Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Υπερπλεόνασμα, test drive στις αγορές και μετωπική με ΝΔ

Νέα «μίνι» έξοδο στις αγορές, διάθεση διπλάσιου κοινωνικού μερίσματος και μετωπική σύγκρουση με τη ΝΔ για «ανομία, Αυγενάκη, Siemens», ετοιμάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση. Τα καλά μαντάτα από τον Ευ. Τσακαλώτο για την οικονομία και από… την ΕΛ.ΑΣ. για την εσωτερική ασφάλεια.

Κυβέρνηση: Υπερπλεόνασμα, test drive στις αγορές και μετωπική με ΝΔ

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης - προετοιμασία για νέα «μίνι έξοδο» στις αγορές - ύψος και δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος - αντεπίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για «ανομία, Αυγενάκη, Siemens».

Σ' αυτά τα πεδία θα δώσει η κυβέρνηση τις μάχες του επόμενου διαστήματος, έχοντας ως επιπλέον όπλο τη στήριξη... των θεσμών, εκπρόσωποι των οποίων δεν φείδονται αισιόδοξων προβλέψεων για το αίσιο τέλος της αξιολόγησης και θετικών σχολίων για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Στο οικονομικό σκέλος, παρότι οι δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές «δεν προαναγγέλλονται», κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι «υπάρχει σχετική προετοιμασία από το οικονομικό επιτελείο» για άλλες τρεις, τουλάχιστον, εξόδους πριν από τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ: «Οι αγορές δεν θέλουν εξόδους για εντυπωσιασμό του εσωτερικού κοινού. Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι ίδιες οι αγορές θα απαιτήσουν να "βγούμε". Μέχρι τότε μπορούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις, κάποιες μίνι εξόδους, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και να αντληθεί ρευστότητα», είπε χαρακτηριστικά (σ.σ. εννοώντας προφανώς το swap των ομολόγων που προέκυψαν από το PSI και το οποίο αναμένεται αρχές του τρέχοντος μήνα).

Δεδομένου ότι το τυπικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης τοποθετείται στις αρχές Ιανουαρίου (πλην απροόπτου), προκύπτει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για άλλη μία δοκιμαστική έξοδο, προς επιβεβαίωση των σχετικών πληροφοριών.

Διπλάσιο μέρισμα «τουλάχιστον»

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο επιμένουν στην εκτίμηση ότι το προς διάθεση ποσό θα είναι «τουλάχιστον διπλάσιο από το περσινό».

Δηλαδή «μπορεί να αγγίξει το 1,2-1,3 δισ. ευρώ», ενώ ένα επιπλέον ποσόν 400-500 εκατ. ευρώ προορίζεται για το «μαξιλάρι ρευστότητας» που είναι αναγκαίο για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο.

Ως προς το πού θα κατευθυνθεί η υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος, Μαξίμου και Νίκης «εργάζονται εντατικά για τη δίκαιη κατανομή του σε όσο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού».

Πέραν των πλέον αδυνάμων (χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων, ομάδων που ζουν σε ακραία φτώχεια κ.λπ.) ο κ. Τσακαλώτος μίλησε χθες και για «ένα κομμάτι των μεσαίων», ενώ ενέταξε και «οργανισμούς» εννοώντας την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς τόσο για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, όσο και για την κατανομή του.

Αναφορικά δε, με την κριτική που ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση επειδή το 2016 έκλεισε με (οριακή) ύφεση, ο κ. Τσακαλώτος προϊδέασε για την ένταση της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης στο επόμενο διάστημα: «Εάν εγώ είχα μειώσει το εθνικό εισόδημα κατά 25% σε πέντε χρόνια, δεν θα έκανα κριτική σε άλλους για μικρή ανάπτυξη»...

(Το κλίμα αυτό και, κυρίως, η τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου εκτιμάται ότι «ακυρώνουν» τις κριτικές φωνές των «53» του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση, για τον τρόπο που επιλέγει για να φτάσει στην έξοδο από το μνημόνιο. Κι αυτό διότι ο υπουργός Οικονομικών είναι ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας...).

Ανομία vs επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ.

Στο εσωτερικό μέτωπο, το κυβερνητικό επιτελείο «ακονίζει τα μαχαίρια» για τη μετωπική σύγκρουση που αναμένεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή στη Βουλή, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει στην ερώτηση του αρχηγού της ΝΔ για τα ζητήματα ασφάλειας και ανομίας, έχοντας ως σύμμαχο... την Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, οι διαδοχικές επιτυχίες του τελευταίου διαστήματος ακυρώνουν την κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι «ο Τσίπρας δεν αφήνει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της».

Θεωρούν δε ότι η εν λόγω κατηγορία κατέρρευσε όχι τόσο με την εξάρθρωση κυκλωμάτων του κοινού ποινικού δικαίου, όσο με τη σύλληψη του 29χρονου που φέρεται να βρίσκεται πίσω από την αποστολή των τρομοδεμάτων (και στον Λουκά Παπαδήμο). Υπάρχει δε και η σύλληψη του φερόμενου ως δολοφόνου του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Πέραν αυτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έδειξε χθες τον «στόχο» στον οποίο θα κατευθυνθούν τα βέλη του πρωθυπουργού: στον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη. «Θα τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη για την κάλυψη που παρέχει στον κ. Αυγενάκη, ο οποίος φέρεται ότι διατηρούσε ειδικές σχέσεις και παρείχε εξυπηρετήσεις σε άτομα του κοινού ποινικού δικαίου», ανέφερε.

Στο πρωθυπουργικό οπλοστάσιο προστέθηκε εκ νέου η «υπόθεση Siemens». Κι αυτό γιατί η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, στη χθεσινή της κατάθεση, επέμεινε στα «δώρα» που έκανε ο πρώην ισχυρός άνδρας της εταιρίας σε πολιτικά πρόσωπα, κατονομάζοντας και τον κ. Μητσοτάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v