Με τις αποκαλύψεις περί των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα Paradise Papers να (φέρεται ότι) είναι θέμα ημερών, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σήμερα την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ομιλία του (που θα μεταδοθεί «ζωντανά») θα επικεντρωθεί στην «πέραν του αναμενομένου θετική πορεία της τρίτης αξιολόγησης», όπως λένε οι συνεργάτες του και, φυσικά, στα... Παραδεισένια έγγραφα που αποκαλύπτουν παγκόσμια φοροαποφυγή περίπου 8 τρισ. ευρώ.
Εάν οι «φήμες» περί δημοσιογραφικών αποκαλύψεων επαληθευτούν (σ.σ. σήμερα το Εθνος φιλοξενεί απάντηση της Μαρέβας Μητσοτάκη για offshore εταιρεία που εμφανίζεται στα έγγραφα), δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προβεί και σε ονομαστικές αναφορές. Μέχρι χθες το βράδυ πάντως, οι συνεργάτες του διεμήνυαν ότι ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει ενώπιον των βουλευτών του την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει συνολικά τον φάκελο «διαφθορά», με ό,τι αυτός περιλαμβάνει -«από λίστες και Papers μέχρι λαθρεμπόριο και διαπλοκή». Και ότι δεν είναι στην πρόθεσή του να αναφερθεί σε ονόματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς χθες στο briefing για την προχθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ (με την οποία καλούσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει «ποιοι Έλληνες με απολύτως νόμιμο τρόπο ασκούσαν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό»), απέφυγε κάθε αναφορά στις φήμες που κυκλοφορούν περί εμπλοκής συγκεκριμένων προσώπων στα Papers, αλλά έθεσε ερωτήματα για την ουσία της ανακοίνωσης.
Τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ λειτούργησε όπως αυτός ο οποίος "έχει τη μύγα και μυγιάζεται". Φάνηκε σαν να προσπαθεί να οικοδομήσει εκ των προτέρων μια υπερασπιστική γραμμή. Φάνηκε σαν να έχει πληροφορίες η ΝΔ ότι στα Paradise papers εμπεριέχονται ονόματα και εμπλέκονται πρόσωπα με τα οποία η ΝΔ έχει κάποιες ειδικές σχέσεις. Αν, λοιπόν, κάτι γνωρίζει η ΝΔ, οφείλει εκ των προτέρων να το ανακοινώσει, να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και να αφήσει αυτού του τύπου τα μισόλογα και την προσπάθεια οικοδόμησης, εκ των προτέρων, υπερασπιστικής γραμμής στους δικηγόρους, σε αυτούς οι οποίοι πληρώνονται για μια τέτοια δουλειά».
Η τροπολογία για μη συμμετοχή στις offshore
Πέραν τούτου, κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στην τροπολογία της κυβέρνησης που ψηφίσθηκε στη Βουλή τον Ιούνιο του 2016, εισάγοντας την καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων, είτε απευθείας είτε μέσω παρένθετων προσώπων, στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιριών με πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Ως παρένθετα πρόσωπα δε, ορίζονται ορίζονται σύζυγοι (νυν ή εν διαστάσει με κανονικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης), συγγενείς Α' βαθμού και φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο ενεργεί για οποιαδήποτε αιτία για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου.
Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι από την εν λόγω ψηφοφορία είχε αποχωρήσει η ΝΔ. Και ότι, με την ψήφιση της τροπολογίας, δόθηκε περιθώριο 60 ημερών στα πολιτικά πρόσωπα και στα παρένθετά τους να απαλλαγούν από τη συμμετοχή στις «απαγορευμένες» εταιρίες.
«Κάποιοι από τη ΝΔ είναι μέσα»
Αυτό, πάντως, που απέφυγε επιμελώς να κάνει η κυβέρνηση το επιχείρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Σε συνέντευξή του χθες («Στο Κόκκινο») ανέφερε: «Η Ν.Δ. λέει προκαταβολικά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στις "καλές" και τις "κακές" offshore. Που σημαίνει ότι κάποιοι από τη Ν.Δ. είναι μέσα στα Paradise Papers, έχουν offshore και η Ν.Δ. ζητά να καταχωρηθούν στις "καλές" offshore κι όχι στις "κακές". Προφανώς δεν πρόκειται για μικροστελέχη».