Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Μαξίμου λανσάρει το αφήγημα της «επόμενης ημέρας»

Το καλό κλίμα στην αξιολόγηση, οι «νίκες», τα εύσημα και… οι διορθώσεις του νόμου Κατρούγκαλου, ανοίγουν τη συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή. Τα σενάρια για εκλογές και ανασχηματισμό.

Το Μαξίμου λανσάρει το αφήγημα της «επόμενης ημέρας»

Οι υπουργοί βγαίνουν χαμογελαστοί από τις συναντήσεις με τους «θεσμούς», οι Τόμσεν-Σόιμπλε συγχαίρουν τη χώρα (σ.σ. δηλαδή την κυβέρνηση) για τις δημοσιονομικές επιδόσεις αποκλείοντας νέα μέτρα και το Μαξίμου έχει ήδη κάνει άλμα στην «επομένη του μνημονίου ημέρα».

Οι συγκρατημένοι σκέφτονται ότι …too good to be true, ενώ η εγχώρια αντιπολίτευση αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας “τόπε και τόκανε”: προχωρεί την τρίτη αξιολόγηση χωρίς προσκόμματα με στόχο να την κλείσει στις αρχές του Ιανουαρίου για να ανοίξει την «μεγάλη και τελική» διαπραγμάτευση που αφορά την έξοδο «από τη μνημονιακή επιτροπεία» τον ερχόμενο Αύγουστο.

Είναι ενδεικτικό ότι οι αλλαγές στον τρόπο απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία (σ.σ. απόφαση από το 50% των μελών) εγκρίθηκαν χωρίς δεύτερη κουβέντα από το κυβερνητικό επιτελείο.

Ενώ οι πληροφορίες επιμένουν ότι και το «αγκάθι» της πώλησης λιγνιτικών μονάδων θα αποδειχθεί...παρανυχίδα, καθώς θεωρείται δεδομένη η χρυσή τομή – που θα περιλαμβάνει, πιθανότατα, και τη μονάδα της Μεγαλόπολης.

Στον αντίποδα, οι (μέχρι στιγμής) «νίκες» εξέπληξαν τους δύσπιστους – όπως οι συντάξεις χηρείας, οι 120 δόσεις για οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών ή η πρόταξη των εργαζομένων στις αποζημιώσεις λόγω πτώχευσης επιχείρησης, πλειστηριασμού κλπ.

«Διορθώνεται ο νόμος Κατρούγκαλου»...

Ακριβώς αυτές οι «νίκες» προβάλλονται από κυβερνητικά στελέχη ως «αρχή διόρθωσης του νόμου Κατρούγκαλου» (σ.σ. οι τολμηροί μιλούν για «αρχή ξηλώματος»), στα σκληρά σημεία του οποίου η κυβέρνηση «υποχρεώθηκε να συναινέσει για να περάσει τον κάβο των κομβικών προηγούμενων αξιολογήσεων».

Αναφορά που, όπως είναι προφανές, γεννά ελπίδες για λείανση ή ακύρωση κι άλλων σκληρών μέτρων «όσο η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα».

Ο ...φόβος των εκλογών

Η εικόνα αυτή ταλαιπωρεί ιδιαίτερα την αντιπολίτευση για έναν επιπλέον λόγο: εάν, όπως λένε στελέχη της, το 2018 αποδειχθεί «σωτήριο», είναι εξαιρετικά πιθανό το αμέσως επόμενο βήμα του πρωθυπουργού να οδηγήσει στις πρόωρες κάλπες.

Παρότι οι κυβερνητικοί επιτελείς ομνύουν στην εξάντληση της τετραετίας, η αντιπολίτευση (και κάποιοι της συμπολίτευσης) συμφωνούν με την εκτίμηση ότι το «αφήγημα της επόμενης ημέρας» έχει έτσι κι αλλιώς εκλογικό άρωμα – ανεξάρτητα από τον χρόνο διεξαγωγής τους.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η όλο και πιο συχνή, στις πρωθυπουργικές ομιλίες, αναφορά «σ΄αυτούς που έφτασαν τη χώρα στη μεγάλη κρίση».

Αξιοποιώντας στο έπακρο την ευκαιρία που δίνουν τα Αναπτυξιακά Συνέδρια στις 13 περιφέρειες της χώρα, ο κ.Τσίπρας επισημαίνει με όλο και πιο επιθετικό τρόπο την απουσία κάθε παραγωγικού – αναπτυξιακού σχεδίου στο παρελθόν που οδήγησε στην κατασπατάληση εθνικών και κοινοτικών πόρων χωρίς αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Με αφορμή δε, τον θόρυβο που προκάλεσε η αντιπολίτευση στο θέμα της αναβάθμισης των F-16, ο κ.Τσίπρας κινήθηκε στο παραπάνω πλαίσιο ρίχνοντας (χθες, από το βήμα της Βουλής) και ...τη ρουκέτα: μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των αντισταθμιστικών οφελημάτων “στήθηκαν μίζες και γιγαντώθηκαν κυκλώματα διαπλοκής από στελέχη που σήμερα μας κουνούν το δάκτυλο”.

Ανάδειξη ευθυνών και αποκαλύψεις

Η επιλογή του δε, να συνδέσει κάποια από αυτά τα προγράμματα με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ “φωτογράφησε” την διακυβέρνηση Σημίτη και υπονόησε σαφώς το γνωστό (αλλά όχι συζητημένο δημοσίως) σενάριο, βάσει του οποίου το αντάλλαγμα για την είσοδο στο ευρώ ήταν “αγορές του αιώνα” με δάνεια από τις τράπεζες των χωρών που προωθούσαν εξοπλιστικά προϊόντα.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού έκανε λόγο για «μήνυμα» που έστειλε ο κ. Τσίπρας σε παράγοντες της «κεντροαριστεράς» και σε τμήμα εκδοτών «το οποίο υποστήριξε με σθένος εκείνο το πάρτι προωθώντας και συγκεκριμένα ‘προϊόντα’».

Κυβερνητικοί επιτελείς σημειώνουν μάλιστα πως «όσο κορυφώνεται η πορεία εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία τόσο θα αναδεικνύονται-υπενθυμίζονται- αποκαλύπτονται στοιχεία του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα σ΄αυτήν». 

Για αλλαγή του κλίματος ή ως προετοιμασία για την εκλογική μάχη του επόμενου φθινοπώρου; 

Το ερώτημα δεν θα απαντηθεί εγκαίρως, φυσικά, με αποτέλεσμα από τη μια ...να δοκιμάζονται τα νεύρα της αντιπολίτευσης και, από την άλλη, «να ακονίζονται τα μαχαίρια και να ετοιμάζονται οι στρατοί για τη μεγάλη μάχη... όποτε κι αν δοθεί».

Σταθμός σ΄αυτή την πορεία θα είναι και ο ανασχηματισμός. Όλες οι πληροφορίες τον θέλουν αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, με την επισήμανση ότι δεν θα είναι «σαρωτικός» αλλά θα περιοριστεί σε «διορθώσεις» του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Έστω κι έτσι, δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που άρχισαν ...να τρέχουν τα θέματά τους – κυρίως αυτοί που είχαν εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v