Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Κουφοντίνας «γύρισε» την ατζέντα, σε πίεση η κυβέρνηση

«Και μόνο αυτό δείχνει ότι η χορήγηση άδειας δεν ήταν κυβερνητική επιλογή», το επιχείρημα. Η περίπτωση Ξηρού, η παρέμβαση State Department και τα σενάρια πιέσεων για αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Ο Κουφοντίνας «γύρισε» την ατζέντα, σε πίεση η κυβέρνηση

Μία ημέρα μετά τις ελληνικού ενδιαφέροντος αποκαλύψεις των Paradise Papers και την ώρα που το ΔΝΤ ανοίγει θέμα ελάφρυνσης του χρέους χωρίς να ζητά νέα μέτρα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη 48ωρη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σύμφωνα με παράγοντα της κυβέρνησης, «και μόνο αυτό δείχνει ότι κάθε άλλο παρά για κυβερνητικό σχεδιασμό πρόκειται, αφού και σε ένα μικρό παιδί θα γινόταν αμέσως αντιληπτό ότι η ΝΔ θα αξιοποιούσε το θέμα για να "γυρίσει" την ατζέντα».

Όπως κι έγινε, αφού από χθες νωρίς το πρωί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρώτο τον αρχηγό της, πρωτοστατεί στη σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση για το διήμερο που θα περάσει εκτός φυλακών ο ισοβίτης της 17Ν.

Η μεγάλη μάχη δόθηκε στη Βουλή, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να επικεντρώνει στο γεγονός ότι την άδεια δεν την έδωσε η κυβέρνηση αλλά το Συμβούλιο των φυλακών με τη σύμφωνη γνώμη του εντεταλμένου εισαγγελέα. Και επίσης ότι δεν πρόκειται ούτε για αποφυλάκιση, ούτε για επανάκριση των πράξεων του Κουφοντίνα, για τις οποίες δικάστηκε και καταδικάστηκε.

Ο υπουργός υπενθύμιζε άλλωστε και αργότερα ότι ο επίσης ισοβίτης της 17Ν Χριστόδουλος Ξηρός είχε πάρει άδειες με την ίδια διαδικασία -μέχρι που παραβίασε την τελευταία, εβδομαδιαίας διάρκειας, τον Ιανουάριο του 2014.

Η κατάργηση των «φυλακών τύπου Γ»

Κι ενώ η βασική κατηγορία της ΝΔ (δια στόματος Ντόρας Μπακογιάννη) ήταν πως ο κ. Κοντονής δεν τάχθηκε δημοσίως κατά της απόφασης, όπως είχε κάνει στην περίπτωση της μη αποφυλάκισης της Ηριάννας, αίφνης το βράδυ η κριτική πήρε άλλη μορφή. Η Πειραιώς αντέκρουσε το επιχείρημα του κ. Κοντονή πως «με βάση δικό σας νόμο δόθηκε η άδεια στον κρατούμενο», τονίζοντας ότι ο νόμος που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ άλλαξε το 2015.

Πρόκειται για την κατάργηση των «φυλακών τύπου Γ», διάταξη του οποίου όριζε ως ελάχιστο χρονικό διάστημα συνεχούς παραμονής στη φυλακή τα 18 έτη (από οκτώ που ήταν πριν), προκειμένου να δοθεί άδεια εξόδου σε βαριές κατηγορίες ισοβιτών.

Με την κατάργηση των εν λόγω φυλακών, το ελάχιστο διάστημα έπεσε πάλι στα οκτώ έτη. Σημειώνεται πάντως ότι ο Κουφοντίνας βρίσκεται στη φυλακή 15 συνεχόμενα έτη.

«Κρεσέντο»...

Η κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς, απάντησε από την πρώτη στιγμή πολιτικά στην επίθεση που δέχθηκε. Είναι ενδεικτικό ότι και ο Πάνος Καμμένος αυτή την οδό ακολούθησε: «Η άδεια σε Κουφοντίνα αποτελεί απόφαση της δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης βεβαίως, και σε πολιτικό επίπεδο διαφωνώ απόλυτα», ανέφερε στα social media.

Αργά το βράδυ, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν, επίσης επιθετικά, τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας: «Η Νέα Δημοκρατία έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε ένα κρεσέντο διασποράς ψευδών ειδήσεων, φαιάς προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Η τακτική της δήθεν ιερής αγανάκτησης αποσκοπεί στη δημιουργία τεχνητής έντασης, τη συγκάλυψη του σκανδάλου μεγατόνων για την offshore της κυρίας Μητσοτάκη, ενώ η εξαλλοσύνη της πυροδοτεί ντροπιαστικά περιστατικά αυτοδικίας, που γυρίζουν την ελληνική κοινωνία 200 χρόνια πίσω. Μάταια ο κ. Μητσοτάκης αναζητά την πολιτική του σωτηρία για την offshore στον Κορυδαλλό».

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «θλιβερό, εάν δεν ήταν ανάξιο σχολιασμού» το υστερόγραφο στην ανακοίνωση της ΝΔ ότι στην «υποδοχή» του Κουφοντίνα έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού βρέθηκε ο γιος του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Παρέμβαση και από ΗΠΑ

Αυτό που απομένει τώρα είναι να διαψευσθούν οι Κασσάνδρες που θέλουν τον κρατούμενο να μην επιστρέφει στη φυλακή, όπως έκανε τον Ιανουάριο του 2014 ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Σχετική ανησυχία εξέφρασε και το State Department: «Στο παρελθόν, κάποια από τα μέλη της 17 Νοέμβρη που είχαν καταδικαστεί, αφέθηκαν με προσωρινή άδεια και εξαφανίστηκαν, οπότε έχουμε ανησυχία γι' αυτό. Βασισμένοι σε παλαιότερη εμπειρία, ανησυχούμε ότι δεν θα επιστρέψει», είναι η κατακλείδα ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες το βράδυ.

Όπως αναμενόταν, παρέμβαση έκανε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ μέσω twitter, αποφεύγοντας εμφανώς πάντως να αποδώσει ευθύνες στην κυβέρνηση. «Ενώνω τη φωνή μου με όσους είναι απέναντι στην απόφαση του Συμβουλίου της φυλακής να αφήσουν ελεύθερο έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της οργάνωσης της 17Ν. Οι δημοκρατίες μας βασίζονται στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, αλλά η σημερινή άδεια δεν τιμά τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους».

Μένει να αποδειχθεί πόσο έντονες πιέσεις θα ασκηθούν στην κυβέρνηση να αλλάξει το νομικό πλαίσιο αδειών κρατουμένων.

Και τι θα πράξει η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v