Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντροαριστερά: Τα μέτωπα μεταξύ των υποψηφίων πριν από την κάλπη

Τι «έβγαλε» το δεύτερο και τελευταίο debate πριν από τις εκλογές της Κυριακής. Οι αιχμές και οι δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Ποιες είναι οι πολιτικές θέσεις των εν δυνάμει αρχηγών.

Κεντροαριστερά: Τα μέτωπα μεταξύ των υποψηφίων πριν από την κάλπη

Να κερδίσουν τις εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής στόχευσαν οι εννέα υποψήφιοι επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τελευταίου debate στο οποίο συμμετείχαν χθες το βράδυ και ενώ ο χρόνος για τις κάλπες της προσεχούς Κυριακής μετρά πλέον αντίστροφα.  Στις δυόμισι περίπου ώρες που διήρκεσε η τηλεμαχία, το κλίμα γενικώς ήταν ήρεμο (έως και υποτονικό), χωρίς πάντως να εκλείψουν και πάλι οι αλληλοαιχμές και τα μέτωπα της ύστατης ώρας. Κανείς από τους διεκδικητές του αρχηγικού θώκου δεν εξέπληξε ιδιαίτερα με τη στάση του, με το σχετικό στίγμα άλλωστε να έχει δοθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, στο πρώτο debate, επίσης από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.  

Με φόντο το τρομοκρατικό χτύπημα έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις καταγγελίες για... εκτύπωση ψηφοδελτίων από υποψηφίους παρά την περί αντιθέτου συμφωνία, οι περισσότερες ενστάσεις και πάλι αφορούσαν τη συμφωνία Γεννηματά και Θεοδωράκη για διατήρηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, θέμα στο οποίο εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους οι υπόλοιποι υποψήφιοι. «Συμφωνίες εκ των προτέρων, εν αγνοία των άλλων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του μελλοντικού ηγέτη μού φαίνεται εντελώς απαράδεκτο», τόνισε ο Γιώργο Καμίνης, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία να έχουμε ένα αρχηγό, ένα κόμμα και δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Ελπίζω ότι η Φώφη και ο Σταύρος θα επανορθώσουν ένα πολιτικό λάθος που έχουν διαπράξει». «Για όλα θα αποφασίσουν οι πολίτες, θα πάψουμε να είμαστε αρχηγικό κόμμα», εκτίμησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για «ανύπαρκτο θέμα», ζητώντας από όλους να αναγνωρίσουν τις αποφάσεις που πήρε ο ίδιος και η Φώφη Γεννηματά, ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να είναι σήμερα υποψήφιοι. «Έβαλα τον εαυτό μου σε κρίση, παρότι ήμουν ήδη πρόεδρος», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά, διαμηνύοντας ότι «κανείς δε μπορεί να πει σε εμένα και στο ΠΑΣΟΚ ότι θα υπονομεύσουμε την ενότητα. Δεν υπάρχει πολιτικό λάθος, υπάρχει πολιτική επιτυχία».

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη, όσον αφορά στην… ενταξιακή πορεία της Τουρκίας! Αφορμή, η στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, που ψήφισαν προσωρινή παύση των διαδικασιών, με τον ευρωβουλευτή να στηρίζει τη συγκεκριμένη απόφαση ενώ αντίθετα την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τάσσεται υπέρ της μέχρι τώρα εθνικής γραμμής περί συνέχισης των σχετικών συζητήσεων.

Το μενού περιλάμβανε και… Χρυσή Αυγή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για μια «όχι ακροδεξιά αλλά εγκληματική οργάνωση», ζητώντας την κατάργησή της, την ίδια στιγμή που ο Κωνσταντίνος Γάτσιος εκτιμούσε πως «δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά βία, υπάρχει βία». Έκανε δε λόγο για «έλλειψη πολιτικού βάθους, εάν να βγάλουμε εκτός συνταγματικού τόξου τη Χρυσή Αυγή».

Διακριτές αποστάσεις

Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο μόνος απόλυτος είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, που σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. «Λύση δεν είναι να φύγει η χώρα από χέρια του Καμμένου και να πάει σε αυτά του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη», τόνισε και ζήτησε από την κ. Γεννηματά να δεσμευτεί αν είναι έτοιμη να πει «ένα ρητό όχι» σε κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η επιμονή σου είναι ηττοπαθής, να το προσέξεις περισσότερο. Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, με προοδευτικό πρόσημο πάνω στο τραπέζι, τους προκαλώ όλους να τοποθετηθούν αν θέλουν να συμβάλουν σε πολιτική σταθερότητα», ανέφερε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία προσπάθησε με κάθε τρόπο να κρατήσει διακριτές αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Απαντώντας δε στις αιχμές Ραγκούση, ο οποίος ζήτησε θητεία μάξιμουμ 12 χρόνων, η κ. Γεννηματά είπε ότι δεν έχει τόσα χρόνια θητείας, αφού εκλέχτηκε μόλις το 2015.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε γνωστό ότι, αν δεν εκλεγεί, δεν θα διεκδικήσει θέση κοντά στον αρχηγό ή να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου Επικρατείας. Την άνοιξη, είπε, θα γίνει συνέδριο, ώστε να αποσαφηνιστεί πώς θα είναι το νέο κόμμα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το νέο κόμμα θα πρέπει να έχει νέο όνομα, να μη θυμίζει τίποτα από το παρελθόν, μια νέα ηγετική ομάδα με παλαιά και νέα στελέχη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσδιόρισε ως προτεραιότητά του να μην πληρώσει ούτε δραχμή ο λαός από τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. «Θα αποπληρώσουμε το χρέος με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουμε και με χρηστή διοίκηση», ανέφερε και υποστήριξε πως «με τη σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση, τη λύση θα δώσουν οι βουλευτικές εκλογές».

Έναν μίνι απολογισμό των πεπραγμένων του στον Δήμο της Αθήνας επέλεξε να κάνει ο Γιώργος Καμίνης. «Αν η χώρα έκανε αυτά που κάναμε εμείς στον Δήμο, δεν θα είχε χρεοκοπήσει», εκτίμησε, τονίζοντας την ανάγκη «να αφήσουμε πίσω το παρελθόν των κλειστών κομματικών ομάδων και των φατριών». Χαρακτήρισε μεγάλη παθογένεια του πολιτικού συστήματος τον «εκβιασμό» με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Μας κόστισε πάρα πολύ ακριβά αυτό», είπε.

Τέλος, ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι «το καλοκαίρι του 2018 θα ήθελα το μέλλον της πατρίδας μου να διαπραγματευτεί άλλη κυβέρνηση, με μεγάλη σοβαρότητα. Απαιτείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, μόνο έτσι θα αυξηθεί η παραγωγή και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v