Εννέα υποψήφιοι για δύο θέσεις στον… ήλιο! Όχι τον πράσινο, διαχρονικό σύμβολο του παντοδύναμου κάποτε ΠΑΣΟΚ, αλλά της διαδόχου κατάστασής του, του νέου φορέα της κεντροαριστεράς ο επικεφαλής του οποίου θα εκλεγεί πιθανότατα σε δύο γύρους.
Ο πρώτος σήμερα και ο δεύτερος την επόμενη Κυριακή, όταν θα αναμετρηθούν οι δύο πρώτοι της σημερινής διαδικασίας (εκτός και αν από σήμερα ο πρώτος εξασφαλίσει το 50% + 1 των συνολικών ψήφων, οπότε εκλέγεται αυτομάτως).
Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μανιάτης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Απόστολος Πόντας και Δημήτρης Τζιώτης αισιοδοξούν άλλοι για την τελική νίκη και άλλοι για μια αξιοπρεπή εμφάνιση που θα αποτελέσει μέσο διαπραγμάτευσης και παρακαταθήκη για μελλοντική αξιοποίησή τους.
Όλοι τους, κατά τη διάρκεια του μακρού προεκλογικού αγώνα, παρά τις αλληλοαιχμές που δεν έλειψαν, έστειλαν μήνυμα ενότητας και αυτόνομης πορείας του νέου φορέα, ενώ προσδιορίζουν ως μεγάλο στοίχημα της συγκεκριμένης προσπάθειας την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούσαν βέβαιο ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων θα ξεπεράσει τους 100.000, κάποιοι ανέμεναν περισσότερους από 150.000 ψήφους, κάτι που επιβεβαιώθηκε, καθώς ως τις 19:00 είχαν ψηφίσει 190.000.
H ψηφοφορία θα παραταθεί κατά μία ώρα όπου έχει κόσμο για να ψηφίσουν όσοι το επιθυμούν, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Αλιβιζάτου.
Όπως αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές, όσο λιγότεροι είναι οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες, τόσο πιο ενισχυμένοι θεωρούνται οι ακραιφνώς κομματικοί, π.χ. η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού θεωρητικά θα ψηφίσει ο στενός κομματικός πυρήνας που έχει συνδέεται άμεσα με τους μηχανισμούς των δύο.
Αντίθετα, όσο πιο πολύ διευρυνθεί το εκλογικό σώμα, τόσο πιο πολύ «ανοίγει» το παιχνίδι και τόσο πιο απρόβλεπτο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα.
Σε αυτή την περίπτωση, πάντα σε θεωρητικό επίπεδο, ευνοούνται, λ.χ. ο Γιώργος Καμίνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι οποίοι δεν προέρχονται από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και θα ήθελαν διακαώς το… ανακάτεμα της τράπουλας.
Αρχηγός χωρίς… κόμμα
«Αν πετύχουμε τη μεγάλη προσέλευση, όλα στη συνέχεια διευκολύνονται», σημειώνει ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών & Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, το όνομα του οποίου ακούγεται για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις επόμενες εκλογές, ανεξαρτήτως του προσώπου που θα εκλεγεί στην ηγεσία του νέου φορέα. Όπως λέει ο ίδιος, «η ενότητα από μόνη της δεν φτάνει. Αν ο νέος επικεφαλής και ο νέος φορέας δεν αρθρώσουν καινοτόμο πολιτικό λόγο, με απήχηση στον κόσμο, η ενότητα θα αποδειχθεί παροδική».
Ένα από τα περίεργα του νέου εγχειρήματος είναι ότι κάποιος σήμερα θα πρέπει να ψηφίσει για να εκλέξει αρχηγό σε ένα νέο κόμμα που επί της ουσίας ακόμα δεν υπάρχει, με τους αρμοδίους να εξηγούν πως με αυτόν τον τρόπο ξεπέρασαν -στο μέτρο του δυνατού- τον κίνδυνο των μηχανισμών και των ποσοστώσεων.
Πάντως, ο νέος φορέας έχει συμφωνηθεί να είναι πολυκομματικός – ομοσπονδιακός, δηλαδή θα ακολουθήσει το μοντέλο της ιταλικής Ελιάς, χωρίς να διαλυθούν τα κόμματα που θα συμμετέχουν σε αυτόν.
Η διατήρηση ή μη, άλλωστε, των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τους υποψηφίους προεκλογικά, με την κ. Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη να συμφωνούν να μην διαλυθούν τα κόμματά τους, αλλά τους συνυποψηφίους τους να αντιδρούν. Είναι ένα από τα πολλά θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τον νέο αρχηγό από την επόμενη κιόλας μέρα, που θα έχει επίσης να αντιμετωπίσει, ανάμεσα στα άλλα, τόσο τον ακριβή προσδιορισμό του στίγματος του φορέα όσο και τις μετεκλογικές συνεργασίες.
Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ λόγω της διεξαγωγής του Μαραθώνιου, στην Αθήνα η ψηφοφορία θα λήξει μία ώρα αργότερα, στις 9.
Όπως συμφωνήθηκε, θα λειτουργήσουν περίπου 1.000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα με δικαίωμα ψήφου να έχουν όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, αλλά και 3 ευρώ για τη συμμετοχή τους και την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας. Αυτοί και μόνο που θα ψηφίσουν σήμερα, θα έχουν το δικαίωμα ψήφου και την επόμενη Κυριακή.