Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλωση και (νέα) εκλογολογία έβγαλε η «Ώρα του Πρωθυπουργού»

Εκλογικά μηνύματα «διάβασε» η αντιπολίτευση από την παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή. Γιατί βλέπει (πάλι) κάλπες, τι απαντούν κυβερνητικά στελέχη. Οι απαντήσεις που θα καθορίσουν τις αποφάσεις και… οι μπλόφες

Πόλωση και (νέα) εκλογολογία έβγαλε η «Ώρα του Πρωθυπουργού»

Την έναρξη άτυπης προεκλογικής περιόδου «διάβασαν» πίσω από τις γραμμές της παρέμβασης Τσίπρα στη Βουλή στελέχη της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ωστόσο αδυναμία πρόβλεψης της χρονικής της διάρκειας.

«Τώρα μας χορεύει και όταν πάρει τις αποφάσεις του θα μας αιφνιδιάσει» είναι μία ενδεικτική φράση έμπειρου «γαλάζιου» παράγοντα, από την οποία προκύπτει ότι στον Αλέξη Τσίπρα και στους επιτελείς του έχει αποδοθεί… σατανική ικανότητα στην αποδοτική «μπλόφα».

Πέρα από την εμφάνιση του πρωθυπουργού χθες στη Βουλή και από φράσεις-κλειδιά που χρησιμοποίησε (όπως «λαϊκή ετυμογορία»), οι καχύποπτοι της αντιπολίτευσης παρακολουθούν με έκπληξη την θετική πορεία της τρίτης αξιολόγησης και σταχυολογούν διορθωτικές κινήσεις της κυβέρνησης με αποδέκτες πολυπληθείς ομάδες πληθυσμού: από τα δάνεια του ΟΕΚ και τις συντάξεις χηρείας μέχρι τις 120 δόσεις για τις οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών και – κυρίως – τις πληροφορίες για τους αποδέκτες του φετινού υπερπλεονάσματος που «όλο και αυξάνονται».

Σύμφωνα με την αποκωδικοποίηση «των προθέσεων Τσίπρα» που επιχειρούν, «θα πάει σε εκλογές μέσα στο 2018», είτε αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο είτε και νωρίτερα, όταν θα έχει πιστοποιηθεί αυτή η έξοδος.

Το σκεπτικό; Ότι το 2019 θα τεθούν σε εφαρμογή τα έξτρα μέτρα για αφορολόγητο-συντάξεις και, άρα, το κλίμα θα βαρύνει για την κυβέρνηση ακόμα κι αν έχει πιστωθεί τον τερματισμό της μνημονιακής επιτροπείας.

Οι απαντήσεις που θα καθορίσουν

Το Μαξίμου υποδέχεται με εμφανή ικανοποίηση την αγωνία της αντιπολίτευσης και φέρεται αποφασισμένο να την… τροφοδοτεί με κάθε ευκαιρία.

Στην πραγματικότητα, ο «κύβος εκλογές» ούτε έχει πέσει στο τραπέζι ούτε διαφαίνεται τέτοια πρόθεση, καθώς οι παράγοντες που θα την καθορίσουν παραμένουν με ερωτηματικό.

Όπως:

* Πόσο «καθαρή» θα είναι η έξοδος από το μνημόνιο; «Με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup δεν προκύπτει ζήτημα για προληπτική πιστωτική γραμμή ή ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή» δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αυτό είναι το μήνυμα που έχει πάρει το Μαξίμου από τους κεντρικούς παίκτες των «θεσμών», με τη διευκρίνιση ότι η εποπτεία ισχύει έτσι κι αλλιώς για όλες τις χώρες του ευρώ.

* Θα ισχύσουν τα έξτρα μέτρα για τη διετία 2019-2020 έστω και με τα περίφημα αντίμετρά τους;

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη λένε ότι την απάντηση θα δώσει η μεγάλη διαπραγμάτευση για «την επόμενη του μνημονίου ημέρα» που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Και ότι θα είναι συνάρτηση της ανάπτυξης, του δημοσιονομικού περιθωρίου που αυτή θα δώσει και του «νοικοκυρέματος» των κρατικών δομών που θα (φανεί ότι) έχει μπεί σε ρότα.

Με τα σημερινά δεδομένα ωστόσο ουδόλως αποκλείουν «θετικές διορθώσεις» στα εν λόγω μέτρα. Με την επισήμανση ότι καμία από αυτές δεν θα γίνει χωρίς συμφωνία με τους εταίρους παρότι «μετά τον Αύγουστο του 2018 θα αυξηθούν οι βαθμοί ελευθερίας της ελληνικής κυβέρνησης».

* Θα υπάρξει απτό αποτέλεσμα στην μακρά συζήτηση για το χρέος;

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη μιλούν για επίσης «αισιόδοξα μηνύματα» (σ.σ. για διευθέτηση και όχι κούρεμα, βεβαίως) παρότι εκτιμούν ότι μέχρι την άνοιξη το θέμα βρίσκεται στο συρτάρι.

Θετικό σινιάλο θεωρούν το χθεσινό δημοσίευμα της Deutsche Welle, σύμφωνα με το οποίο τα τρία γερμανικό κόμματα που βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης (σ.σ. Τζαμάικα) συμφώνησαν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα των διερευνητικών συνομιλιών των επόμενων εβδομάδων.

Στις παραμέτρους ανήκει και η συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ και για τη «νέα ΟΝΕ», οι ευρωπαϊκές συμμαχίες που έχει κτίσει ο κ.Τσίπρας με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία (και με τον Μ. Μακρόν, σε επίπεδο ηγετών) και, φυσικά, το γεωπολιτικό στοιχείο που «απαιτεί σταθερότητα».

Μέχρι να απαντηθούν τα ερωτήματα, η λέξη «εκλογές» θα κλίνεται σε όλες τις πτώσεις – με την κυβέρνηση να μπλοφάρει και την αντιπολίτευση να άγχεται.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v