, απαντώντας στους ισχυρισμούς (περί του αντιθέτου) της διεύθυνσης της εφημερίδας.

Κρεσέντο λόγω «παραδεισένιων εγγράφων»

Γενικότερα, το κυβερνητικό επιτελείο κάνει λόγο για γενικευμένη αντικυβερνητική επίθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση και «την πληθώρα των μέσων ενημέρωσης που την στηρίζουν», ακριβώς επειδή διεφάνη ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει και η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια θα ξεκινήσει κανονικά.

Αυτή η επίθεση – λένε – πήρε τον χαρακτήρα «κρεσέντο» μετά τις αποκαλύψεις για τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη και, κυρίως, μετά την αναφορά των Paradise Papers στη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη, Μαρέβα, ενώ, όπως τονίζουν «προβοκάτσιες, fake news και αντιπερισπασμοί βρίσκονται πια σε ημερήσια διάταξη».

Παραδέχονται πάντως ότι το timing της χορήγησης διήμερης άδειας στον Κουφοντίνα «λειτούργησε ως βούτυρο στο ψωμί» της ΝΔ και, κυρίως, του κ. Μητσοτάκη, ακριβώς επειδή αξιοποιήθηκε για «να εξαφανισθούν» οι αποκαλύψεις των «παραδεισένιων εγγράφων».

Σημειώνεται ότι αυτό το αρνητικό timing το επικαλούνται παράγοντες για να δείξουν ότι δεν υπήρξε κυβερνητικός σχεδιασμός στην άδεια Κουφοντίνα, την ίδια στιγμή ωστόσο αναρωτιούνται ποιος επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή «και γιατί».

Επ΄ αυτού, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν «σχεδόν βέβαιο» ότι από πλευράς ΝΔ (τουλάχιστον) θα τεθεί θέμα αλλαγής του νόμου που ορίζει τις άδειες κρατουμένων – είτε δια της επαναφοράς των «φυλακών τύπου Γ» είτε ζητώντας την εξαίρεση των μελών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σε πρώτη φάση, αρμόδια στελέχη παραπέμπουν στο σχετικό νομικό καθεστώς άλλων ευρωπαϊκών χωρών (σ.σ. κυρίως της Ιταλίας που έχει πληγεί από την τρομοκρατία) και τονίζουν ότι οι απαντήσεις θα δοθούν «όταν και εάν τεθεί τέτοιο θέμα».

Συνεχείς συσκέψεις για αξιολόγηση και Ελληνικό

Στη σκιά όλων αυτών, το Μαξίμου διαβεβαιώνει πως δεν θα παρεκκλίνει του βασικού στόχου, που είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό είναι και το αντικείμενο των συνεχών συσκέψεων που πραγματοποιεί το ευρύτερο οικονομικό επιτελείο (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Λιάκος) υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή ανά τομέα προαπαιτουμένων των αρμοδίων υπουργών (π.χ. του Γιώργου Σταθάκη για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ή της Έφης Αχτσιόγλου για τα κοινωνικά επιδόματα).

Ειδικά για το θέμα του Ελληνικού, κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «προσκόμματα» που «μπορούν να αντιμετωπισθούν από τις δύο πλευρές» (Δημόσιο-επενδυτές).

«Θέλουμε τις επενδύσεις. Θέλουμε και τις εγχώριες και τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι θέλουμε επενδύσεις χωρίς σχέδιο, χωρίς την τήρηση των κανόνων, χωρίς προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά από την Καλαμάτα την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Έτερος κυβερνητικός παράγοντας δε, άφηνε να εννοηθεί ότι η πλευρά του επενδυτή αξιοποιεί το momendum για να λύσει άλλες εκκρεμότητες που δεν έχουν σχέση με το Ελληνικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v