Τα νέα κομμάτια στο παζλ του κυβερνητικού αφηγήματος της ΝΔ, όπως ο ίδιος το οραματίζεται, πρόσθεσε χθες από τα Ιωάννινα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στο τρίτο προσυνέδριο του κόμματός του. Σε συνέχεια των προηγούμενων αντίστοιχων τοποθετήσεών του στη Νίκαια (με αντικείμενα την ανεργία και την απασχόληση) και στην Πάτρα (όπου κυριάρχησε στη θεματολογία η νεολαία και η παιδεία), ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδιόρισε ακόμα περισσότερο τη φιλοσοφία του για την Ελλάδα της επόμενης μέρας και έδωσε το στίγμα του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη.
Κοινή συνισταμένη, όπως προέκυψε και από τα τρία προσυνέδρια, είναι η ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που αποτελεί -όπως διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης- πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ. Παράλληλα, δίνει μεγάλη έμφαση στην αξιολόγηση παντού αλλά και στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, τον οποίο μάλιστα προτείνει να αναλάβει κάποια κομμάτια του δημοσίου που δυσλειτουργούν. Πάγιο αίτημα στη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ βάζει στην ίδια όχθη του ποταμού την παραγωγή πλούτου και την προστασία των αδυνάμων.
Επαγγελματικό μάνατζμεντ
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει μεγαλύτερη αυτονομία των πανεπιστημίων και των νοσοκομείων, καθώς και αποσύνδεσή τους από τον στενό κρατικό έλεγχο. Χαρακτηριστική είναι η δέσμευσή του για εισαγωγή επαγγελματικού μάνατζμεντ στα δημόσια νοσοκομεία, σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των υπηρεσιών Υγείας του ιδιωτικού τομέα σε κρίσιμους τομείς. Όπως εξήγησε, «όπου οι υποδομές του κράτους δεν επαρκούν, θα καταρτίζουμε συμφωνίες με ιδιώτες, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους πολίτες».
Προκειμένου να στηρίξει τους ασθενέστερους, ο κ. Μητσοτάκης προτείνει μια δέσμη μέτρων, όπως η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από βαριές χρόνιες ασθένειες, η υλοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, η καθιέρωση ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού και η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες. Αντίστοιχες προτάσεις προς διευκόλυνση των αδυνάτων διατύπωσε και για τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, όπως η «άμεση διόρθωση των αδικιών» στις συντάξεις χηρείας, τα φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση πρώτου και δεύτερου παιδιού, ενώ τη δική της σημασία έχει η δέσμευση του προέδρου της ΝΔ για καθιέρωση για όλους τους ασφαλισμένους πλήρους βασικής σύνταξης με ρήτρα ανάπτυξης, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές και τα χρόνια εργασίας.
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πείσει ότι η ατζέντα της κοινωνικής αλληλεγγύης δεν είναι μία ατζέντα της αριστεράς, αλλά αντίθετα, όπως υποστηρίζει, η ΝΔ «είναι μεγάλο λαϊκό κόμμα, το οποίο στον ιδεολογικό πυρήνα του έχει τη στήριξη των πιο αδύναμων». Η πρωτοβουλία αυτή σχετίζεται και με τα δημοσκοπικά ευρήματα, που μολονότι στην πρόθεση ψήφου φέρουν μπροστά την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή δείχνει να υστερεί στη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών έναντι άλλων κοινωνικών ομάδων. Γεγονός που έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Πειραιώς, προκειμένου να ξεκολλήσει από τα αμετακίνητα εδώ και αρκετούς μήνες ποσοστά.
Επιστολή στον Χαν
Την ίδια στιγμή, όπως έχει προαναγγείλει το Euro2day.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε τις παρεμβάσεις του στα εθνικά θέματα και εξωτερικής πολιτικής. Έτσι, με αφορμή την κατάσταση που βιώνει η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, με επιστολή του στον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του. Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησε στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, προκειμένου η γειτονική μας χώρα να προχωρήσει ταχύτερα στην υιοθέτηση δημοκρατικών και άλλων μεταρρυθμίσεων, στον σεβασμό στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, όπως επίσης και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Δυστυχώς, όμως, όπως διαπιστώνεται και από τα τελευταία γεγονότα, κατά τον κ. Μητσοτάκη, «οι προσδοκίες αυτές τίθενται όλο και συχνότερα εν αμφιβόλω».